reklam

Haberler
Ekim 2004

Sanal Müze 5 yaşında

Eczacıbaşı Sanal Müzesi beşinci yılını kutluyor. 2001 yılında internetin sunduğu olanakları değerlendirerek Türkiye’deki çağdaş sanat ortamına ilişkin bir imge arşivi oluşturmak, amacıyla kurulan galeri, "www.sanalmuze.org" adresinde iki yeni sergi ve bir yeni dosyayı izleyicilerin beğenisine sunuyor.

Eczacıbaşı Koleksiyonu'ndan 30 Yapıt
Küratörlüğünü Haşim Nur Gürel’in yaptığı “Eczacıbaşı Koleksiyonundan 30 Yapıt” başlıklı sergi, Sanal Müze’nin beşinci yıldönümü etkinliklerinin ilki olarak karşımıza çıkıyor. Sanal Müze’nin “Koleksiyonlar” bölümünde yer alacak sergi, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Koleksiyonu’na son dönemde katılan yapıtlardan bir kesit sunuyor.

Heykelde Kadın Teması
Küratörlüğünü Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı “Heykelde Kadın Teması” adlı sergi, Sanal Müze’nin Ekim ayında izleyicilerine sunacağı bir diğer önemli etkinlik. Sergi, kadın temasına ilişkin belirli örnekleri bir araya getirmenin yanı sıra, Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurulduğu ilk yıllardan 1950’lere, kadın figürünün algılanma tarzına ilişkin bir bakış açısı da ortaya koyuyor. Bu serginin, Türk Heykel Sanatı tarihi içerisinden “kadın”ı ayıklayarak bir nevi derleme yapmaya olanak sağlayacağını belirten Pelvanoğlu, asıl hareket noktasının ise, özellikle 1970’ler sonrasında feminist teorinin de kendine zemin bulmasıyla sanatçıların kadına bakışları ve onu ele alışları arasında ilişki olduğuna dikkat çekiyor.

“Heykelde Kadın Teması” sergisi, Sanayi-i Nefise Mektebi’nin ilk yıllarından Cumhuriyet’in ilk yıllarına ve oradan günümüz sanatına uzanan geniş bir dönemi içeriyor. Sergide, Yervant Osgan, İhsan Özsoy, Ali Hadi Bara, Zühtü Müridoğlu, Nermin Faruki, Şadi Çalık, Iradia Barry, Zerrin Bölükbaşı, Hüseyin Gezer, Hakkı Baha Çavuşgil, Hakkı Karayiğitoğlu, Kamil Sonad, Nusret Suman, Rahmi Artemiz, Semahat Acuner, Servet Büyükbağcı, Füsun Onur, Meriç Hızal, Ferit Özşen, Mehmet Aksoy, Koray Ariş, Kuzgun Acar ve Rahmi Aksungur gibi “kadın” temasına odaklanmış sanatçıların yapıtlarına yer veriliyor.

Tartışmalar Dosyası
Ekim ayından itibaren sanatseverlerin karşısına çıkacak bir diğer yenilik de “Paneller” bölümünün alt bölümü olarak açılacak “Tartışmalar Dosyası”. Son 25 yıl içinde gazetelerde ve dergilerde görsel sanat konularına ve önemli sanatçı kimliklerine ilişkin yer alan tartışma dosyaları, bu bölümde Sanal Müze izleyicilerinin incelemelerine sürekli olarak açık tutulacak.

Bir Yılda 150 Bin Kişi Ziyaret Etti
Türkiye’nin en önemli sanatçılarını ve en seçkin koleksiyonlarını bünyesinde bir araya getiren Eczacıbaşı Sanal Müzesi, çağdaş sanatın geniş kitlelere ulaştırılıp benimsetilmesi ve koleksiyonculuğun geliştirilmesi yolunda başlı başına önemli bir adım niteliği taşıyor. Sanal Müze, sunduğu imkanlarla eğitsel bir işlev de üstleniyor.

Sanat yapılarının imgelerini birleştiren ve geniş bir arşiv oluşturan Eczacıbaşı Sanal Müzesi, düzenlediği sergilerle Türkiye’nin her köşesindeki sanatseverlere “müze” hizmeti vermeyi hedefliyor. “Sanal Müze”, Türkiye’nin gerçek, somut müze yapılanmalarının daha sağlıklı kurulabilmesi için gerekli envanterin, tartışmaların ve kadroların ortaya çıkmasının ve buluşturulmasının modelini oluşturmaya çalışıyor.

Ülkemizde İnternet’in yaygınlaştırılmasına paralel olarak izleyici sayısı her geçen gün artış gösteren ve yeni dostlar kazanan Eczacıbaşı Sanal Müzesi’nin ortalama ziyaretçi sayısı günde 600’ü buluyor. Sanal Müze’yi, Haziran 2003 ve Mayıs 2004 döneminde 150.000 sanatsever ziyaret etti.
Hürriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz