reklam

Haberler
Mart 2005

Analar, Tanrıçalar, Hanımsultanlar

Brüksel'de Palais des Beaux Arts'da açılışı yapılan ve kadın mitolojisinin ardındaki tarihsel, arkeolojik, sanatsal verileri gözler önüne seren Analar, Tanrıçalar, Hanımsultanlar sergisinde SSM'den de beş eser yer aldı.

Brüksel'de Palais des Beaux Arts'da açılışı yapılan Analar, Tanrıçalar, Hanımsultanlar sergisi Batı uygarlığının beşiği Anadolu ve yakın çevresinde, tarih öncesi dönemlerden, bakır, tunç, demir çağı kültürlerinden, Hititler'den, Urartular'dan, Frigyalılar'dan, arkaik ve klasik Yunan çağlarına, Hellenistik, Roma, Bizans dönemlerine, sonra da Selçuklu ve Osmanlılara uzanan geniş bir yelpazede, kadınlarla ilişkili çeşitli nesnelerle, sanat yapıtlarıyla, arkeolojik buluntularla bizi bir zaman yolculuğuna çıkartıyor.

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Filiz Çağman'ın küratörlüğünde gerçekleştirilen ve Türkiye'nin 37 müze ve 9 koleksiyonundan 324, Avrupa müzelerinden 24 eserin yer aldığı serginin eser seçim çalışmaları Zeynep Kızıltan, Prof. Dr. Muhibbe Darga, Prof. Dr. İnci Delemen, Dr. Şehrazat Karagöz, Rahmi Asal, Prof. Nevra Necipoğlu, Prof. Dr. Ebru Parman ve Prof. Dr. Tülay Artan tarafından yürütüldü. Koordinasyonu Sabancı Üniversitesi Dış İlişkiler ve Sergiler Yöneticisi Selmin Kangal tarafından yapılan ve lojistik desteğin İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından verildiği sergi süresince Palais des Beaux Arts'da müzik, tiyatro, dans ve sinema gösterimleri de yer aldı.

Analar, Tanrıçalar, Hanımsultanlar sergisinde sanatseverler, kadın kavramının çeşitli uygarlık dönemlerinde kazandığı anlamlar, değerler, çağrışımlar üstünde düşünme olanağı buluyor, kadınlarla ilgili ya da kadınların kaleminden çıkmış metinler okuyor. Bu yolculukta rehberliği, o eski çağların kadınları üstleniyor. Analar, tanrıçalar, hanımsultanlar… Ve onlarla birlikte bu dokuz binyıllık geçmişin, önemli önemsiz, her sınıftan kadınları. Sanata, yazına, gündelik yaşama, her dönemde bambaşka bir zenginlikle damgasını vuran adsız kadınlar...

Canlılığı, çeşitliliği ve çarpıcılığıyla tarih öncesi çağlardan başlayarak bu coğrafyada gelişmiş uygarlıkların mitologyalarında, sanatlarında, yazınlarında öne çıkmış olan ve uygarlıklar arasında bir bağlayıcılık sağlayan kadın imgesi: Neolitik çağların soyut Ana Tanrıça figürlerinden Ephesos'un Artemis'ine, İmparatoriçe Theodora'dan Hürrem Sultan'a, Midilli'nin ölümsüz ozanı Sappho'dan, Osmanlı şairi Mihri Hanım'a, Leyla Hanım'a...

Analar, Tanrıçalar, Hanımsultanlar sergisi, işte bu geniş 'kadınlar mitologyasının ardındaki tarihsel, arkeolojik, sanatsal verileri gözler önüne seriyor ve çağdan çağa, binyıldan binyıla uzanan, heyecan verici bir yolculuğa çıkartıyor bizi.
Sabancı WEB

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz