reklam

Haberler
Ekim 2004

Art-İst’te kuru kalabalık yok

Beylikdüzü TÜYAP’ta kitap fuarıyla eş zamanlı olarak düzenlenen Art-İst Sanat Fuarı, nispeten tenha görünüyor. Katılımcılarsa ziyaretçilerin sanatla yakından ilgilenen kişiler olmasından memnun.

Cumartesiden bu yana Beylikdüzü TÜYAP tarafına yolu düşenler, fuar alanında müthiş bir kalabalık görüyor. Kitap fuarının başladığını bilenler için bunda şaşırtıcı bir yan yok. Kapı önlerindeki kalabalığın birkaç misli de içeride, salonlarda var zaten. Ancak 1. ve 5. salonlar bu kalabalıktan pek de nasibini almamış. 14. Art-İst Sanat Fuarı’na gelenler, stantları rahat rahat dolaşıyor. Katılımcılar da durumdan şikayetçi değil; ziyaretçilerin sayısının az, ilgisinin çok olduğunu belirtiyorlar.

Türkiye’nin önde gelen kurum ve galerilerinin yanı sıra İtalya, Almanya, Fransa ve Makedonya’dan da katılımın olduğu fuar, ziyaretçilerini Eczacıbaşı Sanal Müze’nin ‘kadın’ temalı sergisi karşılıyor. Hemen karşısında fuarın bu yılki onur ödülü sahibi Fethi Kayaalp’in, gravür, desen ve yağlıboya resimlerinden örnekler sergileniyor. Bu yılın “Koleksiyoner Kurum Onur Ödülü” sahibi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin, öğrencilerinin çalışmalarına yer verdiği standı da biraz ileride. Öğrencilerinin resim, heykel, enstelasyon ve video çalışmalarını sergileyen okullar arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi de var.

Türkiye’den 90, yurtdışından 28 galerinin katıldığı fuar, kitap fuarıyla kıyaslandığında nispeten tenha görünüyor. Ancak en iyisi buna göz aldanması demek. Çünkü katılımcılar, geçen sene 263 bin ziyaretçiyi ağırlayan fuara bu yılki ilgiden de memnun. Galeri Artist yetkilileri, ziyaretçilerin hemen her eserle tek tek ilgilendiğini, eser sahibinin diğer çalışmaları hakkında da bilgi edinmek istediklerini söylüyor. Galeri Artist standında Peyami Gürel’in yeni çalışmalarıyla karşılaşanlar, hemen Gürel’in son zamanlarda neler yaptığını, yeni projelerini stanttakilere sormuş. Genel kanının aksine, sanat fuarının ziyaretçi profili, kitap fuarı gezisini bitirenlerden oluşmuyor. “Bizim, yalnızca sanat fuarı için gelen, çoğunlukla akademi öğrencilerinden oluşan bir ziyaretçi kitlemiz var.” diyen Roma Galericiler Birliği (ARGAM) stant görevlisi Zeynep Alkan da tüm ziyaretçilerin çok ilgili olduğunu vurguluyor. Bu ilgi sonucu, fuarda eserleri de sergilenen ARGAM Başkanı Carmine Siniscalco, karşılaştığı ziyaretçilerin tüm sorularını cevaplamış, sergilenen eserlerinin tekniği ve çalışma yöntemine dair bütün ayrıntıları meraklılarıyla paylaşmış. Siniscalco, Kahire ve İskenderiye bienallerine İtalya katılımının küratörlüğünü yapmanın yanı sıra Mısır, Fas, Tunus gibi Akdeniz ülkelerinin sanatçılarına yurtdışında sergi imkânı da sağlıyor. Bu bağlamda Siniscalco’nun İstanbul’da kuracağı ilişkiler, gelecekteki birçok ortak çalışmanın habercisi olabilir. 14. Art-İst Sanat Fuarı, 31 Ekim’e kadar ziyarete açık.

Art-İst’te neler var?
-
Onur Sanatçısı Fethi Kayaalp’in çalışmalarından örneklerin yer aldığı sergi
- Roma Galericiler Birliği’ne bağlı 22 galeriden 118 çalışma
- 18 Nisan’da hayatını kaybeden Gürdal Duyar’ın heykel koleksiyonundan derleme
- Tüm ziyaretçilere açık olarak gerçekleştirilecek Sinan Demirtaş Taşbaskı Atölye çalışması
- Farklı disiplinlerdeki 15 sanatçıdan oluşan Kooperatif Grubu’nun resim, heykel, video art ve enstelasyon sergisi
Zaman - Elif Tunca

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz