reklam

Yarışmalar-Competitions

Ambalaj Tasarımı Öğrenci Yarışması 2004

son başvuru tarihi:

03.09.2004

teslim tarihi:

03.09.2004

Registration deadline:

Submission deadline:

Konu:
Ambalajın süren kullanım değeri

Amaç
Son kullanıcı için birincil işlevi sona erdikten sonra da kullanım değeri süren özgün ambalaj önerileri sunmak. Ürünü saran, koruyan ve satan ambalaj, kullanım sürecinde nasıl bir değer kazanabilir?

Açıklamalar:
Günümüzde sıkça rastlanan bir yoğurt ambalajı, ait olduğu ürün olan yoğurt ile birlikte son kullanıcı tarafından satın alındıktan sonra içerdiği ürünün kullanımı/tüketimi sürecinde de saklama–depolama bağlamlarında bir kap olarak kullanım değerini sürdürür. Oysa yine günümüzde bir televizyonun, bir elektrikli su ısıtıcısının ya da bir bilgisayar tarayıcısının ambalajı için aynı durum genellikle söz konusu değildir. Öte yandan bu gibi ürünlerin ambalajlarının kullanım değerinin sürmesi ve içinde barındırdıkları ürünle ilintili ya da bağımsız ek işlevler yerine getirmeleri mümkündür.

Yarışma konusu, ait olduğu ürünün korunması, depolanması, sunumu ve taşınması (nakliyesi) işlevlerini yerine getirmenin yanısıra, kullanım sürecinde değerini sürdürecek ve ek işlevler yüklenecek ambalaj önerileri sunulmasıdır. Söz konusu amaca yönelik olarak geliştirilecek ambalaj önerileri biçimsel bütünlüğünü koruyarak ya da biçimsel olarak dönüştürülerek kendine özgü kullanım değerlerini taşıyan ve sürdüren öneriler olabilir.

Katılımcılar ele alacakları ürün alanlarını belirlemede serbesttirler. Bununla birlikte hakkında öneri geliştirilecek ürün grupları şunlar olabilir:

Elektronik tüketim ürünleri
Kitap, kırtasiye
Oyuncak
Ev tekstili
Ayakkabı, terlik
Gıda ambalajları

Yarışmaya Katılım Koşulları:
Yarışma, üniversitelerin Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Grafik Tasarım Bölümleri lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açıktır. Öğrenciler yarışmaya iki şekilde katılabilir:

Bireysel olarak
Grup olarak*

* Grup olarak katılımlarda endüstriyel tasarım ve grafik tasarım öğrencilerinin ortak çalışma yürütmesi tavsiye edilir. Grup çalışmaları 3 kişiyi aşmamalıdır.

Yarışmaya başvuru tarihinde öğrencilik statüsünün sürmesi şarttır.

Kurallar:
Yarışmaya katılan her tasarımda özgünlük ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya başka bir yarışmaya katılmamış olması şartı aranmaktadır.

Her katılım, ambalajın içinde barındırdığı ürünle ilintili olarak kurgusal bir marka ve marka kimliği tanımlamalı ve bu kimlik sonuç tasarımı yönlendirici ve belirleyici olmalıdır. Yarışmaya katılan her proje, ambalajın kullanım özelliklerini, malzeme seçimi ve üretim yöntemini, kullanıcı ile olan ilişkisini (kullanım senaryosu), tasarımı anlatan genel görünüşü, tasarımın plan, cephe ve kesit görünüşlerini (açılımı iki boyutlu olan tasarımların kesitlerinin alınması gerekli değildir) içeren en fazla 4 adet aynı eksende (yatay ya da dikey) düzenlenmiş A3 sunum paftasını, ambalajın maketini, ambalajı tanıtan bir raporu ve tüm bunların kaydedildiği bir CD’yi içermelidir. Yatay ya da dikey olarak kullanılacak olan A3 ölçülerindeki paftalar kalınlığı 5 mm.’yi aşmayan bir sırtlıkla desteklenmelidir. A3 boyutundaki paftaların üst kısımlarında 2 cm.’lik bir alan ayrılmalı ve sol tarafa iki satır halinde, üst satırda Ambalajın Süren Kullanım Değeri, alt satırda Ambalaj Tasarımı Öğrenci Yarışması 2004, sağ tarafa ise tekrarlanmayan 3 harf ve 5 rakamdan (ABC 12345) oluşan rumuz yazılmalıdır. Bu rumuz maket üzerinde, rapor kapak sayfasında ve CD üzerinde de yer almalıdır. Teslim edilecek malzemelerin hiçbirinde rumuz dışında katılımcının kimliğini belirtecek bir ibare veya işaret bulunmamalıdır. Rapor, proje sunum paftaları ve maket üzerinde el yazısı kullanılmamalıdır.

Ambalajın maketi ölçek ve malzeme sınırlaması olmaksızın ancak sınırlı bir mekanda sergilenebileceği göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. 60x60 cm. taban alanından daha büyük yer kaplayacak ambalaj önerilerinde modeller uygun ölçekte hazırlanabilir.

Ambalajı tanıtıcı rapor 500 kelimeyi geçmeyecek uzunlukta olmalı ve A4 formatında sunulmalıdır.

Rapor, 30 kelimeyi aşmayan ambalajı tanıtıcı bir paragraf ile başlamalıdır. Bu paragraf, ambalaj önerisinin dereceye girmesi durumunda tanıtıcı amaçlarla kullanılabilir. Rapor, kurgulanan marka kimliğinin hedeflediği kitlenin tanımını, tasarımın gelişim evrimlerini anlatan eskizleri, ambalajın birincil işlevi ve birincil işlevi sonrasındaki işlevlerinin kullanıcıya sağladığı yararların tanıtımını, üretim yöntemini ve kullanılan malzeme özelliklerini içermelidir. Raporun kapak sayfasında ürünün maketinin fotoğrafı veya çizimi olmalıdır.

Maketin bir fotoğrafı, rapor ve sunum paftaları dijital ortamda kaydedilmiş olarak da teslim edilmelidir.

Değerlendirme Kriterleri:
Ambalajın içerdiği ürünün korunması, depolanması, sunumu ve taşınması işlevlerinin yanı sıra kullanım sürecinde değerini sürdürüp ek işlevler yüklenebilmesi;

İkincil kullanım önerilerinin ambalajın birincil amacıyla ilintili bir fayda/faydalar sağlaması;

Öngörülen ikincil kullanım biçiminin ambalajın kimliğine uygun olması ve bu kimliği destekler nitelikte olması;

Varolan benzerleri arasında ambalajın tasarımı ile anlamlı bir fark yaratması;

Ambalajın biçiminin yeni, özgün, farklı ve ilgi çekici olması;

Ambalajın, grafik tasarımı, biçimi ile kendini açıkça tanımlayabilmesi, içerdiği ürünün ne olduğunu, nasıl kullanıldığını, ne yaptığını açık bir şekilde anlatabilmesi;

Grafik unsurların ambalajın içerdiği ürünün yararlarını, imajını ve kimliğini yansıtması;

Seçilen malzemenin tasarım açısından uygunluğu;

Ambalaj tasarımının üretim açısından kolaylığı ve uygunluğu;

Ambalajın içerdiği ürüne yeterli bir koruma sağlaması;

Ambalajın, etkin bir şekilde tedarikçiden, üreticiye ve oradan satış noktalarına nakil edilebilmesi ve depolanabilmesi;

Ambalajın nihai satış noktalarında sergilenmeye uygun olması;

Ambalaj tasarımının dönüştürülebilme ve yeniden kullanıma kazandırılabilme kapasitesi;

Ambalajın üretim ile ilgili varolan standart ve kanunlara uygunluğu;

Sunum paftaları ve maketin ambalajın fonksiyonlarını, olası dönüşümlerini tam anlamıyla anlatabilirliği.

Katılım Şekli
İlgili üniversite bölümlerinden ya da yarışma sekreterliğinden edinilecek Ambalaj Tasarımı Yarışması Başvuru Zarfı içinde kimlik bilgilerini içeren Ambalaj Tasarımı Yarışması Başvuru Formu ve lisans ya da yüksek lisans öğrencilik durumunu gösteren öğrenci kimliğinin fotokopisi ya da ilgili kurum/bölümden alınacak resmi bir belge olacak şekilde ve ağzı kapatılmış olarak, üzerlerinde rumuz bulunan sunum paftaları, maket, rapor ve CD ile beraber 19 Temmuz – 3 Eylül 2004 tarihleri arasında aşağıda belirtilen adrese teslim edilecektir.

Tarihler:
Son teslim tarihi:
3 Eylül 2004 Cuma saat 17:00’a kadar
Sonuçların ilanı: 15 Eylül 2004
Ödül Töreni ve Sergi: 29 Eylül 2004

Ödüller:
1.lik Ödülü 2.000.000.000 TL

2.lik Ödülü 1.500.000.000 TL

3.lük Ödülü 1.000.000.000 TL

ve 10 adet Mansiyon (250.000.000 TL)

Jüri yapacağı değerlendirmede ödüle layık proje bulamadığı takdirde ödül kademelerinden herhangi birisini boş bırakabilir ve mansiyon ödülü sayısında sınırlama yapabilir. Jüri değerlendirme sonuçlarını içeren rapor Yarışma Sekreteryasından edinilebilecektir.

Yarışmaya katılanlar bu Şartname’de belirtilen koşullarını ve Jüri’nin kararlarını kabul etmiş olurlar.

Ödüllerin Açıklanması ve Sergi
Ödüle layık bulunan projeler 29 Eylül – 3 Ekim 2004 tarihleri arasında ASD-TÜYAP işbirliğinde yapılacak olan İstanbul 10. Ambalaj Endüstrisi Fuarı sırasında açıklanarak sergilenecektir.

Seçici Kurul Asil Üyeleri
Oya Akgün (TÜYAP-Artlink)
Öykü Akın (Manajans Thompson)
Dr. Oya Şenocak Akman (ETMK)
Suat Baycılı (Evyap)
İlhan BİLGE (GMK)
Ömer DURMAZ (DEÜ)
Doç.Dr. Özlem ER (İTÜ)
Doğan ERBERK (ASD)
Pınar ERDEM (Crea Danışmanlık)

Seçici Kurul Yedek Üyeler
Kamer ALTINOVA (GMK)
Ahmet Zeki TURAN (İTÜ)
Özlem YALIM (ETMEK)

Raportörler
Pınar Yalçın ÇELİK (İTÜ)
Ahmet Zeki TURAN (İTÜ)
Ebru Atlan (ASD)

İletişim Bilgileri:
Yarışma ile ilgili tüm iletişimlerde
Ambalaj Sanayicileri Derneği
Koşuyolu, Katip Salih Sokak No: 13
Kadıköy 34718 İstanbul

Tel: 0216 545 49 48
Faks: 0216 545 49 47
e-posta: [email protected]
web: www.ambalaj.org.tr/yarisma2004.htm

Yarışma Sekreteryası:
Firuze Ayvazoğlu
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD)
Koşuyolu, Katip Salih Sokak, No:13
Kadıköy 34718 İstanbul

Tel: 0216 545 49 48/dahili 18
Faks: 0216 545 49 47
e-posta: [email protected]

Telif Hakları:
Ödül ve mansiyon kazanan projelerin telif hakları proje sahibi tasarımcılara aittir.
Yarışmayı düzenleyen kuruluşlar katılan projeleri sergilemek, yayımlamak ve arşivlemek hakkına sahiptir.

Projelerin İadesi:
Dereceye giren projeler jüri sonuçlarının açıklanmasından sonra 1 yıl süreyle sergileme ve arşivleme amacıyla geri verilmeyecektir. Dereceye giremeyen projeler ise jüri sonuçlarının açıklanmasından 3 ay sonra ASD İletişim adresinden geri alınabilecektir. ASD projelerin geri gönderilmesinden sorumlu değildir.

Öğrencilerin buluşma noktası: Kampüs Forumu

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz