Yarışmalar

XI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri

Son Başvuru Tarihi: 03 Mart 2008
İletişim
Adres: Konur Sokak 4/2 06650 Kızılay-Ankara
Telefon: 0312 417 37 27
Faks: 0312 418 03 61
Web Sitesi: www.mimarlarodasi.org.t...
Yarışma SonuçlarıBüyük Ödül (Sinan Ödülü): Ziya Tanalı
Anma Programı: Seyfi Arkan
Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülü
- Mimarlar Derneği 1927
- Jale Erzen

Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülleri "Seçici Kurul özel Ödülü": Mualla Eyüboğlu Anhegger

Yapı Dalı Başarı Ödülleri
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, İstanbul - Fahrettin Ayanlar 
Ontur Otel, İzmir - Umut İnan, Efe İnan
DMC Ankara - Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Murat Tabanlıoğlu

Yapı Dalı Koruma - Yaşatma Başarı Ödülleri
Osmanlı Devlet Arşivleri Binası (Hazine-i Evrak), İstanbul - Acar Avunduk

Proje Dalı Başarı Ödülleri
Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, İstanbul - Emre Arolat, Gonca Çırakoğlu
Bodrum Ortakent'te Hastane, Muğla - Esin Tercan, Erdal Özyurt, Ahmet Tercan

Fikir Sunumu Dalı Başarı Ödülleri 
Cihangir'in Çocukları - Seda Bildik Erdoğmuş, Esra Carus Gülaydın
Levent Ekolojik Gökdelen, İstanbul - Metin HepgülerYarışma BilgileriMimarlar Odası, 1988 yılından itibaren Mimar Sinan anısına, her iki yılda bir Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’ni gerçekleştiriyor. 2006 yılında, X. dönemini / 20. yılını geride bırakan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Türkiye’de mimarlık mesleği ve kültürünün gündeme taşınması yolunda ilk kurumsal girişim örneği. Ulusal Sergi’ye bu süre içinde yaklaşık 1.000 mimar/ekip 1.400 eserle katılmış ve öncü nitelikteki çalışmaları nedeniyle 133 kişi ve kuruluş, çeşitli dallarda ödüllendirildi.

Ödüller
Ulusal Mimarlık Ödülleri, iki ana başlık altında veriliyor.

I. Büyük Ödül (Sinan Ödülü) (The Grand Award – Sinan Prize)
Tüm meslek hayatı boyunca verdiği eserleri ve mimarlığa geçen hizmetleri nedeniyle bir mimara veya ortak çalışan mimarlara verilir. Bu ödülün verileceği mimar(lar)ın bitmiş yapısının olması, ve ödülün özellikle bu yöndeki başarıları nedeniyle verilmesi şarttır. Bu ödül için kişisel başvuru gerekmiyor. Adaylar, “aday gösterme” yöntemi ile önerilebilir. Ayrıca, Seçici Kurul kendisi de adaylar saptayarak, isimleri gizli tutulacak tüm adaylar arasından seçim yapar.

II. Başarı Ödülleri
Dört ayrı dalda verilir.

1. Mimarlığa Katkı Dalı
Mimarlık kültürü ve mesleğine katkıların ödüllendirildiği bu dalda, toplam en fazla 2 ödül verilir. Araştırma, makale, yorum, film, fotoğraf, kitap gibi, mimarlık üzerine veya mimarlığı gündeme getiren çalışmalar ile mimarlık pratiği, kuramı ve meslek hakları konusunda yapılmış her türlü araştırma, çaba ve çalışmaları nedeniyle kişi ya da kurumlara verilir. Bu ödül için kişisel / kurumsal başvuru gerekmiyor. Adaylar, “aday gösterme” yöntemi ile önerilebilir.

2. Yapı Dalı
Bu dalda toplam en fazla 5 ödül verilir. Bitmiş ve kullanılmakta olan yapılarından dolayı mimar(lar)ına verilir. Yapının bitiriliş tarihinin önemi yok. Bu dalda ödüllendirilmek için sergiye katılmak esastır. Yapı Dalı ödülleri 3 kategoride verilir.

2a. Yapı (3 ödül): Bitmiş ve kullanılmakta olan yapılarından dolayı mimar(lar)ına verilir.

2b. Koruma-Yaşatma (1 ödül): Tarihi yapıların restorasyonu ile, tarihi / geleneksel çevrelerin koruma, yenileme ve sağlıklaştırma uygulamalarından dolayı mimar(lar)ına verilir. Tek yapı ölçeğindeki anıtsal ve sivil mimarlık örneklerinin yanısıra, doku olarak korunabilmiş yerleşimlerin iyileştirilmesi ve niteliklerinin sürdürülerek yaşatılmasına yönelik, projelendirilmiş uygulamalar bu kapsamda değerlendirilir.

2c. Çevre (1 ödül): Amaç, farklı ölçek ve tanımlardaki (bina-kent, iç-dış, doğal-yapay, açık-kapalı gibi ayrımlarla anılan) tasarlanmış “yapılı veya doğal çevre” tanımına uyan nitelikli çalışmaların teşvik edilmesidir. Kentsel veya kırsal yerleşimlerde yeni yaşam çevrelerinin oluşturulması veya mevcut çevrelerin iyileştirilmesi yönünde “şehir planlama”, “kentsel tasarım”, “peyzaj mimarisi”, “çevre düzenlemesi”, “iç mimari” veya “iç mekân düzenlemesi” gibi farklı ölçeklerle ve tanımlarla ayrışmaya başlayan alanlarda, bitmiş ve kullanılmakta olan çevre uygulamalarından dolayı mimar(lar)ına verilir.

3. Proje Dalı
Bu dalda toplam en fazla 2 ödül verilir. Henüz uygulamaya geçilmemiş, inşaat halindeki veya gerçekleşmek amacıyla tasarlanmış projelerin mimar(lar)ına verilir. Bu dalda ödüllendirilmek için sergiye katılmak esastır.

4. Fikir Sunumu Dalı
Bu dalda toplam en fazla 2 ödül verilir. Yarım kalmış tasarım çalışmaları, fikir düzeyindeki etüdler, ütopik çalışmalar, mimarlığa ilişkin bir tema etrafında gelişen ve özgün fikirler içeren her türlü sunuş, bu kapsamda değerlendirilir. Bu dalda ödüllendirilmek için sergiye katılmak esastır. Başvuru için mimar olma zorunluluğu yoktur. 

Anma Programı 
Sergi ve ödül programı ile eşzamanlı olarak, Türkiye mimarlığına, onun kentlerine, yapı stoğuna, mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere düzenlenen paralel bir programdır. Bu programla, mimarlığın çeşitli alanlarına nitelikli çalışmaları ile katkıda bulunmuş isimlerin anımsanması, onlara sahip çıkılması, onların ve görüşlerinin yeniden gündeme getirilmesi amaçlanıyor. Her dönem belirlenecek olan bir mimarın kendisi ve çalışmaları hakkında, seçildiği sergi ve ödül döneminden başlayarak gelecek döneme kadar, Mimarlar Odası tarafından Türkiye çapında çeşitli etkinlikler (konferans, seminer, sergi, yayın gibi) yürütülmesi ve kamuoyunun bu yönde teşvik edilmesi hedefleniyor. Bu program için Seçici Kurul bir aday listesi hazırlayarak, isimleri gizli tutulacak tüm adaylar arasından seçim yapar.

Seçici Kurul Çalışması
Seçici Kurul, değerlendirme süreci ve kriterlerini kendisi saptar; değerlendirmeyi yapar ve bunu bir rapor ile açıklar. Yapı, Proje ve Fikir Sunumu dallarındaki başarı ödülleri sergiye katılan çalışmaların değerlendirilmesi sonucu verilir. Büyük Ödül ve Anma Programı için seçilecek kişi(ler); Mimarlığa Katkı Dalı Ödülü için seçilecek kişi(ler) / kurum(lar), Seçici Kurul tarafından saptanan yöntemlerle seçilir.

Ödül Töreni ve Sergi

Sergiye katılan ve ödül alan tüm çalışmalar, ilk olarak Ankara’da sergilenir. Serginin ilk günü yapılan ödül töreninde, ödül sahiplerine plaket ve yazılı belge, Seçici Kurul üyelerine ise hizmet plaketi verilir. Ödül alan eserler kamuoyuna her tür yazılı ve görsel medya ile duyurulur. Ödül alan yapılara plaket çakılır. Sergi daha sonra oluşturulacak program çerçevesinde yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli kentlerde açılır.

Sergi Katalogu
Sergiye katılan eserler içinde Seçici Kurul tarafından değerlendirilerek yayın için yeterli görülen çalışmaların yer alacağı katalog, katılımcılara ücretsiz olarak gönderilir. İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan katalog, diğer ülkelerdeki meslek örgütlerine, ulusal ve uluslararası mesleki dergilere, üniversitelere ve kütüphanelere ulaştırılır.

Katılım
1. Sergiye, Mimarlar Odası’na kayıtlı her mimar, yanısıra ilgili kamu kuruluşları, kurumlar, şirketler, üniversite öğrencileri ve araştırmacılar bireysel veya ekip olarak katılabilirler.
2. Şirket ya da kurum adına katılan çalışmalarda mimar(lar)ın isminin belirtilmesi zorunludur.
3. Yapı ve Proje dallarında katılabilmek için, müellif(ler)in Mimarlar Odası üyesi olması zorunludur.
4. Fikir Sunumu Dalı’nda sergiye katılmak için mimar olma zorunluluğu yoktur.
5. Sergiye katılan bir eser, aynı kategoride bir başka dönem tekrar katılamaz.
6. Sergiye katılacak eserler, Sekreterya’ya teslim edildikten sonra geri çekilemez; teslim edilen eserlerin katalogda yayımlanması kabul edilmiş sayılır.
7. Sergiye katılacak eser, Mimarlar Odası Onur Kurulu’nca verilmiş bir cezanın ve Mimarlar Odası tarafından kazanılmış aleyhte bir yargı kararının nesnesi olmamalıdır.
8. Ruhsatsız ve Mimarlar Odası'nın mesleki denetim işleminden geçirilmeyen projeler, Yapı Dalı’nda sergiye katılamazlar.
9. Yurtdışında uygulanan yapılar ve Proje Dalı katılımı için 7. ve 8. maddelerdeki şartlar geçerli değildir.

Aday Gösterme Yöntemi ile Katılım
Büyük Ödül ve Mimarlığa Katkı Dallarında bir kişi veya kuruluşu ödül adayı olarak göstermek isteyenler, gerekçelerini açıklayacakları “aday gösterme” formunu doldurarak, Ulusal Mimarlık Ödülleri Komitesi Sekreteryası’na başvururlar. Aday gösterilen kişi ya da kuruluşla ilgili bir pano hazırlanması gerekli değildir.

Ödüllendirme Dışı Katılım

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Seçici Kurul ve Komite üyeleri sergiye sadece ödüllendirme dışı katılabilirler; fakat ödüle aday gösterilemez ve ödül alamazlar.

Katılım Koşulları
1. Başvurular, Mimarlar Odası Genel Merkezi, XI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Sekreteryası’na yapılır.

2.
Her dalda en fazla 4 ayrı eser ve her biri için en fazla 4 pano hazırlanarak katılınabilir.

3. Panolar:
Panolar verilen format doğrultusunda hazırlanır. Katılımcılar, sergiye katılmak için hazırladıkları panoları baskı almadan, dijital olarak pano boyutu olan 58 x 160 cm olarak, minimum 150 dpi çözünürlükte TIFF / JPEG / EPS belgesi biçiminde hazırlayarak, CD / DVD içerisine kaydederek gönderirler. İstenilen formatta gönderilmeyen panoların sergiye alınması mümkün değildir. Panoların sergiye hazırlanması Sekreterya tarafından yürütülecektir, bu işlere ait masraflar katılım payı içerisindedir.

4. Dosya: Katılımcılar, sergiye gönderdikleri her ürün için ayrı bir dosya hazırlarlar. Dosya, kataloğun yayıma hazırlanması için gerekli olan, sergiye sunulmuş panolardaki resim, çizim ve yazılı belgeleri içerir. Bu belgelerden hem A4 formatında baskı alınması, hem de belgelerin dijital olarak şu formatta hazırlanarak CD / DVD içerisine kaydedilmiş olması gereklidir:

* Resim ve çizim belgeleri TIFF / JPEG / EPS formatında
* Çizim belgeleri CAD formatında (Autocad, Archicad vd.) ise, TIFF / JPEG / EPS formatına dönüştürülerek
* Her bir görsel belge minimum 15 cm eninde, 300 dpi çözünürlükte
* Yazılı belgeler Word programında (Türkçe ve İngilizce olarak) kaydedilmelidir. Dosyasız gönderilen eserlerin kataloga alınması mümkün değildir.

5. Kargo ile gönderilen dosya ve CD / DVD, 3 Mart 2008 tarihinde Mimarlar Odası Genel Merkezi’ne ulaşmış olmalıdır.

Katılım Payı
Mimarlar Odası’nın aşağıda yer alan banka hesabına, konu olarak “XI. Ulusal Mimarlık Sergisi” ibaresi belirtilerek yatırılacak (Ayrıcalıklı hesap olup, havale ücreti ödenmeyecek):

Türkiye İş Bankası
Ankara Meşrutiyet Şubesi
4213 304400 9319 No'lu hesap

Katılım Payı (pano başına): 150 YTL

Takvim
03 Mart 2008
Dosya, CD / DVD, başvuru formu, katılım payı makbuzunun teslimi
18 Nisan 2008 Ödül töreni ve sergi açılışı (ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Ankara)
25 Nisan - 02 Mayıs 2008 Sergi (Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara)

XI. Dönem Seçici Kurulu
Abdi Güzer
Tülin Hadi
Cengiz Kabaoğlu
Uğur Tarhan
Atilla Yücel

XI. Dönem Düzenleme Komitesi
N. Müge Cengizkan
Derin İnan
Işık Kılcıoğlu
Necip Mutlu

Komite Sekreteryası
N. Müge Cengizkan
Yarışma Arşivi
Yayınlanan yarışmaların kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz kategoriyi listeden seçiniz.