reklam

Haberler
Ekim 2004

İzmirli ressamlar, Resim-Heykel Müzesi'nde

Bu kadar çok İzmir'li ressamın eserlerini bir arada göremezsiniz! Düşünebiliyor musunuz, tam 140 ressamın 140 tablosuAralarında kimler yok ki ; Ferruh Başağa var, Şeref Bigalı var, Cavit Atmaca var. Daha niceleri...

Bu sergi Yeni Asır Gazetesinin 110. yılı dolayısıyla açıldı. Yeni Asır 110 yıllık dev bir zeytin ağacı. Zeytin ağaçlarının olgun döneminin 100 yaşından sonra başladığı bilindiğine göre, Ege bölgesi'ne asıl bundan sonra hizmet edecek demektir, 110 yıllık Yeni Asır Gazetesi.

Zeytin ağacının, 'Mitolojinin görgü tanığı' olduğunu düşünürüm hep. Yeni Asır Gazetesi de neredeyse onun gibi bir şey; Hem Osmanlı döneminin ve hem de Cumhuriyet'in görgü tanığı!

İşte böylesine bir gazete, elbette, zeytin ağacı gibi üretken, onun gibi yararlı olacaktı.

Zeytin Ağacı
Konaktaki Resim ve Heykel Müzesi'nde, İzmirli ressamların görkemli birlikteliğini sağlayan Yeni Asır gazetesi, 'zeytin ağacı üretkenliği'nin en güzel örneklerinden birini sunuyor İzmirliler'e.

Sergiye eserleriyle katılan ressamlar da, bu kadar ressamı bir arada görmenin heyecanını duyan sanatseverler de çok mutluydular, 13 Ekim Çarşamba günkü sergi açılışında.

Yıldız ŞİMA iki katı mutlu görünüyordu; hem böylesine güzel bir resim sergisini izlediği için, hem de Konak'taki Resim Heykel Müzesi'nin eski işlevine döndüğünü gördüğü için. Yıldız hanım hep karşı çıkmıştı bu binanın depreme dayanıksız olduğunu söyleyen teknik rapora. Tekrarlanan teknik incelemelerde, Yıldız hanımın haklı olduğu anlaşılınca bina yeniden eski işlevine dönmüştü.

Geliri Çocuklara
Seba Uğurtan, beni görünce gözlerinin içi parladı. Onu, bayram çocukları kadar mutlu eden şey, her zaman yaptığı gibi, resimlerinin satışından elde ettiği geliri çocuklara bağışlamış olmasıydı. Hadi tamamını söyleyim; Bizim KİT-VAK'a bağışlamış olmasıydı. Elbette onu mutlu eden bir başka şey de, bu sergiye, kendi yetiştirdiği ressamlarla katılıyor olmasıydı.

Ne yazık ki İzmir, yetiştirdiği ressamlara yeterince değer veren bir kent değil. Çok değerli ressamlarımız olmasına karşın, kaçımızın evinde bu ressamlarımızın tabloları vardır? Bu ressamlarımızdan kaçını başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'deki sanatseverlere tanıtmışızdır? İki elin parmaklarını geçmez elbet. Tanınmış İzmirli ressamların çoğu da İzmir'den gittikten sonra ün kazanmışlardır.

Tam bir ay süreyle İzmirli ressamların eserleri Konak'taki Resim Heykel Müzesinde herkese açık olacak. Keşke, Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerimizin bu sergiyi izlemesini sağlasa da yavrularımıza hem resim sanatı ve hem de İzmirli ressamlar hakkında bilgiler verilse!
Yeni Asır - Suat Çağlayan

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz