reklam

Haberler
Nisan 2005

Demet Sancak Topaloğlu’nun “Mühürler” Temalı Sergisi

Kültürel değişimler, geride kalan hikayeler, tarihle kurulan bağlantılar... Demet Sancak Topaloğlu’nun “mühürler” temalı sergisi “zaman”ın izlerini yeni bir gözle değerlendirmeye davet ediyor.

Demet Sancak Topaloğlu’nun “mühürler” temalı sergisi, 8 Nisan’da Ankara Siyah Beyaz Galeri’de açılıyor. 5 Mayıs’a kadar açık kalacak olan sergide Topaloğlu’nun akrilik, yağlıboya ve tuval üzerinde serigrafi gibi karışık teknikle üretilmiş 24 çalışması yer alıyor. İki resimde ise gravür tekniği ile yapılandırılmış metal plakalar bulunuyor. Sanatçının birbirini izleyen sergilerinin ilki geçtiğimiz sene Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde ikincisi ise İstanbul Galeri Bin-Yıl’da açılmıştı.

“Her resim benim için bir iç hesaplaşma. Orada sorduğum sorguladığım değerlendirdiğim her şey aynı zamanda beni kendi kendimle karşı karşıya getiren bir yolculuk” diyen Topaloğlu, yaklaşık 2 yıldır bu sergi üzerinde çalışıyor.

Sergide yer alan çalışmalar Anadolu uygarlıklarına ait izler barındırıyor. Kullanılan simgelerin geçmiş kültürlerle bağlantısı serginin temasına zaman boyutunu katıyor. “Bugünün gözleriyle düne bakmak” sanatçının çıkış noktasını oluşturuyor. Altına mühür basılan bir yazıt kendi var oluş sebeplerinden bağımsız olarak; ışıkla, renkle, biçimle algılanan yeni bir anlam olarak kavuşuyor izleyiciye. Topaloğlu, var olan anlamı bozup ona yeni anlamlar kazandırıyor.

İktidar ilişkilerini, mühürler üzerinden irdeliyor sanatçı. Yüzyıllar önce, yaptığı toprak kabın üzerine varlığını ve mülkiyetini ifade eden sembol bırakan insan ile bugün mevcudiyetini hala aynı kaygılar üzerine kurup yönlendiren günümüz insanı arasındaki bağları arıyor mühür sembolü ile. Temanın renk verdiği tuvaller, bu algıya yeni bir boyut kazandırma önerisi belki de.

O, eserleriyle yaşadığı süreçle ilgileniyor en çok; “gerisi bir hatırlatma” diyor. Çünkü her resim onun için bir iç hesaplaşma; kendini okuma... “Mühürler” yalın ve samimi dili ile izleyiciyi zamana göre değişen kavramları değerlendirmeye çağırıyor.

İletişim İçin
Adres
Siyah Beyaz Sanat Galerisi
Kavaklıdere Sokak No:3/1-2
06540 Kavaklıdere - Ankara
Telefon
0312 4282641

Daha fazla bilgi için tıklayın.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz