reklam

Haberler
Ekim 2004

Eylül Fotoğrafları

İstanbul Fotoğraf Merkezi içinde yer alan Fotoğraf Galerisi'nde, 21 Ekim 2004 - 8 Ocak 2005 tarihleri arasında, Gültekin Çizgen'in "Eylül Fotoğrafları" başlıklı sergisi gerçekleştirilecek.

1940 İstanbul doğumlu Gültekin Çizgen, yaşamının 45 yıllık profesyonel sanat sürecinde fotoğraf, illüstrasyon ve sanatsal cam üretti. Fotoğrafları ülkesinde ve yurdışında 13 ülkede, Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kanada, Meksika, Brezilya, Kore, Hindistan, Hongkong, Moğolistan ve Rusya 'da sergilendi. Yapım ve yönetimini üstlendiği multivizyon programları ABD'den Kazakistan'a kadar 24 ülkede gösterildi. Yeni Fotoğraf Dergisi'nin kurucusu Çizgen, aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü'nün de kurucusu ve Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği kurucu başkanıdır. Çizgen'in fotoğraf alanında 12 adet albümü, deneme, teknik, gezi ve anı alanlarında 12 adet kitabı, resim ve cam alanında 7 adet katalog ve albümü olmak üzere, 31 adet yayını mevcut.

Gültekin Çizgen zengin birikimi, yoğun emekleri ve yüklüce üretimine karşın çelebice yaklaştığı tüm sanatsal ve kültürel geçmişinde, kendisini" önce bir "fotoğraf eriyim" sözleriyle tanımlıyor. Fotoğrafçı Gültekin Çizgen'in bu sergisinde 20 adet büyük boyutlu renkli fotoğrafı sergilenecek. Bu fotoğraflarda Çizgen'in 45 yıldır ülkesinde sürdürdüğü görsel yolculuklarının renkli bir izdüşümü izleyicilere sunulacak. Bu renkler Çizgen'in, hüzünlü sonbaharı duyumsatan ve sergisine "Eylül Fotoğrafları" başlığını koydurtan kendine özgü renkler. Çizgen, fotoğrafa onu büyük bir tutkuyla başlatan siyah beyaz fotoğraflarından sonra başladığı renkli fotoğraflarını, şu sözleriyle anlatıyor:

"Ben fotoğrafa 1958'de siyah beyazla başladım. Tam bir "tutku"ydu. Olayın yapısında var olan kolaylıkların içindeki zorluğu anlamam kısa sürdü. Meraklıları hatırlarlar. Geleneksel kültürümüzde var olan "Karagöz" hayallerindeki gibi kontrast, yine geleneğimizden "Mehmed siyah kalem" üslubundaki gibi lekeli, gölgeli çalışmalarım siyah beyazın kontrast tekniklerine yaslı, yoğun bir arayıştı bu çalışmalar.

Sonra önüme renkli dünyalar açıldı. Renk rüzgarına kapıldım. Rengin dilini keşfetmek için çalıştım, durdum. Fotoğrafta renk büyük tuzaktır. Her şeyi yoluna koymadığınız zaman rengarenk bir gariplikle baş başa kalırsınız. Halbuki renk başka bir tanıklıktır. Yıllarca Anadolu sahrasında çalışırken, fotoğraflarda Anadolu'nun rüzgarına rengi de katmak, onun tanıklığını dilemek çok zamanımı aldı. Bu yolda, arka planları temizleyebilmek, duyarlı kadrajlar, perspektifsiz minyatür tadı için daha çok uzun odaklı objektifler kullandım. Monokrom bir renk paleti içinde siyah majör tonların çokça olduğu minimal sayılabilecek anlatım olanakları aradım. Konularımı da ona göre seçtim. Bugün 'biçim dünyam' diyebileceğim eşik böyle aşıldı.

'Eylül Fotoğrafları' sergim işte o paletten bir tutam renktir".

Çizgen'in, İstanbul Fotoğraf Merkezi Fotoğraf Galerisi'nde "Eylül Fotoğrafları" başlığı altında sergilenecek olan 20 adet fotoğrafı, Anadolu yaşamından oluşmuş zengin renk valörleri ve kusursuz biçim koreografileri taşıyan atmosfer fotoğraflar. Bu fotoğraflar Çizgen'in kendi tanımlamasıyla, "sanatçı", "sanat eseri", "izleyen" altın üçgeninin bir köşesine oturttuğu izleyicileri tarafından 8 Ocak 2005'e değin izlenebilecek.

Gültekin Çizgen
1940 İstanbul doğumlu Gültekin Çizgen, yaşamının 45 yıllık profesyonel sanat sürecinde fotoğraf, illüstrasyon ve sanatsal cam üretti. Fotoğrafları ülkesinde ve yurtdışında 13 ülkede, Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kanada, Meksika, Brezilya, Kore, Hindistan, Hongkong, Moğolistan ve Rusya'da sergilendi. Yapım ve yönetimini üstlendiği multivizyon programları ABD'den Kazakistan'a kadar 24 ülkede gösterildi. Yeni Fotoğraf Dergisinin kurucusu Çizgen, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü kurucu onur üyesi ve Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği kurucu başkanıdır.

Çizgen'in fotoğraf alınında 12 adet albümü, deneme, teknik, gezi ve anı alanlarında 12 adet kitabı, resim ve cam alanında 7 adet katalog ve albümü olmak üzere, 31 adet yayını mevcut.

Fotoğraf Albümleri: Fotoğraflar / Red Hause Yayınevi - 1967 Göllerimiz / Red Hause Yayınevi - 1975 Siyah-Beyaz Fotoğraflar / Milliyet Yayınları - 1980 Türkiye Fotoğrafları / Milliyet Yayınları - 1980 Türkiye / Haşet Yayınları - 1990 Gültekin Çizgen - Siyah, Beyazlar Karakutu Cep Fotoğraf Albümleri - 1998 Doğa Ve Yaşam / Kelaynak Yayınları - 1998 Fotoğrafta Atmosfer / Kelaynak Yayınları - 1998 Dört Mevsim Türkiye / Dünya Yayınları - 1998 Türkiye'ye Bakış / Ülker Yayınları - 1998 Dünyaya Bakış Ülker Yayınları - 2000

Teknik Ve İnceleme: *Fotoğrafçılık ve karanlık oda bilgisi /varlık yayınları - 1980 *ibrahim demirel fotoğrafları üzerine bir inceleme / sanat yapım - 2004 / *doğu-batı sanatı - japonya - 2004

Deneme Kitapları: Fotoğraf Yazıları / İfsak Yayınları - 1988 Fotoğrafın Yapısı Ve Kimliği Üzerine Denemeler / Ataol Yayınları - 1992 Ve Fotoğraf / Varlık Yayınları - 1993 Fotoğrafın Görsel Dili / Arkeoloji Ve Sanat - 1998 Işık Çağı - Fotoğraf Çağı / Kelaynak Yayınları - 1998 Fotoğraf 2000 / Om Yayınevi - 2000 Fotoğrafça-Sanatça / Beril Yayınevi - 2002

Gezi: Afrika Günlüğü / Say Yayınları - 1995

Anı: Fotoğraf ve yaşam yokuşunda ilk 50 - Varlık Yayınları -1994

Resim Katalogları - Albümleri:
1994 "Evrenin Gizli Tarihi" Metin: Ferit Edgü, Sezer Tansuğ, Beşir Ayvazoğlu
1995 "Acaib-ül mahlükat" Metin: İsmet Özel
1996 "İstanbul-İstanbul Metin: Tan Oral
1999 "Osmanlıların Uygarlığımıza Katkıları-Bilim & Sanat" Metin: Tarık Dursun K.
2000 "Cambaz - Çağdaş Malzeme İle Bir Resim Serüveni" Metin: Haşim Nur Gürel
2003 "Sema" Metin: Prof. Talat Halman
2004 "Mesnevi" Metin: Kamil Sarıalioğlu
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz