reklam

Haberler
Ekim 2004

İstanbul Bienali'ne iki küratör

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl dokuzuncu kez düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Bienali, ilk kez iki küratörün ortak çalışmasıyla gerçekleşecek. Charles Esche ve Vasıf Kortun'un önderliğinde düzenlenecek olan Bienal'in ana teması "İstanbul".

Esche ve Kortun, 16 Eylül – 30 Ekim 2005 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Bienal’in kavramsal çerçevesini oluştururken İstanbul’un kendi bağlamından çoğalan, çok katmanlı yapısı üzerine yoğunlaşıyorlar.

9. Uluslararası İstanbul Bienali’nin başlığı öncelikle, hem varolan kentsel mekâna, hem de bu kentin dünya için taşıdığı anlamın imgesel gücüne işaretle “İstanbul” olacak.

Bienal; konukları için, “İstanbul”un bir metafor, bir öngörü, yaşanan bir gerçeklik ve bir esin kaynağı olarak anlatacağı öykülerin zengin bir tarihin ve sınırsız olanaklar evreninin kapılarını aralamayı amaçlıyor.

9. Uluslararası İstanbul Bienali mekan olarak İstanbul’un tarihi yarımadasındaki yapıları kullanmayacak. Bienal bu kez; sanayileşme sonrası dönemin, modernitenin fiziksel tortusunun ve tüketim-merkezli bir ekonomik sisteme geçişin izlerini buluşturan bölgeleri yeğleyecek.

9. Uluslararası İstanbul Bienali’nin getirdiği bir başka yenilikse, hem İstanbul’da, hem de Hollanda’nın Eindhoven şehrindeki Van Abbemuseum’da eşzamanlı olarak gerçekleşecek olması.

Esche ve Kortun, 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nde sergilenecek eserlerin seçimi konusundaki yaklaşımlarını şöyle açıklıyorlar: “Sanat eserlerini iki ölçüte göre seçmeyi planlıyoruz. Öncelikle İstanbul’un kentsel koşulları, tarihi ve geleceğiyle doğrudan ilgilenen sanatçılara yeni işler sipariş ederek… İkinci olarak, İstanbul’a bir kontrast oluşturan, veya kenti kuşatan gerçekliğe, bilinçli bir yabancılaşma tavrıyla yaklaştığına inandığımız çalışmaları seçerek. Kimi sanatçıları İstanbul’da uzun süre konuk edeceğiz ve bireysel katılımlarının, diğer sanat bienallerinde olduğundan daha kapsamlı olmasına gayret edeceğiz”.

9. Uluslararası İstanbul Bienali’nde bu kez daha az sayıda sanatçı olacak. Esche ve Kortun öncelikle Türkiye’yi çevreleyen bölgenin sanatçıları üzerine yoğunlaşacak ve davetleri Asya, Avrupa ve ötesine yayılacak.

9. Uluslararası İstanbul Bienali’nin bir başka projesi de, kentin kendi bağlamının dışında fazla bilinmeyen özelliklerine de ışık tutmak. Bu özellikler tarihsel mekânlarla, kentin entelektüel ve sanatsal enerjisiyle ya da şimdiden görünür olmaya başlayan geleceğe dair olanaklarla bağlantılı olabilirler. Bu proje, kentin metaforik haritalarından gezi önerilerine dek türlü biçimlerde hayat bulacak.

Bu çerçeveyi oluşturan öğeler 9. Uluslararası İstanbul Bienali için Esche ve Kortun’un düzenleyici ilkeleri olacak. Küratörler : “Bu yapının, Bienal’in oluşum sürecinde tema ve ilgili konularla zenginleşerek, serginin önerdiği deneyim yoluyla sanatçı ve konukların kendi yorumlarını çıkarmalarına olanak vermesini de amaçlıyoruz” diyorlar.
Hürriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz