reklam

Haberler
Ekim 2004

Ben Mehmet Siyah Kalem / İnsanlar ve Cinlerin Ustası

Yapı Kredi Kültür Merkezi, Ben Mehmet Siyah Kalem / İnsanlar ve Cinlerin Ustası sergisiyle bir ilke imza atıyor. Resimleri Doğu ve Batı dünyasında efsane haline gelmiş, kimliği üzerindeki tartışmalar bütün canlılığıyla sürmekte olan Siyah Kalem’e ait resimler; ilk defa bu sergi kapsamında izleyicilerin karşısına çıkacak.10 Eylül’de açılacak sergi 20 Ekim’e kadar ziyaret edilebilir.

Mehmed Siyah Kalem, Orta Asya kökenli bir ressam. Yaşadığı dönem hakkında araştırmacılar arasında tam bir düşünce birliği bulunmuyor. 15. yüzyıl öncesini temel alanlar olduğu gibi, 16. yüzyılda etkinlik gösterdiğini öne süren tarihçiler de var. Resimlerinin ana konusu Orta Asya Şamanizmi ile İslami dönemin birbiriyle kaynaştığı gündelik hayat sahnelerini kuşatmakta. Pazar yerleri, kervancılar, dervişler, zanaatkâr loncalarının etkinlikleri, hayvanlar ve doğaüstü yaratıkların fantastik dünyası bu resimlerde geçmişi günümüze taşıyor.

Resimlerin önemli bir bölümü, Topkapı Sarayı Hazine Kitaplığı envanterine kayıtlı 2153 numaralı albümde yer alıyor. Bu albüm, içinde II. Mehmed’e ait iki adet minyatür bulunması nedeniyle Fatih Albümü olarak da tanınmaktadır. Albüm, farklı dönemlere ve üsluplara ait minyatürlerin belli bir mantık çerçevesi gözetilmeksizin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu malzemeler içinde Siyah Kalem’e ait olduğu sanat tarihçilerince saptanan resimler ve albümden seçilen minyatürler sergiye eşlik edecek ve içinde konunun uzmanlarınca kaleme alınacak incelemeleri kapsayan bir kitapla sanat severlerin ilgisine sunulacak.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz