reklam

Haberler
Nisan 2005

Nurullah Berk Retrospektif Sergisi

Ressamlığının yanı sıra yazar ve düşünür kimliğiyle de Çağdaş Türk Sanatı’nda etkin bir rol oynamış olan fırça ve kalemin ustası Nurullah Berk’in farklı dönemlerini kapsayan Retrospektif Sergisi 09 Nisan-04 Mayıs 2005 tarihleri arasında Dirimart Sanat Galerisi’nde görülebilir.

Nurullah Berk Hakkında
Doğu-Batı ikilemi içinde bunalan bir sanat ortamında geometrik-figüratif bir anlayışı geleneksel tasvir sanatlarımızdan yola çıkarak özgün bir temel üzerinde yorumlayan Nurullah Berk, 1920-1924 yılları arasında Sanayi-i Nefise’de Hikmet Onat ve İbrahim Çallı atölyelerinde sanat öğrenimi gördü. Paris’de André Lhôte ve Fernand Léger’in atölyelerinde yaptığı çalışmalar sanatında uzun yıllar sürecek etkiler bıraktı. Yurda dönüşünde ‘Müstakil Ressam ve Heykeltıraşlar Birliği’ içinde yer aldı. 1933 yılında Abidin Dino, Zeki Faik İzer, Elif Naci, Cemal Tollu ve Zühtü Müridoğlu ile birlikte 1914 kuşağı izlenimci ressamların estetiğine ve tekniğine karşı kübist ve yapımcı bir tekniği getiren ‘d Grubu’ nu kurdu.

Berk, Batı’nın tekniğine, Doğu’nun estetiğine yönelerek üslubu ile Türk resminin kimliğinin oluşmasında önemli bir rol oynadı. Sanatçı, resimleriyle ‘kendine has bir şeylere erişebildiğini’ düşünür ve ekler ‘Ama sakın o sonucu da büyütmeyelim!; Koca Cézanne bile ‘Küçük, küçücük bir şey buldum’ dememiş midir?’

Sanatseverler sergi süresince özel koleksiyonlarda bulunan eserlerin yanı sıra sanatçıya ait özel eşyalardan ve fotoğraflardan örnekler görme olanağı da bulacaklar.

İletişim için,
Adres
Dirimart,
Abdi İpekçi Caddesi Arman Palas Apartmanı 7/4 Nişantaşı-İstanbul
Telefon
0212 2913434
0212 2916774
Faks
0212 219 64 00
Email
[email protected]
[email protected]
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz