reklam


Toplantılar

Kaçırmayın  Yeni

TMMOB Konut Kurultayı 2003
22-23 Aralık 2003, Milli Kütüphane - Ankara

Neden Konut?
Nerede yaşıyor olurlarsa olsun, konut tüm insanlar için temel bir gereksinim ve evrensel olarak tanınan bir haktır. Türkiye'de konut alanında yaşanmakta olan sorunlar bütünü ve yıllar boyu uygulanan farklı ve kısa erimli politikaların oluşturduğu karmaşık ortam, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan bu konunun bir kez daha kapsamlı olarak irdelenmesi gereğini ortaya koymaktadır.

Türkiye'de inşaat sektörü her zaman ekonominin öncü sektörlerinden biri olarak görülmüştür. Bu setördeki yatırımlar konutları, konut-dışı yapıları ve altyapıyı kapsar ve bunlar arasında konutun payı yüzde ellinin üzerindedir. Dolayısı ile konut alanındaki sorunlar ve iyileştirmeler sektörün tümünü, sektörün yaşadığı tüm sıkıntılar da ülkedeki konutla ilgili gelişmeleri etkilemektedir.

Konut sorunu günümüzde küreselleşme sürecinin de zorladığı ulusal boyuttaki değişim ve dönüşüm süreçleri ile, geçmişte yaşananlardan farklı ve değişik boyutlar kazanmıştır. Öte yandan, son on yılda peş peşe yaşanan ekonomik krizler genelde inşaat sektörünü özelde de konut sunum ve alımını ciddi boyutlarda etkilemiştir. Bu krizler rastlantısal olmayıp, izlenebilir bir döngünün gerçekleridir ve yeniden yaşanacaktır. Dolayısı ile, konunun ekonomik gelişmeler, toplumsal dinamikler ve ilişkiler doğrultusunda yeniden ele alınıp tartışılması, bu alanda tutarlı ve uzun erimli politikaların oluşturulmasına ciddi bir temel sağlayacaktır.

Neden TMMOB?
Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konut ve konut sorunu, TMMOB'nin en önemli mesleki alanlarından biridir. TMMOB, yasayla tanımlanan görevlerine uygun olarak, sağlıklı kentleşme, güvenilir konut üretimi, mevcut konut stoğunun iyileştirilmesi gibi alanlarda, kamu adına denetim yapmayı, tartışma ortamları oluşturmayı ve toplum yararına sonuçlar çıkartılmasını sağlamayı temel görevlerden biri olarak sahiplenmiştir. İlk Konut Kurultayı'nı 1974 yılında düzenleyen TMMOB, 2003 Kurultayı ile, geniş katılımlı bir süreçle, kriz ortamının getirdiği sorunları ve değişimleri vurgulamayı, uygulamaları değerlendirmeyi ve bu günü tanımlayarak, geleceği tasarlamayı amaçlamaktadır.

Neden "Kurultay"?
TMMOB tarafından düzenlenen bu etkinlik, salt akademik birikimlerin sergilendiği bir toplantı olarak değil, aynı zamanda kurumlardaki ve alt sektörlerdeki görüşlerin, tuttumların, rollerin ve sonuçta taahhütlerin ağırlık kazanacağı ve bütünlüğü olan işlevsel sonuçlara varılması beklenen bir çalışma ve iletişim ortamı olarak planlanmaktadır.

Bu nedenle konut sektörü ile ilgili tüm tarafları bir kongrede değil, etkisinin daha fazla olacağını umduğumuz bir kurultayda biraraya gelmeye çağırıyoruz.

Kurultaydan ne bekliyoruz?

Bir konut kurultayında;

Türkiye'nin hızlı kentsel büyümesi ve yetersiz kentleşmesi, denetimsiz yapılaşması, çağdaşlaşamayan planlama çabası, yüksek afet riskleri, konuta barınma dışı işlevler yüklenmesi, karmaşık ve çelişik yasal düzenlemeler, AB uyum süreci, ekonomik krizler gibi somut gerçeklerinden yola çıkarak;

Kentleşme, kent planlaması, kent yönetimi, yoksulluk, konut gereksinimi, konut stoğu, iyileştirme, konut üretimi ve konut sunum modelleri, arsa üretimi ve arsa piyasası, finansman modelleri, konutta nitelik ve standartlar gibi konular ele alınarak,

Konut üretimi ile ilgili olarak yürürlükte olan sistem, yasal düzenlemeler, kurumsal yapı ve finansman kaynakları, geçmişteki deneyim ve gelişmeler ışığında, bir bütün olarak irdelenebilirdi.

TMMOB olarak bu geniş kapsamı daraltmayı, ve krizlerin egemen olduğu doksanlı ve ikibinli yıllara odaklanmayı seçtik.

Kurultayda öncelikli olarak konut sektöründeki tüm aktörlerin krizlerle başedebilmek için seçtikleri yolları, geçirdikleri ya da gerçekleştirmeyi planladıkları dönüşümleri öğrenmeyi ve tartışmayı umuyoruz.

İnşaat sektörü kendisine verilen öncü rolünü gerçek kılıp sürdürecekse, hem dünyadaki hem de ülkedeki gelişmelere, durumlara, engellere ve olanaklara karşı duyarlı olmak ve kendini sürekli yenilemek zorundadır. Son on yılın deneyimi bu açıdan önemlidir ve geleceğe ilişkin ipuçlarını içinde barındırmaktadır.

Bu nedenle, Kurultaydan inşaat sektöründeki, konut alanındaki ve alt sektörlerle tüm aktörlerin kendi içlerindeki son dönemlerde yaşanan ve ilerisi için planlanan ya beklenen dönüşümleri yansıtan bir Gelecek Senaryosu'nun çıkmasını bekliyoruz.

Kurultay, katılan tüm tarafların bu sektörün iyileştirilmesi ve çağdaştırılması yolunda kendine düşen rolü bir kez daha gözden geçirmesine, ve bu yönde ileriye dönük ortak çalışmalar konusunda da ilk adımların atılmasına olanak sağlayacak ve sorunların giderilmesine yönelik alternatif politikaların geliştirilmesi yönünde ciddi bir temel, bir çıkış noktası oluşturacaktır.

Kurultaya kimleri bekliyoruz?
TMMOB Konut Kurultayı çok ortaklı bir çalışma ortamı olarak planlanmakta ve, konut sektörü ile ilgili kesimler olan : Kamu kuruluşları, meslek odaları, yerel yönetimler, kooperatifler ve kooperatif birlikleri, üniversiteler, özel sektör kuruluşları konut sigorta ve finansman kurumları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerini biraraya getirmeyi amaçlamaktadır

KURULTAYA NASIL HAZIRLANIYORUZ ?

22 - 23 Aralık 2003 günleri Ankara'da toplanacak olan TMMOB Konut Kurultayı salt bir toplantı değil, toplumun ve yetkililerin dikkatini konut ve konutla ilgili geniş konular bütününe çekecek ikili bir süreç olarak planlanmaktadır.

1. Kurultay'a giden yolda bir dizi yerel çalışma yapılmaktadır. Farklı illerde oluşturulan Atölyelerle yürütülen ve Kurultay sonrasında da devam etmesi beklenen bu çalışmalar, bir konut politakısının göz ardı etmemesi gereken belirli temalar çerçevesinde, yerel durumların genele yansımalarını irdelemek ve hem Kurultay'a hem de konut konusunda uzun erimli bir TMMOB Çalışma Programı'na girdi sağlamak amacıyla ele alınmaktadır.

2. Yukarda sıralanan konut sektörü ile ilgili tüm kesimlere erişilerek, özellikle doksanlı yıllarda yaşadıkları ve halen yaşamakta oldukları sorunları ve geçirdikleri dönüşümleri, ileriye dönük hedeflerini ve beklentilerini Kurultay ortamına aktarmaları, ve Kurultay'ın sonuç ürünü olması beklenen Gelecek Senaryosu'na katkı koymakları istenmektedir

TMMOB Konut Kurultayı sürecine, ilgili tüm kesimlerden Katkı, Katılım ve Destek  bekliyoruz.

Kurultay'a katılım, çalışmaya olanak verecek bir boyuta sınırlı kalmak zorunda olsa da, bu etkinliğe katkının sınırı olmayacak, her kesimden iletilecek tüm görüş ve öneriler Kurultay raportörleri tarafından değerlendirilecektir.

Kurultay Programı

22 Aralık, Pazartesi

Kayıt : 09.00 - 10.00

Açılış Oturumu : 10.00 - 11.15

Kurultay'ın Sunuluşu: Kurultay Yürütme Kurulu adına - Aydan Erim, Koordinatör
Düzenleyici Odalar Adına:Taner Yüzgeç, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı
Yücel Gürsel, Mimarlar Odası Başkanı
Nevzat Uğurel, Şehir Plancıları Odası Başkanı
TMMOB Adına : Kaya Güvenç, Başkan
Konuk Konuşmacılar : Erdoğan Bayraktar, Toplu Konut İdaresi Başkanı
Zeki Ergezen, Bayındırlık Ve İskân Bakanı

Ara:11.15 - 11.30

Birinci Oturum : 11.30 - 12.30
Yöneten : Kaya Güvenç, Tmmob Başkanı
Krizlerin Oluşumu, Yönetimi, Önlenmesi
Attila Sönmez; DPT ve Dünya Bankası eski iktisatçısı, ODTÜ eski öğretim üyesi
Konut Üretimi Ve Denetiminde Sorunlar, Fırsatlar, Yeni Roller
Yiğit Gülöksüz ; TOKİ Eski Başkanı

Sorular - Katkılar

Ara: 12.30 - 14.00

İkinci Oturum: 14.00 - 15.45
Yöneten : Yücel Gürsel, Mimarlar Odası Başkanı
Konut İhtiyacı Araştırması Ve Uygulamaya Yansımaları
Ebru Çor İnş. Y. Müh., Gülay Karademir İnş. Y. Müh.; Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
Kentsel Dönüşüm - Sempozyumdan Değerlendirmeler
Dr. Pelin Pınar Özden; Şpo, İstanbul Şubesi

Sorular-Katkılar

Ara: 15.45 - 16. 00

Üçüncü Oturum: 16.00 - 18.00
Yöneten: Mustafa Çobanoğlu, İnş. Müh.; Kurultay Yürütme Kurulu Üyesi

Panel : Dönüşen Sektör, Değişen Roller, Beklentiler, Deneyimler
Kooperatifler, Kooperatif Birlikleri : Muammer Niksarlı
Meslek Odaları : Taner Yüzgeç
Üreticiler : Bülent Tokman
Yapımcılar : Attila Özfaris

Sorular-Katkılar

23 Aralık, Salı

Dördüncü Oturum: 9.30 - 11.15
Yöneten: Erhan Demirdizen; Şpo Iı. Başkanı
Büyüme, Kentleşme Ve Yatırım Bileşimi Üzerine Gözlemler, 1990 - 2002
Prof. Dr. Oktar Türel; Odtü İktisat Bölümü Öğretim Üyesi
Cumhuriyet İmizin 100. Yıldönümü - 2023'e Bakarken İnşaat Ve Konut Teknolojilerinde Gelişim Öngörülerimiz
Ender Arkun, İnş. Müh.;Tübitak, İnşaat Ve Çevre Teknojileri Araştırma Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri

Sorular, Katkılar

Ara 11.15 - 11.30

Beşinci Oturum: 11. 30 - 12.30
Yöneten : Remzi Sönmez; Tmmob Yönetim Kurulu Üyesi
Konutta Mülkiyet Yapısı Ve Kentsel Katmanlaşma
Doç. Dr. Murat Güvenç; Odtü Şehir Ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi
Yatırım Aracı Olarak Konutun Kentsel Gelişim Üzerindeki Etkilerine Bir Örnek: Antalya'nın Son Yirmi Yılı
Nimet Sırcan; Şehir Plancısı, Antalya Atölyesi Raportörü
Yoksulluk İçin Bir Çözüm: Geleneksel Konut Çevrelerinin Sürdürülebilir Korunması, Sağlıklaştırılması Ve Geliştirilmesi
Doç. Dr. Mehmet Tunçer

Sorular, Katkılar

Ara 12.30 - 13.30

Altıncı Oturum: 13.30 - 14.15
Yöneten : Ali Ulusoy; Tmmob Yönetim Kurulu Üyesi
Deprem Tehlikesi Ve Kentleşme
Oğuz Gündoğdu; Jeofizik Mühendisleri Odası, İstanbul Şubesi
Afet Risklerine Açık Alanlarımızda Kentsel Dönüşüm Yaklaşımları Ve Toplumsal Mutabakat Mekanizmaları
Hasan Kıvırcık; Mimarlar Odası, İstanbul Büyükkent Şubesi
Depremden Korkmadan Yaşanacak Kentler
Cemal Gökçe; İnşaat Mühendisleri Odası, İstanbul Şubesi

Sorular, Katkılar

Ara: 14.15 - 14.30

Forum: 14.30 - 18.00
Yöneten : Bülent Tanık, Kurultay Yürütme Kurulu Üyesi

Kapanış Kokteyli (Dinleti Eşliğinde): 18.00 - 20.00

Sergi: Çizgileri ile Behiç Ak

 

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz