reklam

Haberler
Mayıs 2005

Ender Güzey Resim Sergisi:Hava, su, ateş ve toprakla geçen 35 yıl

Türkiye İş Bankası Kibele Sanat Galerisi, 28 Nisan -10 Haziran tarihleri arasında, Ender Güzey’in 35 yıllık sanat çalışmalarının bir kesitinden oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sergide, Ender Güzey’in aquarell ve yağlıboyalarından üçüncü boyuta, resimlerindeki iskele motiflerinden gerçek ağaç objelere geçişine, ağaç objelerden ateş, dans, müzik ve objelerden yarattığı performanslarına kadar uzanan sanat serüveninden kesitler izleyicilerle buluşuyor.

Türkiye İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’ndeki sergide, daha önce Türkiye’de tamamı sergilenmemiş olan “Nuh’un Gemisi Kalıntıları” / ”Relics” koleksiyonu (“Nuh’un Gemisi” performansındaki sembolik geminin Boğaz’daki yanışının ardından kalan objeler) ile performanslarındaki ana malzemelerden biri olan deniz kumunu kullanarak yaptığı son dönem resim çalışmalarından örnekler yer alıyor. Ayrıca, 1999 yılında çalışmalarına başladığı Tophane’den Haliç’e “Konstantinopolis’den – İstanbul’a” isimli Heykel Sokağı Projesi’nin tasarımları da hayata geçişinin hemen öncesinde bu sergide izleyicilere sunuluyor.

“.....Evet, hiç bıkmadan yorulmadan yaratışının, dile kolay, otuz beşinci yılında, Güzey’in algı dalgalanmalarını artık tanıdığımı düşünüyorum... O, tablolarındaki yitik yüzlerden, kütüklere kurulmuş figürinlere; kızıl çöp adamlı laciverdi totemlerden prehistorik ama bilge atalarımıza; boğa boynuzlarını ve karasabanı kavrayan görünmez ellerden fetih kütüklerini yuvarlayan terli kaslara; denizin ortasında yanan ateşlerden, tamtamların eşliğinde akıp giden kumların çağrışımına kadar her yerde zamana ve uzama başat insanlık düşüncesiyle dans etti” sözleriyle Ender Güzey’in eserlerini değerlendiren Dr. Phil Dara Çolakoğlu, sanatçının maddede, zamanın anlamında ve boyutun farklılığında kendisini sürekli yenilemekten korkmadığını ve “boyut”a hakim olduğunu, “zaman”ı yendiğini sözlerine ekliyor.

Ender Güzey Hakkında
1951 yılında İstanbul’da, Galata Mevlevihanesi’nde doğan Ender Güzey, bu özel mekânda geçen çocukluğunun ardından sanata ve özellikle sürrealizm akımına tutkulu ilgisi ile1969 yılında Münih Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi ve 1973 yılında Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde dönemin önemli sürrealistlerinden Prof. Mac Zimmermann’ın atölyesinden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından bir süre Zimmermann’ın asistanlığını yaptı. Mönchengladbach’ta “Sanat ve Yaratıcılık” Bölüm Başkanlığı görevine getirildi. 1983’ten itibaren yaşamını ve çalışmalarını Münih ve İstanbul ‘da sürdürdü; iki kentin farklı dokularından, farklı dinamiklerinden beslendi. “Bütünsel Sanat” (Gesamkunstwerk) kavramının Türkiye’deki tek temsilcisi olan Güzey, bir yandan ilginç malzemeler kullanarak oluşturduğu resim ve heykel çalışmalarını, bir yandan da tasarladığı performans ve projelerini yürütmektedir.

İletişim için;
[email protected]

Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz