reklam

Haberler
Aralık 2004

Sanat ve Tasarım Yazıları Dergisi Dipnot'un İkinci Sayısı Çıktı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yayımladığı sanat ve tasarım yazıları dergisi Dipnot'un ikinci sayısı çıktı. Yayın yönetmenliğini Aykut Köksal'ın yaptığı Dipnot, ilk sayısında olduğu gibi yine farklı disiplinlerden gelen kuramsal yazıları biraraya getiriyor. Derginin ekinde ise İlhan Usmanbaş'ın 1970'de, Behçet Necatigil'in "Kareler" başlıklı şiirleri üzerine yazdığı aynı adı taşıyan yapıtının partisyonu yer alıyor. Dipnot'un bu sayısında Fatma Erkman Akerson'un "Göstergelerin İçini Oyan Bir Öykü", Zeynep Yasa Yaman'ın "Bellek/Gelenek Sorunsalı Üzerine Bir Deneme", Uwe Fleckner'in "Moderne Giden Yolda Bir Klasisist Jean-Auguste-Dominique Ingres: "Türk Hamamı", Edhem Eldem'in "Osman Hamdi Bey ve Oryantalizm", Hasan Uçarsu'nun "Cemal Reşid Rey'in İlk Dönem Üretiminde Doğu-Batı İkilemi", Kıvılcım Yıldız'ın "Açık Yapıt-Müzik İlişkisi Bağlamında İlhan Usmanbaş'ın Üretimine Bir Bakış", Fatma Ceyişakar Akyürek'in "Hadi Bara ve Heykel Sanatında Bir Dönüşüm Süreci", Ayşe Eziler Kıran'ın "İki Karikatür: İki Kimlik Sorunu", Uşun Tükel'in "Görüntülerin Matemi" Üzerine Bir Görme/Okuma Denemesi", Nermin Saybaşılı'nın "Gizdeki Gerçek/Gerçekteki Giz" ve Emre Zeytinoğlu'nun "8. İstanbul Bienali ve Video Odalarında Keşfedilen Adalet" başlıklı yazıları yer alıyor.

Derginin yayın yönetmeni Aykut Köksal, sunuş yazısında şöyle diyor:

"Dipnot'un ikinci sayısında yer alan yazılar, ilk sayıda olduğu gibi, bir yandan farklı disiplinlere açılıyor, bir yandan da alttan alta birbirine bağlanıyor. Edhem Eldem, Osman Hamdi Bey'in oryantalist olup olmadığı sorusunu, hem tarihçi bakışını devreye katarak, hem de sanat tarihi çevrelerinde oluşmuş yargıları sorgulayarak ele alıyor. Eldem, Osmanlı modernleşmesiyle oryantalist söylem arasındaki ilişkinin altını çiziyor. Bu yıl 100. doğum yıldönümünü kutladığımız Cemal Reşid Rey'in ilk dönem üretimini ele alan Hasan Uçarsu da, bestecinin üretimini Cumhuriyet modernleşmesi içinde anlamlandırmaya girişirken, Osmanlı modernleşmesinin izini süren Rey'in yapıtlarının "olumlu" Oryantalizm örnekleri olarak nitelenebileceğini belirtiyor. Yine Türkiye'nin modernleşme dönemlerine yönelen Zeynep Yasa Yaman, "bellek/gelenek" sorunsalını, geç Osmanlı ve Cumhuriyet sanatçılarının üretimleri üzerinden sorguluyor. Dipnot'a "dışarıdan" bir yazıyla katılan Uwe Fleckner'in Türk Hamamı okuması ise, Ingres'in, bugüne dek Oryantalizm bağlamında değerlendirilen yapıtını taze bir bakışla irdeliyor ve Türk Hamamı'nı, Modernizmi haber veren bir resim olarak, sanat tarihinde yeni bir konuma taşıyor. Fleckner, ilk kez 1996'da yayınlanan çalışmasını Dipnot için yeniden ele aldı.

Kıvılcım Yıldız, Usmanbaş'ın üretiminin -Açık Yapıt bağlamında- titiz bir okumasını gerçekleştiriyor. Yıldız'ın incelediği yapıtlardan biri de Usmanbaş'ın Kareler'i. Bu yapıt, Behçet Necatigil'in -şiirde açıklığın yetkin bir örneği olan- Kareler toplamının, müzikte açık bir yapıya aktarılmasına dayanıyor. Yıldız'ın yazısı dolayısıyla gündeme gelen bu önemli buluşma, Usmanbaş'ın Kareler partisyonunun ilk kez bütünüyle basılması için de güzel bir fırsat yarattı. Bize bu olanağı sağlayan İlhan Usmanbaş'a teşekkür ediyoruz. Bilindiği gibi, 1950'ler Modernizminin müzikte önde gelen temsilcisi İlhan Usmanbaş, heykelde ise Hadi Bara'dır. Hadi Bara'nın üretimini de Fatma Ceyişakar Akyürek irdeliyor.

Bu sayıda göstergebilim üzerinden birbirine bağlanan üç çalışma var: Fatma Erkman Akerson'un, Oğuz Atay'ın Demiryolu Hikâyecileri adlı öyküsünü ele alan yazısı; Ayşe Eziler Kıran'ın, Türkiye-AB ilişkisi üzerine çizilmiş, Turhan Selçuk ve Dağıstan Çetinkaya'nın iki karikatürünün çözümlemeleri; Uşun Tükel'in, Alfredo Jaar'ın Görüntülerin Matemi başlıklı çalışması üzerine bir okuma denemesi.

Emre Zeytinoğlu yazısında, 8. İstanbul Bienali'ni "pratik koşullar" bağlamında anlamlandırmaya girişiyor. Zarina Bhimji'nin, bu bienalde de sergilenen Out of Blue başlıklı video çalışması ise Nermin Saybaşılı'nın yazısına konu oluyor. Bu yazının odaklandığı eksenlerden biri de Edward W. Said'in kavramsallaştırdığı Oryantalizm. Böylece, Saybaşılı'nın yazısı da, Dipnot'un bu sayısındaki tematik örgüye eklemleniyor."
Arkitera 

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz