reklam

Haberler
Mayıs 2005

İlhan Koman: Retrospektif

Dünya çapında bir üne sahip olmasına karşın ülkemizde yeterince tanınmayan İlhan Koman’ın yapıtları; Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, İlhan Koman Kültür ve Sanat Vakfı, İsveç Konsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile ülkemizde ilk defa sergileniyor.

Üç farklı mekanda 1 Mayıs - 30 Haziran 2005 tarihleri arasında açık kalacak olan "İlhan Koman: Retrospektif" başlıklı sergi, sanatçının ülkemizdeki ilk retrospektif sergisi olacak.

Yaşamının ve çalışmalarının büyük bölümünü İsveç, Fransa ve Türkiye arasında paylaştıran İlhan Koman’ın yaklaşık 300 eser ve ilgili fotoğraflarının görülebileceği sergi İsveç Konsolosluğu’nun bahçesinde 1 Mayıs Pazar, Fransız Kültür Merkezi’nde 3 Mayıs Salı ve Yapı Kredi Kültür Merkezi Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde ise 6 Mayıs Cuma günü açılıyor. Yine Yapı Kredi Kültür Merkezi, Sermet Çifter Salonu'nda “Bir Usta Bir Dünya” serisi dahilinde, İlhan Koman’ın atölyesi, çalışma teknikleri ve teknesi Hulda ile ilgili bölümler yer alıyor.

Sanatı “bilinmeyene dogru bir serüven” olarak tanımlayan Koman'ı tanımak ve anlamak icin sanatseverler bir mekandan diğerine geçecekler.

İstiklal Caddesi'nin bir ucunda, Taksim Meydanı yakınındaki Fransız Kültür Merkezi ilhan Koman'ın Paris'te gerçekleştirdiği eserlerinden bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda, onun Paris'ten ayrıldıktan sonra kaybolan ilk yaratımlarından özgün fotoğraflar sunuluyor. Koman tarafindan ya da hakkında Fransızca yazılmış çeşitli metinler ve sanat eleştirileri sergileniyor. Bunların yanı sıra Türkiye'ye döndüğünde arkadaşlarıyla birlikte tasarladığı ve 1950'ler Paris'inin dinamiklerini barındıran mobilyaların fotoğrafları da burada yer alıyor.
Açılış: 3 Mayıs Salı

İstiklal Caddesi'nin ortasındaki Yapi Kredi Kültür Merkezi İlhan Koman'ın araştırmalarının evriminin izlenebildiği form calışmalarını içeren en büyük koleksiyonu sunuyor. Koleksiyon, çizim ve prototiplerden oluşan eserlerin gerceklenmiş hallerini içeriyor. Yapı Kredi Galerileri Koman'ın atölyesinin bir benzerini yeniden oluşturuyor ve ayrıca Koman'ın hem yaşayıp hem çalıştığı Hulda adlı yüzyıllık tekneye ayrılmış bir alana ev sahipliği yapiyor. İlhan Koman'ın yaratımlarının çoğu kent sokakları için anıtsal boyutlarda gerçekleştirme amacını taşıdığından, Koman'ın İsveç ve Türkiye'de bulunan bazı işlerine dair calışmalar ve belgeler, Akdeniz ve Leonardo’dan… eserleri üzerinde odaklanılarak sunuluyor. Açılış: 6 Mayıs Cuma.

İstiklal Caddesi'nin diğer ucu olan Tünel'de ise, İsveç Konsolosluğu, bahçesini Koman'in demir döneminden 6 görkemli eserine açıyor. Bu eserler İsveç'in kamusal alanlarında sergilenmelerinden 40 yıl sonra Türkiye'de ilk kez sergileniyorlar. Konsolosluk ayrıca, 3 Haziran 2005'te, Fransa, İtalya, İsveç ve Türkiye'den Koman'ın eski çalışma arkadaşlarının, öğrencilerinin, arkadaşlarının ve uzmanların bir araya geleceği İlhan Koman üzerine bir sempozyuma da ev sahipliği yapıyor. Sempozyum Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi ve İsveç Konsolosluğu'nun katkıları ile gerçekleşiyor.
Açılış: 1 Mayıs Pazar.

İlhan Koman Kimdir?
1921’de Edirne’de doğan İlhan Koman İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. 1947-50 arasında Fransa’da, Académie Julian ve l’Ecole du Louvre’da çalışmalar yaptı ve ilk sergisini Paris’te açtı. 1958’e kadar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim üyeliği yapan Koman, daha sonra İsveç’e gitti ve hayatının sonuna kadar orada yaşadı. Bu dönemde yeni geometrik türevler ve yel değirmenleri gibi bilimsel buluşları tescillendi. Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlük binasının önünde bulunan Akdeniz heykeli ve Anıtkabir’in doğu kabartmaları ise sanatçının ülkemizdeki çalışmalarından en çok bilinenleridir.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz