Yarışmalar

Türkiye Mimarisi? Fotoğraf Yarışması 2010

Son Başvuru Tarihi: 30 Nisan 2010
İletişim
Adres: Birlik Mah. 14. Sok. No. 9/B06610 Çankaya - Ankara
Telefon: 0312 495 06 64
Faks: 0312 495 06 66
E-posta: [email protected]
Web Sitesi: www.md1927.org.tr/
"Türkiye coğrafyasında geçmişten bugüne yapılar, çevre düzenlemeleri, mekanlar, yerleşmeler fotoğraf yarışmasına açılmıştır.

 Katılımcılar bu eserleri fotoğraflarken bakanlara heyecan verecek anlatımı  güçlü fotoğraflar çekmeye çalışmalıdırlar.

Bir yapının belge gibi dosdoğru çekilmiş fotoğrafı etkileyici olmayabilir, ama öyle bir yapıdır ki olduğu haliyle bile etkileyicidir. Buna mukabil yapı ya da  çevre( bir park, bir yapı vadisi, bir yapılaşma alanı, bir köy, bir şehir ) olduğu haliyle bile etkileyicidir... bir köprü olduğu haliyle etkili bir görüntü olmayabilir, ama bir detayı, içinde insanları ile çevresi ile çok etkili olabilir. Bir gecekondu alanı da keza belki bütünü çok etkili bir görüntü verebilir belki de bir sokak arası veya bir yapı bahçesi ve renkleri ile etkilidir. Aynı şekilde kasaba ve şehirlerde...

Bir yapı içinde. bütünü de çok etkin görünebilir parçaları da. Geleneksel yapılar çok fotoğraflanmış olabilir ama değişik bakış açıları bulunabilir. Değişik dönemlere ait yapılar bir arada etkin görüntüler oluşturabilir. Eserler kullanıcıları ile birlikte daha anlamlanabilir., Kapadokya da turistlerle birlikte yapılar çok anlamalı olabileceği gibi Karadeniz de çay bahçeleri evleri ve çalışanları ile birlikte çok ifadeli olabilir. Bir şehirde tek başına anlamsız gibi görünen konut yığınları hepsi bir arada etkin olabilir. Belki bazen yapıların bir araya gelmiş parçaları etkin olabilir."
Melih Uçar

"Yeni bir şehre gelmek benim için yeni bir insanla tanışmak gibidir. İlkönce görüntüsüne odaklanırım - binaların biçim ve renkleri, caddelerin mazgalı, kokular ve sesler, duvarların dokuları... O zaman, bir fikir almış olarak veya daha iyi bir söylemle kentin zihnimdeki görüntüsünü tuvale aktarırım. Sezgim bazen doğru çıkar bazen de tersi olur... Kenti tanımak bir insanı tanımak gibi çok öznel birşeydir."      
Agnieszka Srokosz
Polonyalı Ressam

 

Yarışma Şartnamesi
Yarışma Arşivi
Yayınlanan yarışmaların kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz kategoriyi listeden seçiniz.