Yarışmalar

Gayrimenkul Ödülü 2008

Son Başvuru Tarihi: 15 Eylül 2008
İletişim
Adres: Cemil Topuzlu Cad.İş Bankası Blokları A Blok No:8 Dalyan - İstanbul, Türkiye
Telefon: +90216 355 07 22
Faks: +90216 386 94 30
E-posta: [email protected]...
Yarışma SonuçlarıKarma Kullanım

Akaretler Sıraevler
Beşiktaş - İstanbul

Akaretler Sıraevleri, Sultan Abdülaziz tarafından 1874 yılında Dolmabahçe Sarayı çalışanlarının konut olarak kullanılması için mimar Sarkis Balyan'a yaptırıldı. Erken Barok ve Rokoko'dan etkilenmiş Neoklasik cephe tasarım ile evler 1870'lerin en iyi sivil mimarlık örneklerinden sayılıyor. Toplam inşaat alanı 59.500 m2 olan proje, Şair Nedim ve Spor Caddeleri üzerinde yer alıyor. Ortalama 3 katlı ve eğime paralel olarak dizilmiş, projede toplam 58 konut, 134 odalı butik otel, 34 mağaza, ofis, kafe ve restoranların yanında Atatürk Müzesi ve 400 araç kapasiteli otopark da bulunuyor.

İnşaat Alanı: 59.500 m²
Başlangıç - Bitiş Tarihi: 2005 - 2008
Yatırımcı: Akaret Turizm Yatırımları AŞ
Geliştirici: Akaret Turizm

Alışveriş Merkezi

Meydan Alışveriş Merkezi
Ümraniye - İstanbul

Alışveriş merkezlerine yepyeni bir yorum getiren çarpıcı mimarisi, tematik konsepti, gelişmiş altyapı teknolojileriyle gelecekte kurulacak alışveriş merkezleri için yeni standartlar getiren "Meydan Alışveriş Merkezi" İstanbul'da Anadolu yakasının yeni "buluşma noktası" oldu. Metro Group Asset Management'ın, 128.000 metrekarelik bir alanda kurduğu, 70.000 metrekarelik alana konuşlanan 52 mağazası ve farklı tematik mağaza gruplarıyla Alışveriş Meydanı, hipermarketten mobilya ve aksesuvara, giyimden spora, medyadan sinemaya, yiyecekten çok katlı mağazaya kadar yerli-yabancı onlarca markayı ziyaretçilerine bir arada sunuyor.

Arsa Alanı: 127.822 m²
İnşaat Alanı: 130.000 m²
Başlangıç - Bitiş Tarihi: 2004 - 2007
Yatırımcı-Geliştirici: Metro Group Asset Management Emlak Yönetim AŞ
Mimar: FOA-Foreign Office Architects, İngiltere

Konut Yeni Gelişme

Evidea konutları
Ümraniye - İstanbul

İstanbul'un yeni imara açılmış ve hızla yapılaşan bölgesi Çekmeköy'de yeni konut yapılarının ve potansiyel konut alanlarının bulunduğu bir çevrede inşa edilen Evidea Konutları, parsel ölçeğinden ziyade büyük üreticilerin gerçekleştireceği projelerin ölçekleri göz önüne alınarak yapılmış olan imar düzenlemelerinin varlığı sayesinde, konvansiyonel yerleşmelerden farklı bir düzende ele alındı. Toplam inşaat alanı, 9 katlı yükseklik sınırı, kotların belirlenme yöntemleri, açık ve kapalı çıkmaların oran ve değerleri gibi yapılanma koşulları belediye tarafından; piyasa ve satış koşullarına ilişkin kararları da yatırımcı kuruluşça oldukça net ve değişmez bir biçimde belirlenmiş olan projede, bu keskin verilerin mimari yorumunun yapılması temel amaç oldu.

Arsa Alanı: 34.000 m²
İnşaat Alanı: 105.000 m²
Başlangıç - Bitiş Tarihi: 2004 - 2006
Yatırımcı: Yapı Kredi Koray GYO, Doğuş-GE GYO
Mimar: EAA, İhsan Bilgin, NSMH

Konut Yenileme

Ali Hoca 6
Beyoğlu - İstanbul

2006 yılında Galata bölgesinde üç ayrı binanın konut olarak kullanılması amacıyla proje çalışmaları başlatıldı; Aslan Han, Tatar Beyi ve Ali Hoca. Birbirinden tamamen farklı boyut ve yapısal özellikleri bulunan bu üç binanın ortak noktası kiralama ve konut amacıyla kullanılıyor oluşları ve birbirlerine cephe vermeleri idi. Ana fikir, binaların yapısal özelliklerini önceleyen farklı konseptlerde bir restorasyon - renovasyon çalışması yapmak oldu. Bu çalışma aynı zamanda, büyük ölçekli müdahaleler yerine, bölgesel bir dönüşüm bilgisinin de örneğini oluşturdu. Kullanıcı pratiğinin maksimumda tutulduğu bu binada çatının geniş olması ve yönelimi nedeniyle fotovoltaik güneş panelleri kullanılabildi. Bu şekilde tüm sıcak su kullanımının ve ısıtma tesisatı enerjisinin bir bölümünün buradan karşılanması sağlandı.

Arsa Alanı: 830 m²
İnşaat Alanı: 2.838 m²
Başlangıç - Bitiş Tarihi: 2007 - 2008
Yatırımcı: Galata AŞ
Geliştirici: Galata AŞ
Mimar: Plan A Mimarlık

Ofis

Doğan Medya Center
Söğütözü - Ankara

Ankara-Eskişehir yolu üzerinde özgün bir medya yapısı olarak planlanan DMC, Doğan grubuna ait televizyon kanalları ile Hürriyet, Milliyet gazetelerine ev sahipliği yapıyor. Ana kütle, içinde yer aldığı arsanın kare biçimine uyumla, küp formunda tasarlandı. Bu form, cepheden başlamak üzere, farklı kübik biçimlerle ve "küp"ün yeniden şekillenmesiyle zenginleştirildi. Küp biçiminde tekrarlanan eklemelerle ekstra hacimler elde edildi ve yine aynı formda içeri çekilmelerle binaya hareket kazandırıldı. Cephenin simgesel kullanımı sayesinde yaratılan dinamik ambiyans günümüzün renkli, hızla değişen yaşamı ve bunun medyaya yansımasına vurgu yapıyor.

Arsa Alanı: 4.299 m²
İnşaat Alanı: 11.475 m²
Başlangıç - Bitiş Tarihi: 2006 - 2008
Yatırımcı: Ortadoğu Otomotiv ve

Otel

Four Seasons BOSPHORUS
Beşiktaş - İstanbul

Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus; Boğaz'daki muhteşem konumu ve çağdaş zerafeti ile modern İstanbul'un değişen yüzünü 19. yüzyıldan kalma bir Osmanlı sarayının ihtişamı ile yansıtmaktadır. Otel, efsanevi İstanbul Boğazı'nın Avrupa kıyısında yer almakta ve Asya yakasının tepelerine bakmaktadır. Saray binasına ek olarak geleneksel Türk mimarisiyle tasarlanan iki adet yeni binanın elele vermesiyle doğan projede 166 oda bulunmaktadır. Otelin dış mekanları geniş bir terasa yayılmıştır, deniz kıyısı boyunca 190 m'lik bir alanı kaplar. Terasın altındaki 2.100 m²'lik Urban Spa 3 ayrı Hammam'ı ile gökyüzünün seyredilebildiği kapalı havuzu ile mekana ferahlık katar. Otelin konferans ve toplantı tesisleri arasında 1.000 kişiye kadar resepsiyonların verilebileceği iki adet balo salonu mevcuttur.

Arsa Alanı: 17.525 m²
İnşaat Alanı: 49.275 m²
Başlangıç - Bitiş Tarihi: 2001 - 2008
Yatırımcı: Atikpasha Turizm AŞ
Geliştirici: Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm AŞ
Mimar: Turgut Alton Mimarlık

Kamusal Proje

santralistanbul
Eyüp - İstanbul

Haliç'in bittiği uçta, Alibeyköy ve Kağıthane derelerinin arasında yarımadalaşan 107.000 metrekarelik arazi üzerine yayılmış, 1910'lar ile 1950'ler arasında oluşmuş tipik bir modern sanayi yerleşmesi olan Silahtarağa Elektrik Santralı'nın yenilenerek müze, rekreasyon ve eğitim tesislerine dönüştürülmesine İstanbul Bilgi Üniversitesi talip oldu. Uygulamada, durumu ve eldeki nesneyi gözeten, her spesifik karşılaşmada yeniden hesaba katarak hakkını veren dikkatli bir yenileme biçimi, bu oldukça yaygın projenin farklı parçalarının ortak paydası olarak kabul edildi.

Arsa Alanı: 118.543 m²
İnşaat Alanı: 35.939 m²
Başlangıç - Bitiş Tarihi: 2004 - 2007
Yatırımcı-Geliştirici: İstanbul Bilgi Üniversitesi
Mimar: EAA, NSMH, Mimarlar AŞ

Jüri Özel Ödülü

Bursa Sebze Meyve Hali
Nilüfer - Bursa

Kent merkezinde mevcut halin gelişen Bursa kentine yeterince cevap verememesi üzerine yaptırılan yeni hal, eskisinin iki katı kapasitede ve çevre illere hizmet sunacak kapasitede tasarlandı. Avrupa'nın geçen yüzyıldan itibaren kapalı alana çektiği büyük hal konsepti Türkiye'de ilk kez Bursa'da AB normlarında yapıldı. 200 dönüm bir alana yayılan yeni Bursa halinde 22.000 m²'si alişveriş, 20.000 m²'si komisyoncu dükkanları, 2.400 m²'si yönetim-lokanta- ofis-otel, 17.000 m²'si su ürünleri, jandarma, tır ve parekendeci girişi ve sandık depoloma ve cami olmak üzere toplam 70.400 m² kapalı alan bulunuyor.

Arsa Alanı: 201.400 m²
İnşaat Alanı: 70.000 m²
Başlangıç - Bitiş Tarihi: 2006 - 2008
Yatırımcı- Geliştirici: Bursa Büyükşehir Belediyesi
Mimar: Tuncer Çakmaklı Architects

Yarışma Bilgileri

Arkitera Mimarlık Merkezi, "Kentsel Kalite için Diyalog" teması ile gerçekleştireceği "ArkiPARC 2008" kapsamında verilecek ArkiPARC ödülleri ile fiziksel çevrenin niteliğinin iyileştirilmesine katkı sağlayan kişi ve kurumlar onurlandırmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda düzenlenen "Gayrimenkul Ödülleri 2008", gayrimenkul yatırımlarının kente, kentliye ve yatırımcısına kazandırdıklarını ortak bir çalışmada değerlendirerek yaratılan olumlu etkilerden dolayı proje paydaşlarını onurlandımayı ve benzer yatırımların gelişmesini teşvik etmeyi hedefliyor.

Ödülün Niteliği
2008 yılından itibaren her sene verilmeye başlanacak ödül konut, ofis, otel, alışveriş merkezi, alternatif yatırımlar ve karma kullanım alanlarında proje geliştiricisine verilir.

Katılım Koşulları
Türkiye sınırları içinde son beş yıl içinde (01 Ocak 2003’den sonra) inşası tamamlanmış projeler başvurabilir, aday gösterilebilir. Bir proje, ödüle en fazla iki defa aday olabilir.

Değerlendirme Ölçütleri
Başvuruların değerlendirilmesi, çeşitli alanlardan temsilcilerden oluşan 9 kişilik bir seçici kurul tarafından yapılır. Ödül, bir “proje” üzerinden geliştiriciye verilir.

Seçici Kurul, ödüle aday tüm projeleri iki aşamada değerlendirecektir. İlk seçici kurul çalışması 23 Eylül 2008 günü yapılacak ve son elemeye kalan adayların listesi belirlenecektir. İkinci Seçici Kurul toplantısı 11 Ekim 2008’de gerçekleştirilecektir. Seçici kurul, belirlenen her kategori için Gayrimenkul Ödülü’nü almaya hak kazananlara karar verecektir. Seçici Kurul gerekli gördüğünde iki seçici kurul çalışması arasında yapılar yerinde incelenebilecek, detaylı bilgi istenebilecektir. Oy çokluğuyla karar verecek Seçici Kurul’un kararı değiştirilemez, Seçici Kurul kararına itiraz edilemez.

Seçici Kurul
- Avi Alkaş
- İhsan Bilgin
- Levent Ergül
- Ramadan Kumova
- Celal Pir
- Haluk Sur
- Han Tümertekin
- Aziz Yeniay
- Feyzullah Yetgin

Raportörler
- Burcu Öztaşkın (Arkitera Mimarlık Merkezi)
- Deniz Boran (Arkitera Mimarlık Merkezi)

Başvuru: Aday yapılar, başvuru ve nominasyon yöntemi ile seçilir.

2008 Ödül Takvimi
Ödülün İlanı:
24 Temmuz 2008
Başvuruların Alınması: 23 Temmuz - 10 Eylül 2008
Son Başvuru Tarihi: 10 Eylül 2008
1. Seçici Kurul Toplantısı: 23 Eylül 2008
2. Seçici Kurul Toplantısı: 11 Ekim 2008
Ödül Töreni: 17 Ekim 2008

Son Başvuru Tarihi 15 Eylül'e kadar uzatılmıştır.

Katılım Ücreti: Ödüle başvuru için herhangi bir katılım ücreti alınmayacaktır. 

Ödül: Ödül, projeye verilen bir onur ödülüdür.

Ödül Kategorileri
- Konut
- Ofis
- Otel 
- Alışveriş Merkezi
- Alternatif Yatırımlar
- Karma Kullanım

Gizlilik
Aday yapıların başvuruları gizli tutulacaktır. Son elemeye kalan beş yapı, yarışma sonuçları ile birlikte açıklanacaktır.

Ödül Töreni
Ödül töreni, 17 Ekim 2008 Cuma günü saat 19:00’da Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde yapılacaktır.

Ödül Sekreteryası
Arkitera Mimarlık Merkezi
Cemil Topuzlu Cad. İş Bankası Blokları A Blok No:8
Dalyan - İstanbul - Turkiye
T: +90 216 355 0722
F: +90 216 386 9430
E: [email protected]

Konuyla İlgili LinklerYarışma Şartnamesi
Yarışma Arşivi
Yayınlanan yarışmaların kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz kategoriyi listeden seçiniz.