Yarışmalar

2007 Yılı Ajanda Fotoğraf Yarışması: Sokaklar

Son Başvuru Tarihi: 1 Ağustos 2006
İletişim
Adres: İstiklal Cad. Büyükparmakkapı Sok. No:1 Kat: 4 Beyoğlu
Telefon: 0212 251 39 33
E-posta: [email protected]...
Yarışma Sonuçları

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin yeni yıl ajandasında yer alacak fotoğraflar için geleneksel olarak düzenlediği fotoğraf yarışmasının sekizincisi sonuçlandı. “Sokaklar” konulu fotoğraf yarışmasına; yurtdışından ve yurtiçinden 255 katılımcı tarafından toplam 1356 adet fotoğraf gönderildi. Şeniz Kabadayı, Güven Birkan, Hilmi Etikan, İlteriş Tezer ve Aras Neftçi’den oluşan seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 41 adet fotoğraf eşdeğer ödüle değer bulunmuştur. 2007 yılı ajandasının kapağı için, 110369 rumuzuyla yarışmaya katılan Hürriyet Necdet Aydoğan’a ait “Mardin Sokakları” isimli fotoğraf seçilmiştir. Seçilen fotoğrafların yer alacağı serginin açılışı ve ödül töreni 4 Ekim 2006 Çarşamba günü saat 19.00’da, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nda gerçekleştirilecektir. Sergi 01 Aralık 2006 Cuma günü saat 18.00’e kadar izlenebilir.

Fotoğrafları Seçilen Katılımcılar
Hürriyet Necdet Aydoğan
Yaşlı Teyze - Urfa 2005 Mardin Sokakları - Mardin 1999

Kadir Uğur Varlı
Sokakta yürüyen çocuklar - Ayvalık 2006 

Narin Halitoğlu
Moda - Ters ışık - 2006

Özgür Donmaz
Muğla 2005

Cüneyt Gür
Kalealtı sokakta Oynayan Çocuklar -G.Antep

Tolga Taçmahal
Çamaşır - Ayvalık 2005

Rabia Özakın
Çocuklar ve Oyun - Balat 2006

Mehmet Dilci
Sis Bastı - Mardin 1995

Engin Gülen
Ömürlük Taşlar-Cumalıkızık 2005

Murat Korkmaz
Oyun - Gümüştepe 2006

İbrahim Ayşıl
Renkli Yokuş - Fener 2006

Yüksel Demir
Balat 2003

Burak Sarıtoprak
Sokakta İş Dönüşü - Yaşam - İst. 2006

Reha Bilir
Sokakta Gece - Kütahya 2005

Reha Bilir
Sokakta Gece Pazarı - Safranbolu 2005

Ertan Balkay
Yaşlı Teyze - Urfa 2005

Ümit Kazım Sandıkçı
Muğla Tarihi Merkez - Muğla 1992

Kemal Aslan
Sokağımız - Kula 2006

Kemal Aslan
Kula 2006

Kemal Aslan
Kula 2006

Halil İbrahim Tutak
Geleneksel mimari ve sokak - K.Maraş 1998

Halil İbrahim Tutak
Bazen Ekmek Parasının Çıkarıldığı Yer-G.Antep 2005

İsmail Sadık Oğuz
Ankara Sokağı - Ankara 2005 

Hasan Metin Soner
Dar Sokaklar

Hasan Metin Soner
Okul Çıkışı 

Mehmet Arslan Güven
Varyant - Safranbolu 2005

Yılmaz Dinçer
Sudaki sokak - Bursa 2002

Tamer Dikmenler
Sokakta Oturan Yaşlılar-Ayvalık 2005

Özgün Ökten
Pazar - adana 2002

M. Kerem Özel
Sokak Boyunca - Urfa

Mehmet Burgaç
Antakya 2006

Ayten Yüksekülkü
Köşeyi Böyle Dön - Muğla 1984

Necmettin Burgaç
1. kilise sokak - Antakya 2005

Necmettin Burgaç
Kahraman sokak - Antakya 2006

Muammer Çeviker
Uyarı - Kütahya 2003

Alahattin Kanlıoğlu
Sokak - Kula 1999 

İbrahim Genç
Taş sokak - İstanbul 2006

Süleyman Birdal
Safranbolu 2002

Bora Beniç
Evler Sokaklar ve İnsanlar- Safranbolu 2006

Fazıl Yöneyman
Fener çocukları - Fener 2006

Saner Gülsöken
Kayyumoğlu Çeşme Sokak - Kırklareli 2004 

Yarışma Bilgileri

Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü, “Dünya Mimarlık Günü” olarak kutlanmaktadır. Tüm dünyada aynı tema çerçevesinde gerçekleştirilen gün, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi tarafından Mimarlık ve Kent Şenliği adı altında bir haftaya yayılarak kutlanmaktadır. 2006 yılında gerçekleştirilecek bu haftanın teması “Kentler, Sokaklar” olarak belirlenmiştir. Bu temadan hareketle bu sene sekizincisi gerçekleşecek olan geleneksel fotoğraf yarışmasının konusu da Sokaklar olarak belirlenmiş.

2005 yılında Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından belirlenen “Kentleri Paylaşmak” teması anımsandığında, kamusal alan olarak “sokak” güncel bir tartışma ve araştırma alanı yaratmaktadır. Özellikle, İstanbul kentinde tartışılan ya da yaşama geçirilen yeni projeler ve kentsel dönüşüm önerileri bağlamında bakıldığında “sokak”, uygar ve çağdaş kentin yaşam alanı olarak tartışmaya açılıyor. Mimarlık, mekânı ve kültürü yeniden üretirken yaşamı da yeniden yorumlar. Bu yeniden yorumlama sürecinde sokak, kent kültürünün bir yansıma alanıdır. Kentsel yaşama ait değerler, tarihten günümüze taşınırken eski’nin sürdürücüsü, yeni’nin yaratıcısıdırlar. Bu aynı zamanda, mekânı ve yaşamı dönüştüren mimarın da uygarlığa katılma biçimini gösteren bir süreç.

“Sokak”, toplumsal açıdan önem taşır; kentlinin ve kentteki herkesin kentle buluştuğu ve kendisini ifade ettiği alandır. “Sokak”, kent kültürü ile mekân arasındaki ilişkiyi yansıtmadaki niteliğiyle de baskın. Sokaklar, sadece binaların oluşturduğu dokularıyla değil, pencereleri, kapıları, komşuluk birimleri, girişleri vb. gibi mimari öğeleriyle de yeniden üretilen kent kültürünün göstergeleri, sosyal ve kültürel tarihi yansıtırlar. Çoğulculuk, şeffaflık, toplumculuk vb. gibi bugün mimarlık alanında tartışılan birçok kavramı, somut olarak sokakların tarihinden izlemek olanaklı.
Kentlinin kentle buluşma noktası olan sokaklarımızı fotoğraf karelerinde ifade etmeğe ne dersiniz?

Yarışma Takvimi
Duyuru : 17 Nisan 2006
Son Katılma Tarihi : 1 Ağustos 2006
Seçici Kurul Değerlendirmesi : 14 Ağustos 2006
Sonuçların Açıklanması : 21 Ağustos 2006
Ödül Töreni ve Sergi Açılışı : 4 Ekim 2006, (17:00)
Fotoğrafların İadesi : 27 Şubat 2007

Seçmeler
Ajanda Yayın Kurulunun yarışmaya katılan fotoğraflar arasında, temaya uygunluk ve Türkiye ile sınırlılık yönünden yapacağı ön elemenin ardından Hilmi Etikan, Aras Neftçi, İlteriş Tezer, Güven Birkan ve Şeniz Kabadayı’dan oluşan Seçici Kurul tarafından 41 adet fotoğraf 2007 ajandası için seçilecektir.

Telif

Ajanda için seçilen 41 adet fotoğraf, ajanda dışında çeşitli yöntemlerle çoğaltılmış olarak yarışma sergisinde ve sergi duyurusunda, ayrıca Mimarlar Odası’nın öngöreceği her türlü yayın ve etkinlikte isim belirtilerek kullanılabilecektir.

Ödüller

Ajandanın kapağı ve içinde kullanılacak bütün fotoğraflar için 200 YTL. ödülün yanı sıra tüm katılımcılara “Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kültürel Katkı Belgesi” verilecektir.

Yarışma Şartları
Katılım: Yarışmaya, en çok 6 adet olmak üzere, 5x5 cm. camlı çerçeveye konulmuş “35 mm renkli saydam” veya uzun kenarı 40 cm. olacak şekilde 300 dpi çözünürlükte tif ya da jpeg formatında ve (CMYK olarak düzenlenmiş) dijital fotoğraf ile Seçici Kurul ve Ajanda Yayın Kurulu dışında herkes katılabilir. Daha önce ödül almış ve yayımlanmış fotoğraflar yarışmaya katılamaz. Katılımcılar yarışma koşullarını kabul etmiş sayılırlar.

Kimlik
 Fotoğraf çerçevesinin doğru bakış yönünde sol alt köşesinin renkli bir nokta ile işaretlenmesi ve arka yüzüne katılımcının 6 rakamdan oluşan rumuzunun, fotoğraf adının ve fotoğraf numarasının yazılması gerekmektedir. Katılım formunda katılımcının açık kimliği ve iletişim bilgilerinin yanı sıra her fotoğraf için yer, tarih ve konunun kısa bir açıklaması mutlaka yer almalıdır. Katılım formu doldurulduktan sonra bir zarfa konarak zarfın üzerine sadece rumuz yazılmalıdır.

Fotoğrafların Gönderilmesi
Fotoğrafların ve katılım formunun bulunduğu zarf, postada zarar görmeyecek şekilde paketlenerek başvuru adresine gönderilebileceği gibi elden de teslim edilebilir. Postadaki olası gecikme, hasar ve kayıplardan Mimarlar Odası sorumlu tutulamaz.

Fotoğrafların İadesi
Ajanda için seçilecek 41 adetin dışındaki fotoğraflar, ajanda yapımından sonra ödemeli kargo ile iade edilecektir. Postadaki aksaklık, hasar ve kayıplardan Mimarlar Odası sorumlu tutulamaz. Ayrıca, gönderildiği adreste teslim alınmadığı için geri dönen fotoğrafların, iki ay sonra iadesinden sorumlu olunmayacaktır

Yarışma Arşivi
Yayınlanan yarışmaların kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz kategoriyi listeden seçiniz.