reklam

Haberler
Nisan 2005

Heykellerle Çoğalan Suskunluk

Ali Aşgar Çakmakçı, yazıyı heykelleri aracılığıyla mekanda görülebilir formlara dönüştürüyor. İdeogramları soyutlarken, kavramsal içeriklerini koruyor.

Ali Asgar Çakmakçı’nın heykel sergisi Ankara Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Koridor Sergileri kapsamında 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor. Sergi, sanatçının taş yontu, seramik, mermer yontu ve ahşap yontu işlerini biraraya getiriyor.

Yazı ideogramlarından yola çıkan Çakmakçı heykelleri ile ideogramları soyutlarken, onların kavramsal içeriğini koruyor.

Çalışmalar, sanatçının 2000-2002 döneminde yaptığı işleri kapsıyor. “Yazının oluşum süreciyle yontunun oluşum süreci arasında bağ var” diyen Çakmakçı, çalışmaları ile yazının çizgisel boyutuna 3.boyut getiriyor, yazıyı heykelleri aracılığıyla mekanda görülebilir formlara dönüştürüyor.

Sanatçının seçtiği biçimler, aslında taşa uygun değiller. O, taş ve yazı arasındaki paralellikten dolayı yazının keskin hatlarını, taşa adapte etmeyi seçmiş. “Taş, toprak altında belli basınçla oluşuyor. Yazı da kültürlerarası basınç katmanıyla ortaya çıkıyor. O yüzden taşı seçtim, fazlalığı atma yoluna gittim. Tıpkı içinden imgesi alınarak yazıya dönüşen ideogramlar gibi” diyor.

Genellikle Hitit piktogramları ile Japon kanjilerini üçüncü boyuta kavuşturan sanatçı, yazısı olan kültürlerin ideogramlarını kullanmayı tercih etmiş.

Sergide yer alan eserlerden biri, “olmak” anlamına gelen Japon kanjisi. Kanji, üçüncü boyuta taşındığında, içine kapanmış bir insan figürü oluşturmuş. Çakmakçı, “bu eserde, var olan form değil ordaki boşluk ağırlığı oluşturuyor. Zaten kişiye en ağır gelen şey kendisi değil midir?” diye soruyor.

Bu, suskunluğun içine hapsedilmiş ideogramı, üçüncü boyuta aktararak, görmeyi ve konuşmayı hayal gücünde birleştirme çabası. Farklı kültürlerin ideogram ve piktogramlarının heykel plastiğinin kendi dili ile yeniden yorumlanışına tanıklık etmek istiyorsanız, 15 Mayıs’a kadar, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Koridor Sergi Salonu’na uğramalısınız!
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz