Yarışmalar

Mimarlık Öğrencileri için Uluslararası VELUX Ödülü 2006

Son Başvuru Tarihi: 10 Şubat 2006
Teslim Tarihi: 5 Mayıs 2006
Kimler Katılabilir: Mimarlık öğrencileri
İletişim
Web Sitesi: www.velux.com.tr/

Ödül hakkında
Binaların tasarımında ve kullanımında günışığı çok önemli rol oynamaktadır. Günışığı ayrıca insan sağlığı için de çok önemli bir faktördür.

The International VELUX Award 2006 for Students of Architecture - Mimarlık öğrencileri için Uluslararası VELUX ödülü 2006, "Light of Tomorrow" ("Yarının Işığı") teması altında günışığını takdir etmeyi amaçlamaktadır. Ödül, ayrıca günışığının mimari tasarımların ayrılmaz parçası olduğu fikrini tartışmak ve teşvik etmek istemektedir.

The International VELUX Award tüm dünyadaki mimarlık öğrencileri için iki yılda bir düzenlenmektedir.

Jüri
Teslim edilen tüm projeler, uluslararası jüri tarafından değerlendirilecektir. Jüri üyeleri,

- Mr. Kengo Kuma, Japonya
- Mr. Reinier de Graaf, Hollanda
- Ms. Róisín Heneghan, İrlanda
- Mr. Omar Rabie, Mısır
- Mr. Douglas Steidl, ABD (UIA temsilcisi)
- Mr. Per Olaf Fjeld, Norveç(EAAE temsilcisi)
- Mr. Massimo Buccilli, İtalya (VELUX temsilcisi)

Kriterler
Ödül, ışığın var olduğu gerçeğinin ötesine geçebilen, bilinmeyen ile ilgili düşünce tarzını ve deneyimleri kanıtlamaya çalışan projeleri teşvik etmektedir. Herşey limitleri zorlayabilmek, ışığın çevresel, sosyal ve sosyolojik ruhunu bulabilmekten geçiyor.

Önceden belirlenmiş kategoriler yoktur ancak projeler aşağıdaki noktalar gözönüne alınarak hazırlanabilir:
1) Yaşanan alanlara özellik katmak adına yüksek görsel kalite ve konfor.
2) Kent yaşamında günışığı
3) Zıt kavramların kullanılması; günışığı - yapay ışık, gece - gündüz, vb.

Projeler aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilecektir:
1) Fikir ve düşünce: proje sınırları zorlayıp kafalarda soru işaretleri oluşturuyor mu?
2) Mimari görüş: proje temel metod ve öğretilere göre uzmanlık gösteriyor mu?
3) Tartışma: proje günışığının insan ve sosyal yaşamla ilişkisini göz önünde bulunduruyor mu?

Katılım
Ödül, tüm dünyadaki mimarlık öğrencilerinin katılımına açıktır. Ödül, 2005 - 2006 akademik yılında öğrenci olan herkesi kabul etmektedir. Katılım bireysel ya da grup çalışması halinde olabilmektedir. Gönderilen projeler 2004 - 2005 veya 2005-2006 akademik yıllarında hazırlanmış olmalıdır.

Tüm projeler bir öğretim görevlisi tarafından onaylanmış olmalıdır.

Zaman Çizelgesi
Kayıt başlangıç tarihi: 1 Ekim 2005
Kayıt bitiş tarihi: 1 Şubat 2006
Projelerin gönderim tarihi en geç: 1 Mayıs 2006
Kazanan projelerin açıklanması ve ödül töreni: Ekim 2006

Ödüller
Toplam para ödülü 30,000 €. Birincilik ödülü öğrenciler için en az 8,000 € ve öğretmenler için 2,000 € olarak belirlendi. İkincilik ödülü öğrenciler için en az 4,000 € ve öğretmenler için 1,000 € olarak belirlendi. Toplam 20 projeye kadar mansiyon ödülü verilecek. Kazananlar ödül törenine davet edilecekler ve ulaşım ve otel masrafları karşılanacak.

İşbirliği Ortakları
The International VELUX Award - Uluslararası VELUX Ödülü, International Union of Architects (UIA) ve the European Association for Architectural Education (EAAE) ile işbirliği içerisinde düzenleniyor.

The International Union of Architects
UIA, 1948 yılında Lozan'da kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. UIA'nın amacı dünyadaki tüm mimarları ırk, millet ve din farkı olmaksızın kendi ulusal federasyonları aracılığı ile bir araya getirmektir. UIA dünya çapında bir milyondan fazla mimarı temsil etmektedir.

The European Association for Architectural Education
EAAE mimari eğitim ve araştırma alanında fikir alışverişi sağlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. EAAE, mimari tasarım eğitimini ve temel bilgileri iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

VELUX Hakkında
VELUX, 60 yıldan fazla zamandır, günışığı ve temiz hava yardımıyla daha iyi yaşam alanları yaratmayı desteklemektedir. Temel ürünümüz VELUX çatı penceresidir ama sistem montaj ürünleri ve aksesuarlarla zenginleştirilmiştir. Kalite konusundaki ısrarımızı VELUX'u konusunda global pazar lideri yapmıştır. VELUX bugün 40'tan fazla ülkede temsil edilmektedir ve inşaat malzemeleri sektöründeki en güçlü markalardan biridir. İşlerimiz mimarlarla direk ilişkili olduğu için, büyük bir mimar kitlesi ile iletişim içerisindedir.

Yarışma Arşivi
Yayınlanan yarışmaların kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz kategoriyi listeden seçiniz.