reklam

Haberler
Mayıs 2005

Başkent Üniversitesi''nde “Gravürlerde Anadolu” Sergisi

Başkent Üniversitesi 18. -19.Yüzyıl Gravürleriyle zamanın izlerini keşfe çağırıyor. Anadolu kentlerindeki tapınak, hamam, su kemeri, tiyatro gibi mimari çizimlerin yanısıra, arkeolojik eserlerin ayrıntılarını gösteren fragmanların gravürleri ve taşbaskıları da sergi kapsamında yer almakta. Batılı gezgin ressamların çizdiği gravürler, aşina olduğumuz seyahatname metinlerini tamamlıyor ve “Batılılar bizi nasıl görürdü?” sorusuna görsel karşılıklar getiriyor. “Gravürlerde Anadolu” sergisi, Galeri Alfa’nın katkılarıyla gerçekleşiyor.

Zaman akıyor, geçiyor... İnsanlar, mekanlar, kentler değişiyor. Başkent Üniversitesi zamanın değiştirdiği kentleri, geçmişin izlerini gravürlerle keşfetmeye çağırıyor. 1989 yılından beri İstanbul’da, gravür ve harita konusunda faaliyet gösteren Galeri Alfa tarafından 9-31 Mayıs tarihleri arasında, Ankara Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Koridor Sergi Salonu’nda düzenlenecek “Gravürlerde Anadolu” sergisinin konusu, “18.-19. Yüzyıl Gravürlerinde Anadolu ve Mimarisi” olarak tanımlanıyor.

Daha çok seyahatnamelerdeki kelimelerle zihnimizde beliren Anadolu kentlerinin görsel panoramasına bu kez “gezgin yazarlar”ın değil, “gezgin ressamlar”ın yapıtlarıyla tanıklık ediyoruz. Seyahatnameler içinde “gezgin yazarlar” kadar çok olmasa da, onlar kadar ilginç yapıtlar bırakmış “gezgin ressamlar” da vardı. Onlar, kâh yazarların yanında, kalabalık ekibi içinde yer alır, kâh kendi başlarına gezer, gördükleri kentleri, harabeleri, insanları, günlük hayatın ayrıntılarını çizerlerdi. Seyyah ressamların çizdiği gravürler, seyahatname metinlerini tamamlarken “Batılılar bizi nasıl görürdü?” sorusuna görsel karşılıklar getiriyor.

Sergi kapsamında coğrafi sınırlar Ege ve İç Anadolu (Ankara ve yöresi) bölgesi ve İstanbul ile belirlenmiş. Serginin ana konusu söz konusu yüzyıllar arasında İstanbul ve Anadolu’ya (Küçük Asya’ya) gelmiş olan batılı gezginlerin ve ressamların çizmiş oldukları Anadolu kent görünümleri. Ören yerlerinin betimleri ve buralarda yer alan yapıların (tapınak, hamam, su kemeri, tiyatro vs.) mimari çizimlerinin yanısıra, arkeolojik eserlerin ayrıntılarını gösteren fragmanların gravürleri ve taşbaskıları da sergi kapsamında yer almakta. Mimari çizimleri içeren örneklerde günümüze ulaşmış ya da ulaşamamış yapıların, örneğin tapınakların görünümleri ve mimari ayrıntıları, plan çizimleri dikkat çekici. Döneminde basılmış orijinal gravürler, Anadolu’nun arkeolojik zenginliğini görsel olarak belgeliyor.

Çeşitli yüzyıllarda Anadolu’ya gelen batılı ressam ve gezginlerin gözlemlerini, yorumlarını belgeleyen bu gravürler belgesel bir nitelik taşımalarının yanında, o dönemin görsel bir panoramasını da gözler önüne seriyor.

Marianna Yerasimos’un “Seyahatname Gravürlerini Okumak” başlıklı söyleşisi ise, 11 Mayıs 2005 Çarşamba günü, Saat:14.00’te, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Rektörlük Binası, Konferans Salonu’nda (C Blok, 3. Kat, C 323) gerçekleştiriliyor.

İletişim için;
Telefon
0312 2341010/1855

Daha fazla bilgi için tıklayın.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz