reklam

Haberler
Nisan 2005

Heykeltraş Gökhan Saim Ercan'dan Kağıttan Heykeller

G-mall Kültür, Sanat ve Alışveriş Merkezi’nde yer alan G-ART Sanat Galerisi, 4 Nisan-2 Mayıs 2004 tarihleri arasında heykeltraş Gökhan Saim Ercan’ın eserlerini sanat severlerle buluşturuyor ve her sergide olduğu gibi, bu sergiden elde edilen gelirin tamamı AÇEV’e bağışlanıyor.

Günümüz Türk heykel sanatında, kendini kanıtlamış, her zaman malzemeyi ve üç boyutu belirli bir ayrıcalıkla ortaya koyabilen heykeltıraş Gökhan Ercan bu son sergisinde de olgunlaşmış ve farklılaşmış yeni işleriyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

Gökhan Ercan sanatını şu cümlelerle açıklanıyor;

"Sanat bir ifade ve yorum yöntemidir ve bu ifadenin etkin olabilmesinde malzeme ve malzemenin ele alınışı (uygulanışı) çok önemlidir. Bunu yaparken de “aktarılmak istenen düşünceler henüz düşünce halindeyken sanatçının zihninde şekillenmeye başlar...Bu düşünce sürecinde sanatçı zihninde yapıtını onlarca kez yapar, bozar, yeniden yapar, notlar alır, kullanacağı malzemeyi düşünerek yaptıklarını irdeler, ama bu oluşum içinde özellikle ‘ben’ der Gökhan Ercan.

Doğanın strüktürü ya da strüktürün doğası, Gökhan Ercan’ın heykellerinden her ikisini de kavrayabilirsiniz.

Strüktürün en temel ilkesi olan . “Bir nesnenin ayrışık parçalarının düzeni” ya da “Belirli bir düzen şemasına bağlı bağımsız elemanlarla bir bütün teşkili” tanımlarının tam karşılığı Gökhan’ın heykellerinde ustaca yorumlanmış. Ancak en çarpıcı olanı malzemenin yorumlanışında yatıyor.

Kaynağını doğadan alan kağıt (selüloz), Gökhan’ın ellerinde yeniden biçimlenirken , adeta doğal yaşamdaki strüktürsel yapısına yeniden dönüyor. İnce , narin bir malzeme değişiyor, birbirine ekleniyor, birleşiyor, form bütünlüğüne ulaşarak bir taraftan mukavemet kazanırken öte yandan gücü ve direnci algısal olarak hissettiriyor. Kısacası malzeme özüne dönüyor.

Strüktürsel olarak çağdaş yorumların en başarılılarından olan bu çalışmaları izlerken; Da Vinci’nin Çokyüzlülerinden , Plato’nun Düzgün Çokyüzlülerine, Arkhimed’in Polihedronlarından, Fibonacci serisine kadar strüktürün tarihinde akıl yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Çalışmaların günümüzü aştığını ve geçmişin özünü geleceğe taşıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz."

Sergi, hergün 11.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Gökhan Ercan Hakkında
Sanatçı 1965 yılında İstanbul’da doğdu.1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi , Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 1991-1995 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde “ Araştırma Görevlisi “ olarak çalıştı. 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde “ Yüksek Lisans “ ını tamamladı. 1996-1999 yılları arasında MSÜ – İstanbul Resim ve Heykel Müzesi , Heykel Bölümü’nde “ Okutman “ olarak görev yaptı. Halen Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü Heykel Ana Sanat Dalı’nda “ Öğretim Görevlisi “ olarak çalışmakta ve kendi özel atölyesinde sanatsal çalışmalarına devam ediyor.

İletişim için,
Galeri G-Art
Telefon
0212 2960876
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz