Yarışma Projeleri

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2006
1. Mansiyon


Kazananlar: Halit Yaşa Ersoy, Savaş Ekinci, Arbil Ötkünç, Ümit T.Arpacıoğlu, R. Engin Alan

Amaç
Balıkesir kentinde, tasarımlanan yeni rekreasyon alanları, sosyal ve kentsel donatılar aracılığı ile kent insanının günlük yaşamına katabileceği, ortak sosyal faaliyetler için uygun yeni mekanların oluşturulması.

Çamlık tepesi ve çevresindeki topografya ve ağaçlandırma alanları da göz önüne alınarak gerçekleştirilecek ekolojik, çevreci ve “sürdürülebilir” nitelikte, peyzaj ve rekreasyon yönleri ağırlıklı bir tasarım projesi aracılığı ile 21.yüzyıl Balıkesir’inin sosyal dinamiklerini olumlu yönde etkilemek ve kent insanının yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlamak.
Kentsel Planlama Yaklaşımı
Balıkesir kentinin kuruluşunun çok eskilere dayanması nedeniyle köklü bir yerleşme tarihine sahip olması, önemli ulaşım akslarının kesişim noktasında bulunması, gelişmesindeki önemli verilerdir. Diğer taraftan kentin bölge içindeki bağlayıcı konumu, ekonomik yapısı, doğal varlıkları ve bunların sunduğu fırsat ve olanaklar açısından genel bir değerlendirme ile Çamlık tepesinde, bugüne kadar korunmuş olan kamusal-kentsel alanlar, bütünlüğünü bozan unsurlardan arındırılmalı, kamusal-kentsel dış mekan ve peyzaj değerleri geliştirilerek zenginleştirilmeli ve alan kent insanına bütünlük içinde sunulmalıdır. Bütün bunlar Balıkesir kenti bütünündeki tümel planlama kararları çerçevesinde gerçekleşmelidir.

Ulaşım Bağlantıları
Yarışma alanını çevreleyen kentsel işlevler irdelendiğinde, kentle ilişkili bağlantıların kurulmasında birincil unsurun kuzeydeki, kenti batı sahillerine bağlayan ve belirli dönemlerde ağır bir yükü olan Edremit Caddesi olduğu görülmektedir. Bu yönden, Kızpınar Mahallesi ve doğudaki Mirzabey Mahallesi’ni geçerek gelen bağlantıları özellikle taşıtla ulaşım açısından belirgin öneme sahiptirler. Diğer taraftan genelde kuzeyde kalan askeri alan dışında kuzey, doğu ve güneydoğu yönlerinde mahallelerden gelen yollarla beslenmesi, özellikle Dumlupınar Mahallesi yönündeki, kentin merkezine dek uzanan yolun yarışma alanının ulaşımında öncelikle yayalar için büyük öneme sahip olabileceği kabul edilmiştir. Mevcut hali ile yarışma alanının ortasından geçerek, batıya uzanan bu yolun, öneri tasarımda iç güzergahında yönlenmeler yapılmışsa da, aynı yolun batı çıkışı, proje alanının Batı Girişi olarak değerlendirilmiştir. Bunun dışında çevre yerleşmelerden gelen yolların öncelikle yaya yaklaşımı yönünden değerlendirilmesi ile bunların Çamlık Tepe Proje alanını her yönden beslemeleri önerilmiştir.

Yukarıda belirtilen kararlara bağlı olarak alanın çeşitli yönlerinde “Giriş”ler tasarımlanmış, buralarda yarışma alanı içine özel durumlar dışında taşıt girmeyeceği varsayımı ile otoparklar oluşturulmuş ve gerekli donanımlar öngörülmüştür.

Yeşil Sistem Bağlantıları
Çamlık Tepe ile alanın batı ve güneybatı yönlerinde kalan kısımların kentleşmeye bağlı gelişmelerden ve yan etkilerden korunabilmiş ve Balıkesir kentinin nefes alınan önemli yeşil alanları olma özelliklerini bugüne dek sürdürmüş oldukları görülmektedir. Çamlık Tepe kentsel ölçekteki konumu itibarı ile tek başına bir yeşil alan olmaktan çok, kentin batı yönünde, Edremit caddesi eksenindeki gelişiminde çevredeki potansiyel yeşil alanlarla birlikte ele alınarak, kamunun her vesile ile kolayca erişebildiği ve yaşamına katabileceği bir rekreasyon, “eğitim” ve ekoloji alanı olarak değerlendirilmiştir.

Kentsel Tasarım Yaklaşımı
Yarışma alanının tasarımında, Çamlık Tepe ve çevresinin Balıkesir kent yaşamındaki günümüze dek olan yeri ve katkısı dikkate alınarak, yeni bazı işlevlerin özellikle ekolojik ve çevreci bir yaklaşımla devreye sokulması ve bunların sürdürülebilir bir tasarım bütünü içinde gerçekleştirilmesi öngörülmüştür.

Burada temel amaç, kentliyi “kullanıcı” olarak değil, aksine “katılımcı” olarak yönlendirmektir ve bu bağlamda özellikle çocuk ve geçlere yönelik hedefler tasarımda büyük önem ve ağırlığa sahiptir. Tasarımda önerilen temel fikir çerçevesindeki aktiviteler, kullanıcı için bir yönden rekreasyon niteliğindeyken, diğer taraftan onu geliştiren ve dolaylı olarak dikkatini belirli yönlere çekerek, belki de bir ölçüde “eğiten” özellikler taşımaktadır.

Rekreatif özelliklerinin yanı sıra bir “tematik park”, bir ekoloji parkı ve giderek bir “ekoloji ve gençlik parkı” niteliğinde tasarımlanan alanda mevcut anıtın geliştirilerek, güçlendirilmesinin yanı sıra, önerilen arboretum, seralar, hayvan barınakları, çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik örnek tarım uygulama alanları, doğal bitkisel oluşumun izlenebileceği yüzeyler (hydro-seeding) gibi işlevlerle yaşayan ve kullanılan bir doğal park oluşumuna yönelinmiştir. Bu yönelim, önerilen “Ekoloji Okulu”, gençlik ve kültür merkezi uygulama atölyeleri, buradaki bir ölçüde eğitici ve deneysel üretimin de pay alabileceği ekolojik ürünler alışveriş noktaları ve geniş spor alanları ile desteklenmiştir. İhtiyaç programında da belirtilen seyir terasları, kafeterya, çay bahçeleri ve lokantaların yer aldığı planlamada tüm alanı kateden yürüme yolları, bisiklet parkurları ve bunlara bağlı sportif istasyonlar gibi donanımlar, alan içi dolaşımın önemli destekleyici ve bütünleyici unsurlarıdır.

Bütün bunlar planlanırken alanda “doluluk-boşluk”, “tasarımlanmış alan-doğal örtü” oranları gözetilmiş, erişilebilirlik ve kullanım kolaylığı, alanın farklı noktalardan algılanabilirliği, “okunurluğu” gözetilmiş, çeşitli yerleşmelerle kuzey, doğu ve güneydoğudan çevrelenmiş yarışma alanının yaratıcı ve üretici “geçirgenliği” hedeflenmiştir.

Tasarım Zonları, Uygulama Aşamaları (Etaplar)
Yarışma alanın tasarım”ında bütüncül bir tavır olmasına karşın, uygulama ve finansmanla ilgili hususlar dikkate alınarak, projenin gerçekleştirilmesi için, öneri işlev alanlarına ve kullanım özelliklerine bağlı olarak dört farklı (zon) kullanım alanı ve uygulama aşaması (etap) önerilmektedir.

Alan-1, 1. Aşama: Kuzeyden Mirzabey Mahallesi yönünden gelerek, alanın merkezine uzanan, Tören Alanı ile bağlantılı girişin bulunduğu, projede görülen öneri düzenlemeler ile anıtın yer aldığı prestij bölgesi.

Alan-2, 2. Aşama: Üzerindeki eğitim, kültür ve uygulama alanları, sportif tesisler ve bunlara yönelik yapılaşma ile birinci bölgeyi saran kısım. Ekolojik ve sürdürülebilir tasarımın ve yapılaşmanın ağırlık kazandığı, yarışma alanının temel niteliğini belirleyen özellikli “tasarımlanmış bölüm”.

Alan-3, 3. Aşama: Özellikle yarışma alanının güney sınır bölgelerinde yer alan, su ile desteklenmiş rekreasyon alanları ve göletler.

Alan-4, Aşamasız, kullanımla da gelişen, sürekli nitelikte: Tüm yarışma alanını saran, yürüme yolları, parkurlar, teraslar, çay bahçeleri, setler, seyir terasları gibi hafif donanımın yer aldığı, doğal bitki örtüsünün desteklenerek korunduğu alan. (Bu alanın, kullanım süresince korunup, geliştirileceği öngörülmektedir.)

Sonuç
Önerilen tasarım ilkeleri ile, Çamlık tepesinde, bugüne kadar korunmuş olan alanların, bütünlüğünü bozan unsurlardan arındırılarak kamusal-kentsel dış mekan, peyzaj değerlerinin geliştirilerek zenginleştirilmesi, kent insanına bütünlük içinde sunulması ve dolayısıyla kent kimliği içindeki yerinin tanımlanmasının gerçekleşebileceği öngörülmektedir. Bu bağlamda alanın, belirtilen tasarım kararları ile, ekoloji-çevre bilincini geliştiren, sunduğu uygulama olanakları ile bu kavramları özellikle hedef kitle olan geçlerin nezdinde yaşama geçiren, “sürdürülebilir tasarımın” denemelerini içeren nitelikleri ile ülkemizdeki benzer çalışmalara da bir model oluşturacağına inanılmaktadır.

Ekoloji Eğitim ve Uygulama Merkezi
Taban Alanı: 3.414 m²
Kat Alanları: 1.906 m²

Gençlik ve Kültür Merkezi
Taban Alanı: 420 m²
Kat Alanları: 193 m²

Restoran ve Seralar
Taban Alanı: 567 m²
Kat Alanları: 140 m²

Toplam Taban Alanı: 4.401 m²
Toplam Kat Alanı: 2.239 m²
Toplam İnşaat Alanı: 6.640 m²

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.