Yarışma Projeleri

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2006
3. Mansiyon


Kazananlar: Can Kubin, Zeynep Eraydın, Orçun Ersan, Derya Duman

Balıkesir kenti, genelde tepelerin hakim olduğu coğrafi bir yapıya sahiptir. Bu proje, Çamlık Tepesi’nin kente yaptığı görsel ve işlevesel katkıyı, mevcut coğrafi ve mekansal değerlerini kullanarak artırmaktır.

Çamlık Tepesi kente hakim bir konumda bulunmaktadır ve panaromik bir kent manzarasına ve kentin bütününden algılanabilecek vistalara sahiptir. Ayrıca kentin yeşil alan gereksinimlerinin karşılanmasına da katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, tepenin kentsel kalitenin iyileştirilmesine yönelik potansiyelinin kullanılması temel tasarım ilkesi olarak ele alınmıştır. Tasarımın temel amacı hem günlük yaşama yönelik işlevlerin gerçekleştirilebileceği, hem de rekreatif ve kültürel işlevlerin gerçekleştirilebileceği bir kent parkı yaratmaktır.

Temel Tasarım İlkeleri
Kullanıcıların farklı deneyimler yaşayabileceği mekanları, doğal yapıyı bozmadan ve topoğrafik hareketlilik algılanmasının sağlanması ile üretilmesi esastır. Bu doğrultuda topoğrafik yapı, tasarımın temel elemanı olarak değerlendirilmiş ve mimari ve peyzaj elemanları ile bütünleşmiştir. Park girişleri ise, Çamlık Tepesi kent parkına kentin tüm yaklaşımlarından kolaylıkla erişimini sağlayacak bir şekilde ele alınmıştır. Kent parkının içinde, aktif ve pasif kullanımlar bir mekanlar bütünü haline getirilmiştir.

a. Yaya dolaşımı
AHP Meydanı ve çevresindeki yaya bölgesini park ile bütünleştirecek öneri yaya aksının kente yeni açılımlar sağlaması düşünülmüştür. Park içinde kullanıcılar, iki ana yaya alternatifinin sağladığı dolaşım güzergahlarıyla parkın tümüne ulaşmaktadır.

1. Bu yaya dolaşım alternatiflerinden ilki, kültürel, sanatsal ve sosyal aktiviteler ile zenginleştirilmiş “aktivite aksları bütünü” olarak tanımlanabilir. “Aktivite aksları bütünü”, aşağıda belirtilen alt-parçalardan oluşmaktadır.

Tören yolu : Tören meydanı ile başlayıp, Atatürk anıtı ve devamındaki bakı terası ile sonlanan, park içigörsel amaçlı peyzaj düzenlemelerle bütünleşen yaya aksı parçasıdır.

Park sokağı : Ticari ve kültürel aktivitelerin ve sosyal donatıların yoğunlaştığı, park içerisinde kentsel nitelikteki mekanların bulunduğu, açık ve kapalı mekanlarla birlikte su elemanının da kullanıcılara eşlik ettiği sokaktır.

Giriş aksı : Parkın doğusunda AHP meydanıyla başlayan ve öneri yaya güzergahı ile devam edip kullanıcıların parka ulaşmasını sağlayan aksın devamı niteliğinde, park içerisinde kullanıcılara farklı yönelimler sunan akstır.

2. İkinci ana yaya alternatifi ise, doğal doku içerisinde vista seçenekleri sunan “teraslı yol”dur.

b. Taşıt dolaşımı
Yarışma alanında öngörülen taşıt dolaşım sisteminde, park bütünlüğünün korunmasına özen gösterilmiş ve transit taşıt geçişlerinden kaçınılmıştır. Parka giriş noktalarında, park çevresinde bulunan ana taşıt yollarından servis alan otoparklar yer almaktadır. Kuzey - kuzeydoğu yönünde bulunan yol, gerekli durumlarda taşıtların girebileceği servis yolu olarak tasarlanmıştır.

c. Peyzaj
Parkın güneyindeki alanın yoğun ağaçlandırılması öngörülmektedir. Böylelikle bu alanın, parkın batısındaki ağaçlandırılımış alan ile bir bütünlük oluşturarak kent için yeşil sistem devamlılığı sağlanmaktadır. Böyle bir yaklaşım iki alan arasındaki mekansal kopukluğun giderilmesi ve bütünlük sağlanması için de önemlidir.

Parkın kuzey yamacındaki peyzaj düzenlemesi, hem görsel amaçlı hem de doğal değerlerin artırılmasına yöneliktir. Aktivite aksları çevresindeki peyzaj düzenlemeleri, kullanıcılar için serbest açık alanlar sağlamaktadır.

Su elemanı “park sokağı” ve “giriş aksı” boyunca eğim çizgilerine referans veren yarıklar ile başlayıp yolların sonundaki meydanlarla biterek, kullanıcılar için yönlendirici bir unsur olarak tasarlanmıştır.

Büyük parklarda karşılaşılan temel sorunlardan biri kaybolma hissidir. Bu sorun, yönlendirici peyzaj elemanları ile çözülmüştür. Bitkisel tasarım, poyraz ve etesiyen olarak ifade edilen hakim kuzey yönlü rüzgarlar düşünülerek ele alınmıştır.

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.