Yarışma Projeleri

Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ocak 2008
Satınalma (Fatih Babaoğlu)

Proje Müellifi
Fatih Babaoğlu, Mimar, İTÜ

1. Genel Yaklaşım
Kültür parkı olarak tasarlanması beklenen alan güneyde Sandalzade Bulvarı, batı yönünde Ali Sezai Bulvarı ve etrafında konut dokusu ile çevrelenmiş bir boşluktur. Buluşma mekanı olarak ele alınan bu boşluk doğu yönünde gelişime açık Azerbaycan caddesi ile batıda Ali Sezai Bulvarını birbirine bağlayan ana bir yaya aksı ve bu aksı destekleyen kapalı, açık ve yarı açık alanların oluşturduğu bir omurga üzerine kurgulanmıştır.

Yukarıda bahsedilen aks; doğu yönünde Azerbaycan caddesine bağlanan, PTT Müdürlüğü’nün bulunduğu 15.sokağa paralel bir alt sokağın:
- kısmen yayalaştırılarak canlandırılması,
- konutların park yönünde seyrekleştiği ve kötü bir görüntü oluşturduğu alanları, park içersinde bu aks boyunca devam eden yeşil dokunun, aydınlatma elemanlarının ve zemin kaplama malzemesinin bu sokakta da devam etmesi,
parkın Azerbaycan Caddesi ile bağlantısının ve devamlılığının sağlanması açısından önerilmektedir.
Yarışma arazisinin batısında yer alan çok katlı konut bloklarının arkasında kalan boş alanın ve bu alanın güneyinde yer alan parkın, yukarıda bahsi geçen aksın batı yönünde bir devamı niteliğinde ele alınması ve rekreasyon alanı olarak yeniden değerlendirilmesi, 10.000 m2 bir alanda çözülen Kültür Park’ını daha kapsamlı bir kent merkezine dönüştüreceği düşünülmektedir.

2. Biçim
Azerbaycan Caddesini ve Ali Sezai Bulvarını birbirine bağlayan yaya aksını kesen, güneydoğu yönünde Sandalzade Bulvarı ile kuzeybatı yönünde Ali Sezai Bulvarlarını birleştiren geniş aks; buluşma, gösteri alanı, ve meydan olarak ele alınmıştır.
Bu meydana ve Azerbaycan Caddesi ile Ali Sezai Bulvarını birbirine bağlayan aksa paralel yüzeyler veren iki kütle ile program ele alınmıştır.
- Güneydeki kütle; ticaret-dinlenme,
- Kuzey yönündeki kütle: eğitim-kültür,
birimlerine hizmet vermektedir.
İki kütle birbirlerine bir köprü ile bağlanmakta, bu köprü;
- meydanı algısal olarak sınırlamakta,
- gösteri alanı olarak kullanım durumunda bir seyir alanı
olarak kullanılabilmektedir.

Kütlelerin plan düzleminde üçgensel bir formla genişleyerek açılmasına paralel olarak; aynı etki 3.boyutta da %10 eğimli bir rampa ile sağlanmaktadır. Her iki kütlenin dar kenarından açılarak %10 eğimle yükselen çatısı; seyir rampası, terasları ve oturma alanları olarak değerlendirilir.

Kütlelere girişler ana yaya aksına paralel olarak meydan ve bulvarları birbirine bağlayacak geçiş holleri şeklinde, devamlılık esas alınarak kurgulanmıştır. Her iki kütleden de (Sandalzade bulvarından ve kuzey yönünden) meydana bağlanan ara geçişler mevcuttur. Sandalzade Bulvarı yönünden meydana bağlantı geçişi; güney yönündeki Pazar yeri ile meydanı birbirine bağlamakta bir nevi geçiş holü, kapı vazifesi görmektedir. Bu doğrultuda; Sandalzade Bulvarı'nın gelişimine paralel olarak bir üst geçit önerilmektedir.

3. Progam
3.1. Dinlenme-Ticaret Bloğu:
Yukarıda da bahsedildiği üzere iki kütlede değerlendirilen program güneyde kullanımın daha yoğun olduğu dinlenme-ticaret kütlesi ile başlar. Bu kütle meydanı Ali Sezai Bulvarı ile kapalı bir geçiş(pasaj), Sandalzade Bulvarı ile yarı açık bir geçişle bağlamaktadır. %10 eğim ile yükselen seyir rampası ile kütlenin birleşiminde yer alan pasaj cam çatısı ile doğal ışığı alır ve aynı zamanda bu cam yüzey seyir rampası ile görsel algıyı sağlar. Bu kütlede yer alan dükkanlar geleneksel ürünlerin tanıtıldığı ve satışının yapıldığı alanlardır. Kütleyi kendi içersinde bölen, meydana açılan yarı açık teras 1. katta da kendini gösterir.

Meydandan direkt ulaşımın sağlandığı ortak kullanım alanları yeme içme ünitelerine hizmet eder. Kapalı olarak değerlendirilen bu alan; cam bölücü sürgü panellerin açılması ile meydan ve Ali Sezai Bulvarı'nı bağlayan bir kapalı, yarı açık ve açık oturma aksını oluşturur. Zemin katta ve 1. katta yer alan WC’ler meydana da hizmet edebilmektedir.

1.kattaki ortak kullanım alanından restorana ve bu katta bulunan, meydana açılan terasa ulaşım sağlanarak kullanıcıya farklı noktalarda buluşma ve algısal deneyimlenme imkanı tanınır. Tüm bu kapalı ve yarı açık ortak kullanım alanları meydan ve birbiri ile görsel olarak bağlantılıdır.

İki bulvarın kesişim noktasında yer alan kavşaktan yeşil bir doku ile ayrıştırılan dinlenme-ticaret bloğuna kapalı otoparktan da kontrollü bir biçimde, direkt ulaşım mümkündür.

3.2. Eğitim-Kültür Bloğu:
Kuzey yönünde yer alan kütleye meydandan bağlantı sağlanılabildiği gibi arazinin doğusundan da girilebilmektedir. Meydanı ve doğu yönündeki (Azerbaycan Caddesi yönü) bu girişi bağlayan aks fuaye alanı olarak değerlendirilmiştir. Fuaye aynı zamanda cam bölücü panellerin açılımıyla açık bir terasa bağlanır. Açık havada kokteyl imkanına sahip fuayeye servis imkanı da mevcuttur.

Çok amaçlı salon görsel ve işitsel aktivitelere imkan sağladığı gibi yemekli davetler için de kullanılabilir. Ses yalıtımlı bölücü sürgü paneller ile ayrıştırılabilen salon; aynı anda konferans ve kokteyl yada sergi alanı olarak kullanılabilmektedir. Kokteyl ve yemekli kullanım için salonun doğal ışığı alabilmesi düşünülmüş, konferans ve görsel diğer aktivitelerde ışık kontrolü; cam yüzeylerin ışığı emen siyah perdeler ile kapatılarak sağlanması düşünülmüştür.

Çok amaçlı salonun servis girişi kuzey yönünden sağlanmaktadır. Çok amaçlı kullanım için yeterli masa-sandalye ve kokteyl için mutfak-bulaşık, depo alanları bırakılmıştır. Salon içersine servis; servis girişi ile direkt bağlantılı olan bir koridor ve bu koridordan direkt salona açılan servis girişleri ile sağlanmaktadır. Ayrı bir girişi olan kulis ve sanatçı(konuşmacı vs.) odası düşünülmüştür.

Bu kütlenin zemin katında aynı zamanda programın sunduğu m2’ler içersinde çözülen idari birimler ve eğitmenler için bir oda mevcuttur.

Zemin katta doğu-batı yönündeki ana yaya aksına cephe veren (dışa dönük) dükkanlar yer almaktadır. Bu dükkanlar öğrenci ürünlerinin sergi ve satışının yapıldığı alanlar olarak önerilmiştir. Meydan ile direkt bağlanma imkanına sahip olan bu dükkanlar; açık kermes düzenlemelerinde meydanın kullanılmasına imkan tanımaktadır.

Zemin katta yer alan seminer odası hem eğitim amaçlı hem de çok amaçlı salonu destekleyebilecek biçimde kurgulanmıştır.

Kapalı otoparktan bu kütleye kontrollü bir biçimde direkt bağlantı imkanı vardır.
Bu kütlenin 1. katında derslik ve atelyeler yer almaktadır. Asansör holünün bulunduğu, galeri boşluğuna bakan alan sergi holü olarak kullanılabilmektedir. Bu katta doğu yönüne açılan yarı açık teras öğrencilere teneffus imkanı tanımaktadır. Bağlantı köprüsü ile diğer kütleye bağlanılan bu kattan öğrenciler diğer kütledeki yeme-içme ünitelerini dinlenme ve kantin amaçlı kullanabilmektedirler.

4. Servis
Alanın kuzey ve doğusunda yer alan bağlantı yolları servis amaçlı kullanılabilmektedir. Kuzey yönündeki yoldan çok amaçlı salona servis bağlantısı verilmiştir. Yeme içme ünitelerinin yer aldığı güneydeki kütleye Ali Sezai Bulvarı'ndan ve bu bulvara bağlanan yaya aksından(belirli saatlerde) servis sağlanabilmektedir.

5. Otopark
100 araçlık otopark alanları meydanı ve kütleleri çevreleyecek, meydana ulaşımın en kolay olduğu alanlara bölüştürülmüştür. Kuzey ve doğu yönünü çevreleyen bağlantı yolu; alan kullanımının gelişimine paralel olarak doğabilecek otopark ihtiyacı için kullanılacaktır. Bu nedenle istenen 100 araçlık açık otoparkın tamamı yarışma alanı sınırları içersinde çözülmüştür.

Kapalı otopark girişi güneydoğu yönünde, Sandalzade Bulvarı girişinden, %15 eğimli bir rampa ile sağlanmıştır. İki kütleyi bodrum katta birbirlerine bağlayan doğrultuda ilerleyen araçlar, arsanın kuzey batı yönünden Ali Sezai Bulvarı tarafından çıkar. Bu çıkış araçları hem Ali Sezai Bulvarı'na hem de kuzey ve doğu yönlerindeki bağlantı yolları ile Sandalzade Bulvarı ve Azerbaycan caddesine bağlar.

6. Malzeme
Bina cephelerinde, yerel malzeme olan ahşap; suya ve güneş ışığına karşı koruyucu emilsüyon uygulanarak kullanılmıştır. Seyir rampası ve oturma setlerinde ise yine yağmur ve güneşe karşı dayanımlı ahşap teak malzeme önerilmiştir.

İmaj Galerisi
Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.