reklam

Haberler
Nisan 2005

"İğne Deliğinden İstanbul" Sergisi Ankara’da

Sanatın farklı disiplinlerini koridorlarında buluşturan Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Nisan ayındaki fotoğraf sergisi ile Bahar dönemine başlıyor.

Ahmet Selim Sabuncu, Nadir Ede ve Tuğrul Çakar’ın daha önce İstanbul’da Fotografevi- Koç Allianz Galerisi'nde sergilenen "İğne Deliğinden İstanbul" başlığını taşıyan sergisi Ankara Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Koridor Sergi Salonu’nda 04 -30 Nisan tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor. Sergi, Tuğrul Çakar, Ahmet Selim Sabuncu ve Nadir Ede'nin 'iğne deliği' kullanarak çektikleri İstanbul fotoğraflarından oluşuyor.

"İğne deliği" fotoğrafları, bilinen fotoğraf makinalarındaki objektiflerin yerini 0.25-1 mm çapındaki bir iğne deliğinin alması anlamına geliyor. Işık bu delikten geçerek, karanlık ortam sağlayan kutunun içinde bulunan ışığa duyarlı yüzey ( film ya da kart ) üzerinde bir görüntü oluşturuyor. Deniz kabuklarından, şekerleme, kola ve hatta kibrit kutularına, eski buzdolabı, karavan gibi iri hacimli nesnelerden ışık geçirmezliği sağlanmış bir odaya kadar bir çok nesneden kamera olarak yararlanmak mümkün. Işık geçirmeyen her kapalı ortam, bir iğne deliğinden sızan ışıkla ‘camera obscura' ya dönüşebiliyor.

"İğne Deliğinden İstanbul" sergisindeki fotoğrafların ortak özelliği bu teknikle üretilmiş olmaları. İstanbul'un değişik semtlerinde çekilen fotoğrafların tümünde objektif olarak "iğne deliği" kullanılmış.

Ahmet Selim Sabuncu Hakkında
1962 Ankara doğumlu. Gazi Üniversitesi Fizik Bölümünden 1987'de mezun oldu. 1982'de fotoğraf ve resim çalışmalarına başladı. Çok sayıda karma ve grup sergilerine katıldı. Onbir kişisel sergi açtı. Katıldığı yarışmalarda dokuz ödül kazandı.

Nadir Ede Hakkında
1945, Zonguldak doğumlu, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nden mezun. İlk fotoğraf makinesini aldığı lise son sınıftan bu yana, kırk yıldan uzun bir süredir, amatör ve profesyonel olarak fotoğraf çekiyor. Çalışma hayatına 1965 yılında istanbul Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Servisi'nde rasat memuru olarak başlayan Ede, 1979 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte ülkemizin ilk fotoğraf gruplarından biri olan Grup F'yı kurdu. Ede, yaklaşık yirmi yıldır Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nde, on beş yıldır istanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nde fotoğraf üzerine dersler veriyor. Son sekiz yıldır ‘Fotoğraf Dergisi’nin yayın yönetmenliği görevini yürütüyor, eski fotoğraflar ve negatifler topluyor. Nadir Ede’nin katıldığı sergiler, Nadir Ede'nin Arşivinden 1950'lerin istanbul’u, Beyoğlu 14/18, Belcika’da ‘Türkiye’den İzlenimler’ karma sergisi, İran’da ‘İstanbul Photographers Photo Fair’ karma sergisi ve İstanbul Solarizasyonları Grup F Sergileri, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlileri Sergileri’nden oluşuyor.

Tuğrul Çakar Hakkında
1946 yılında Sakarya’da doğdu. Yüksek öğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde tamamladı. Fotoğraf çalışmalarına 1978 yılında başladı. 198l – 1985 yılları arasında Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nde ( AFSAD ) Yönetim Kurulu, Fotoğraf Dergisi’nde ise Yayın Kurulu ve Danışma Kurulu üyeliği yaptı. 1980 – 1993 yılları arasında Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü’nde fotoğrafçı olarak çalışan Tuğrul Çakar ilk kişisel sergisini 1985 yılında Londra’da açtı. Sergi çeşitli üniversitelerin isteği üzerine iki yıl açık kaldı. Ankara ve İstanbul’da tekrarlanan sergi istek üzerine son olarak İzmir’de izlenime sunuldu. Bu dönemde İngiltere’de yayınlanan ‘ The Photographer ‘ Dergisi’nde makalesi eşliğinde portfolyosuna yer verildi.

Çok sayıda saydam gösterisi de düzenleyen Tuğrul Çakar, günümüze kadar olan çalışmalarını 10 kişisel sergi ve karma sergilerle Türkiye’nin pek çok yerinde izlenime sundu.

Ulusal ve uluslararası alanda düzenlenen birçok fotoğraf yarışmasında seçici kurul üyeliği yapan ve 1993 yılında Gazi, 1999 yılında Hacettepe Üniversitelerinde fotoğraf dersleri veren Tuğrul Çakar, Uluslararası Fotoğraf Federasyonu (FİAP)tarafından ‘ A FİAP ‘ ünvanı ile onurlandırılmıştır.

Çok sayıda fotoğrafı ödüle değer bulunan Tuğrul Çakar, Adana Fotoğraf Amatörleri (AFAD) ile Fotoğraf Sanatı Derneği (FOTOGEN) üyesi olup, Fotoğraf Sanatı Kurumu’nun (FSK) da kurucu üyesidir.

1990 yılında "Suya Çağrı", 1992 yılında "Fırat'ı Beklerken" adlı iki fotoğraf albümü yayınlayan Tuğrul Çakar, 1993 yılına kadar yayınlanmış fotoğraf yazılarını ve öykülerini "En Uzaktaki Gri" isimli kitapta topladı. Yazmayı sürdürdüğü öyküleri ise, İMGE yayınevi tarafından, l999 yılında "Akşamüstü Yine Hüzün", Komer Yayınevi tarafından "İki Hayat Çek Usta Bir Buçuk Bol Acılı Negatif’ İsimleri ile yayınlandı. Son olarak elle renklendirilmiş fotoğraflarından oluşan albümünü "Cam Evlerin Kadınları" ismi ile yayınladı.

Fotoğraf ve yazın üzerine yoğunlaştırdığı çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdürmekte, Bilkent ve Başkent Üniversiteleri’nde öğretim elemanı olarak çalışmaktadır.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz