reklam

Haberler
Eylül 2004

Metropolitanlı ressamın müzesi

Burhan Doğançay, 7 Ekim'de İstanbul'da açacağı Burhan Doğançay Modern Sanat Müzesi'nin açılışına sayılı günler kala, New York'tan da sevindirici bir haber aldı. 10 litrografı New York Metropolitan Müzesi'nin daimi koleksiyonuna alındı. Böylece Doğançay, Metropolitan Müzesi koleksiyonuna eserleri alınan ilk Türk ressamı oldu. Metropolitan'ın satın aldığı yapıtlar, sanatçının 1969 yılında Tamarind'e yaptığı 'Duvarlar 5' serisinden 10 litograf.

Eserlerinin Metropolitan Müzesi'nde yer almasının bir ressamın rüyasının gerçekleşmesi olarak nitelendiren Burhan Doğançay, bunun Türk resim sanatının bugünü ve geleceği için öneminin de altını çiziyor; "Bu yapıtların Metropolitan Müzesi'ne alınması mühim. Bilhassa ilerideki nesillere böyle bir gerçeğin kalması çok faydalı. Bugüne kadar müzelere çok az Türk ressamının eseri girdi. Yabancıların Türklerden çok iyi ressam çıkacağına pek inançları yoktu."

Metropolitan Müzesi'nin Modern Art kısmında yer alacak Burhan Doğançay litograflarının öyküsünü ise sanatçı şöyle özetliyor; "Tamarind Amerika'da litografi sanatını yaymak için kurulmuştu. 60-70 yıllarında bütün dünyadan 150'den fazla ressam çağrılarak kendilerine üç ay burs verildi. Ben deyim yerindeyse trenin son vagonuna yetiştim. Tamarind zamanla bir ekol oldu. Orada kaldığım zaman zarfında yaptığım 16 litoraftan 10 tanesi zaten kurumla anlaşması olan sekiz müzede yer alıyordu. Demek Metropolitan'a girmesi 40 yıl sonraya nasipmiş!" (Kültür Sanat)
Radikal

 

 

 

 

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz