reklam

Haberler
Ekim 2004

Darphane’de eski/alternatif baskılar


Gül Ünlügöz

Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşıyan, İFSAK Loris Medici Eski/Alternatif Baskı Teknikleri Atölyesi Fotoğraf Sergisi, 6 Kasım 2004’te Darphane-i Amire Sıra Odalar Salon 1.6’da açılıyor.

İFSAK 20.İstanbul Fotoğraf Günleri kapsamında düzenlenecek sergi, 30 Kasım 2004 tarihine kadar açık kalacak. Atölye çalışmasının uygulama ayağında yapılmış olan baskıları içeren sergi, İFSAK’ın malzeme, cihaz ve mekan sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

İFSAK Loris Medici Eski/Alternatif Baskı Teknikleri Atölyesi Fotoğraf Sergisi’nde, Cyanotype (1842), Palladiotype (1873), Vandyke (1889), Gum Bichromate (1894), Lith Baskı (1970’ler) örnekleri bulunacak.

Eski/Alternatif Baskı Teknikleri Nedir?
Eski/Alternatif Baskı Teknikleri; hazır bulunamayan, elde üretilmiş, sıradışı malzemeler kullanılarak fotoğraf baskısı yapılmasını sağlayan yöntemlerdir.


Remziye Akçay


Vedat Konyalı

Sözkonusu teknikler, uygulayıcılarına çeşitli renk ve dokudaki resim kağıtları üzerine, değişik dokumaya sahip ipekli veya pamuklu üzerine, hatta cam, seramik, tahta gibi sıradışı yüzeylere bile fotoğraf baskısı yapma ve içerikten bağımsız olarak görsellikte bir farklılaşma olanağı sunmaktadır.

Uygulayıcı, tamamen el emeğine dayalı olan baskı süreçlerinin hemen her aşamasında vizyonunu ortaya çıkaracak şekilde tercih kullanarak ve/veya müdahale ederek sonucu kişiselleştirebilmektir. Bu, öznellik açısından bakıldığında, teknik olarak geleneksel yöntemlere kıyasla bariz bir fark ve üstünlüktür.

Atölye Çalışması ve Sergi
Şubat - Mart 2004 tarihleri arasında İFSAK’ta gerçekleşen ve eğitmenliğini Loris Medici’nin yaptığı atölye çalışmasında, katılımcılar, bazıları 160 yıllık geçmişi olan çeşitli fotoğraf baskı yöntemleri konusunda bilgilendirildi.


Didem İz


Loris Medici

Loris Medici kimdir?
Loris Medici, fotoğraf ile amatör olarak ilgilenmekte olan bir bilişimci. Kendi kendini yetiştirmiş olan fotoğrafçı, eski / alternatif teknikler ile ilgili olarak yaklaşık 2 senedir yoğun olarak araştırma ve uygulama yapmakta.

Lise yıllarındaki - bir yaşam kurma mücadelesi içinde kaybolan - ilk denemelerinden uzun bir süre sonra dijital bir makina ile tekrar başlayan fotoğraf serüvenini - kendi deyimi ile “ters evrim geçirip temele dönerek” - eski/alternatif teknikler ve hatta iğne deliği kamera ile devam ettirmekte.
Loris Medici, bu iki yöntemi ve uzantıları olan fotoğraf anlayışlarını öğretmeyi ve Türkiye’de yaymayı kendine amaç edinmiş.

Katılımcılar:
Didem İz, Elif Karaman, Elif Küçükbüce, Gül Ünlügöz, Murat Gökmen, Mustafa Dığdığı, Remziye Akçay, Tuba Özden, Tülay Günay, Ufuk Teksoy, Vedat Konyalı, Yosun Denizeri ve eğitmen Loris Medici.
NTVMSNBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz