Yarışma Projeleri

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2006
4. Mansiyon

Kazananlar: Ayhan Usta, Gülay Keleş Usta, Ali Kemal Şeremet, Buket Özdemir, H.Emre Engin, Tunahan Koç, Osman Arıcılar, Çetin Ayık, Sıddık Güvendi, Melike Okutan.

1. Kararlar
Çamlık Tepesi Balıkesir Kentsel Dokusu’nun bir landmark’ıdır . Tepeye adını veren çam ormanı ne yazık ki yanarak büyük bir tahribata uğramıştır. Bugünkü görüntüsü içinde, söz konusu tepenin doğal değerleri onarılarak kentsel yaşam içinde yerini alması öncelikli sorun alanını oluşturmaktadır.

2. Bölgeleme Tasarımı
Öte yandan makro plandan yoksun kentleşme, Çamlık Tepesi’ni tehdit etmektedir. Bu nedenle tepenin yeşil bir tampon bölgeye gereksinimi vardır. Yarışma programında istenilen kapalı mekanlar da özellikle panoramik açıdan etkin olan bölgelerde konumlanmamalıdır.

3. Ulaşım İlişkileri Kurgusu
Çamlık Tepesi’nin kentsel doku içindeki konumu ve eğim yapısı dikkate alındığında alana erişim ve alan içi taşıt ulaşımı doğal yapıyı tehdit etmektedir. Bu nedenle önerimiz alanı bir ring olarak çevrelemekte ve tepenin en üst noktasında merkezi bir durakla noktalandırmaktadır. Özellikle Atatürk Anıtı ve yakın çevresinde yapılacak resmi törenler için durak ve otopark alanına gereksinim vardır.

Bunun dışında alana en önemli erişim bir teleferik hattı ile sağlanmaktadır. Kent merkezinde İstasyon Meydanı’nda olan bu hattın ilk durağı tepede yine en üst noktada sonlanmaktadır. Bu noktada alan için rekreatif odaklara, yaya bağlantıları ile sağlanmaktadır.

4. Peyzaj Konsept Tasarımı
Balıkesir Çamlık Tepesi bölgesinde bir kısım arazinin orman yangını ile tahrip olduğu bilinmektedir. Gerekli toprak iyileştirme işlemleri yapılarak bu alanın yeniden doğal görünüm kazanması ön görülmüştür. Ağaç türü olarak bölgede hakim olan ağaç türünden yola çıkılmıştır.

Balıkesir’in kültürel geleneklerine bakıldığında kolonya yapımının ayrıcalığı göze çarpmıştır. Bitkilendirme tasarımında da bu faktör ön planda tutulmuştur. Seyir platformu olarak düşünülen alanın doğayı hiç bozmayarak ele alması tasarımı farklı kılmaktadır. Platformun alt kısmı tamamen gölge altında da kalsa ara ara açıklıklardan ışık alacaktır. Gölgelik alan tamamen yer örtücü ve sarılıcılar ile kaplanacaktır. Açıklıklar da kolonyanın ana maddeleri olan limon ve portakal ağaçları ile bitkilendirilme düşünülmüştür. Kot farklarının fazla olduğu açıklıklarda ise bu öneri yapılmayacaktır.

Doğal olarak bırakılan ormanlık alan içerisinde arazinin eğiminden yararlanılarak insanlara farklı heyecanlar vermesi amacıyla kademeli çiçek terasları tasarlanmıştır. Farklı renkte farklı kokular sunan çiçeklerle doğallık içerisinde renk cümbüşü yaratılmıştır.amaç insanlar üzerinde heyecan,coşku,sevinç,mutluluk duygularını canlandırmaktır.

Mimari yapıların seyir mesafeleri ve bulundukları konuma göre çevrelerinde yapılacak olan yeşil alan düzenlemeleri daha farklı ele alınmıştır. Az boylanan,budamaya elverişli bodur bitkilerin dikimi düşünülmüştür.boylu ağaç kullanılmamasındaki amaç yapıların manzara yönlerinin kapanmamasıdır. Bu yeşil alanlarda daha çok akdeniz ikliminin de etkisiyle maki bitki örtüsüne yönelik bitkilendirme düşünülmüştür. Alanı bir kordon altına alan yürüyüş yolları doğal izler yaratacak biçimde bitkilendirilmiştir.

Sonuç olarak: Balıkesir Şehri’nde kişi başına 2 m2 den daha az bir yeşil alan düştüğü bilinmektedir. Bu bağlamda genel bitkilendirme kriterlerinde her bir kişinin yeşil alan ihtiyacını karşılamak temel amaç olarak ele alınmıştır.

5. Çamlık Tepesi İhtiyaç Programı ve Mimari Kurgusu
İhtiyaç programının Çamlık Tepesi’nde mimari açıdan nasıl varlık bulacağı çalışmanın en önemli sorunsalıdır. Tepenin kent için adeta göz niteliğinde olması bu müdahalenin göz ve gözlük ilişkisi içinde yorumlanması gerekir. Bu nedenle önerimiz tepenin doğal yapısını değiştirecek müdahalelerden çok, bu doğal yapının, mimari yapısıyla birlikte varolacağı çözümlere yönelmiştir. Bir ağaç gövdesi gibi doğal yapıyla serbest ilişki kuran ayaklar mekanlar için gerekli olan platformları taşımaktadır.

a- Atatürk Anıtı ve Yakın Çevresi
Mimari konsept: Bengü – sonsuzluk/özgürlük

Balıkesir, Kurtuluş Savaşı’nda işgale karşı ilk hareketlerin başladı illerden biridir. Reddi ilhak adında, bir araya gelen kırkbir delege İzmir işgaline karşı tepkilerini ortaya koymuşlardır. Atatürk Anıtı önerimiz tepenin en üst noktasının sunduğu hiyerarşik olanaktan yararlanarak bengü/özgürlük temasını işlemektedir. Vatan adını verdiğimiz yürüyüş platformunun iki yanında yer alan, kırkbir delegeyi temsil eden mimari elemanlar, farklı açılarla yerleştirilerek görsel ve psikolojik açıdan işgale karşı direnişi temsil etmektedir. Direnişi anlatan bu kurgu, sonunda özgürlük kapısı ile devam etmektedir. Bu kapı içinde Kurtuluş Savaşı’nın lideri Atatürk’ün cam levha üzerinde ışıklandırılmış bir portresi Türk Bayrağı ile birlikte yer almaktadır. Kapının devamında ise bengü/sonsuzluk-özgürlük açılımı yer almaktadır.

b- Seyir Terası
Çamlık Tepesi işlevsel açıdan değerlendirildiğinde güçlü bir seyir olanağı sunmaktadır. Söz konusu seyir olanağı önerimizde bulunan seyir iskelesi ile mimari bir varlık bulmaktadır. Tepenin doğal yapısını bozmadan (tıpkı denizin üzerine iskele kurmak gibi) kolonlar üzerinde yükselen yükselen gridal seyir platformu, adeta tepeye takılan bir kolye gibi yerleştirilmiştir. tümüyle çelik ve ahşap konstrüksiyon ile gerçekleştirilecek olan bu platform, tema ve koku bahçeleri gibi peyzaj değerleriyle desteklenmektedir.

c- Kafeterya
Seyir İskelesi işlevsel anlamda kahvehane ve kafeterya ile desteklenmektedir. Kafeterya esas olarak kapalı ve yarı açık bölümlerden oluşmaktadır. Her iki bölümün mekansal biçimlenişi ve dili seyir iskelesinin devamı niteliğindedir.

d- Alan İçi Odaklar
Çamlık Tepesi’nin panoramik seyir olanaklarının olduğu noktalarda önerimizde kahvehane olarak tanımlanan alan içi odakları konumlandırılmıştır. Kapalı ve açık mekan kurgusu ile geleneksel Türk yaşam kültürünün izlerini taşıyan mekanlar mimari açıdan genel konseptin devamı olarak tasarlanmıştır.

e-Kültür Merkezi
Balıkesir Kenti’nin gereksinim duyacağı çeşitli sosyal ve kültürel aktiviteler için tasarlanmış olan bu merkez konum olarak çamlık tepesi’nin eteklerinde yer almaktadır. Adeta tepe için istinat duvarı niteliğindeki bu merkez bulunduğu noktadaki kentsel gelişme alanları için bir referans noktası yaratmaktadır. Böylece tepenin farklı yönlerindeki potansiyelleri kullanılmış ve esas olarak kent merkezi yönündeki ağırlık merkezinin yükü hafifletilmeye çalışılmıştır. Dışa kapalı, içe dönük mekan tanımları yapan bu merkez tepe için güçlü bir alt odak oluşturmaktadır.

 

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.