reklam

Haberler
Nisan 2005

Siemens Sanat’ta Sanatçı ve Mekan İlişkisi Üzerine bir Sergi: Off Space

Küratörlüğünü Marcus Graf’ın yaptığı “Off Space” sergisi 24 Mart’ta İstanbul, Fındıklı’da bulunan Siemens Sanat’ta açıldı.

İstanbul’un güncel sanat atmosferinde önemli bir yere sahip olan güncel ve sanatsal araştırmalar merkezi Haya(l)t, Aynadaki Delikler, Stratejiler ve Nomad ile yapılan ortak bir çalışmanın sonucu olan Tele-Kent sergilerinden sonra gerçekleşen yedinci sergisiyle 6 sanatçıya ev sahipliği yapıyor.

Ali Taptık, Osman Bozkurt, Esra Sağlık, Ferhat Özgür, Lütfi Özden ve Serkan Demir’in, mekan kavramını ve mekanın sanat üzerine etkilerini sorguladıkları ve kendi mekanlarını yarattıkları işleri sergide yer alıyor.

Osman Bozkurt, fotoğrafları ve mekan arasında kurduğu ilişkiyi; kendisini yaşadığı mekana yabancılaştırıp, dışarıdan kendisine bakmak olarak yorumlarken, sergiye farklı boyutlarda basılmış renkli fotoğraflarla katılmış.

Esra Sağlık’ın ahşap heykelleri ve Serkan Demir’e ait mekana özgü yerleştirmeler mekanın verilerini kullanarak oluşturulmuş yapıtlar. Her iki sanatçı da, mekanın sahip olduğu özelliklerin işlerinin oluşumundaki payına değiniyorlar.

Ferhat Özgür’ün işleri ise, iki farklı gruptan oluşuyor. İlk grup, mekan ve sanatçının çalışma alanı arasındaki ilişki hakkında. Diğer çalışmaları ise, kamusal mekanda karşılaştığımız, yerden bağımsız olmasına karşın, yer ve sınır gibi kavramları içinde barındıran seyyar ‘karton harita’ satıcılarını görüntülediği fotoğraflardan oluşuyor.

Off Space’de yağlı boya resim çalışmaları yer alan Lütfi Özden ise, kamusal alan ve birey arasındaki ilişki ve rol dağılımları üzerine çalışıyor.

Sergideki en genç isim olan Ali Taptık’a ait, yaşadığı mekanı ve onunla ilgili öğeleri öznel bir yaklaşımla belgelediği, sergi mekanının asma katında yer alan  siyah-beyaz fotoğraflar sanatçının mekan aracılığı ile yarattığı kendi gerçekliğini yansıtıyor.

Serginin önemli bir bölümünü de, Siemens Sanat’ta daha önce gerçekleşen sergilerde de karşılaştığımız videolar oluşturuyor. Asma katta yer alan ekranda, küratör Marcus Graf’ın ve sanatçıların sanat, mekan ve sergi hakkında yaptıkları yorumlar izlenebiliyor.

Küratör Marcus Graf’ın sergi metninde belirttiği gibi, Off Space, içinde bulunduğumuz dönemde güncel sanatın mimari ve sosyokültürel ortamdan etkilenmesini vurguluyor.

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de mekan ve sanat arasındaki kaçınılmaz ilişkiyi irdelemeyi amaçlayan bu güncel sanat sergisi 10 Mayıs 2005 tarihine kadar görülebilir.

İletişim için
Adres
Siemens Sanat

Meclisi Mebusan Cad. No: 125 Fındıklı/İstanbul
Arkitera - Şebnem Soher

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz