reklam

Haberler
Ağustos 2004

'Yere yatın ve Çığlık'ı verin'

Munch'un 'Çığlık' ve 'Madonna' tabloları maskeli silahlı soyguncular tarafından güpegündüz çalındı. Müzenin ne kameraları, ne de alarmı çalışıyordu.

Dünyanın en ünlü tablolarından biri olan Munch'un 'Çığlık'ı, silahlı soyguncular tarafından çalındı. Oslo'daki Munch Müzesi'nde teşhir edilen tabloyu çalanlar gündüz saatlerinde içeriye dalan maskeli ve silahlı üç kişi. Hırsızlar, 'Çığlık'la birlikte, Edward Munch'un bir başka ünlü tablosu 'Madonna'yı da çerçevesiyle birlikte duvardan indirip götürdü. Silah zoruyla müze görevlilerini ve ziyaretçileri etkisiz hale getiren soyguncular, koyu renkli bir arabayla olay yerinden uzaklaştı.

Bir banka soygununu aratmayan olay sırasında müze ziyaretçilerle doluydu. İşin ilginç yanı, sanat tarihinin en önemli yapıtlarını ağırlayan müzenin alarm ve kamera sisteminin soygun sırasında kapalı olması. Soyguncuların tek yaptığı tabloları tutan teli çekip koparmak olmuş.

Norveç polisi soygunun ardından alarma geçti. 'Çığlık' bundan 10 yıl önce de çalınmış, soyguncular hükümetten 1 milyon dolar fidye istemişti. Tablo olaydan üç ay sonra bulunup müzedeki yerine asılmıştı.

Edward Munch, ekspresyonizm akımının en önemli öncülerinden biri sayılıyor. Norveçli ressam, sanat yaşamının önemli bir bölümünü Paris ve Berlin'de geçirmişti. İzlenimcilerden etkilendi, yapıtlarındaki karamsarlık ve şiddetle dışavurumcu sanatın öncüleri arasına girdi. 1944'te 81 yaşında ölen Munch, en ünlü tablosu 'Çığlık'ı 1893'te yaptı. Tablo, insanın çektiği korkuyu ve acıyı en iyi anlatan yapıtlardan biri sayılıyor.

Aktardığı dehşet atmosferi sayesinde 20. yüzyılla özdeşleşen 'Çığlık', modern bireyin yaşadığı yabancılaşmanın da simgesi olmuş bir yapıt.

Özellikle son yıllarda kitap kapaklarından tişörtlere her yerde kullanılmaya başlayan 'Çığlık', tıpkı 'Mona Lisa' gibi popüler bir imge halini aldı.

Edward Munch'un 'aşk' temalı serisine dahil olan 'Madonna' (1893) orgazm olan bir kadını gösteriyor. Tabii ki tipik bir Edward Munch yapıtı olarak yaşam ve ölüm temalarını aynı anda barındırıyor.
Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz