Yarışma Projeleri

ODTÜ Merkezi Araştırma Binası Davetli Mimari Tasarım Yarışması

Tarih: Mayıs 2008
Emre Kuzlu-Ertuğrul Yurdakul


Proje Müellifi

Emre Kuzlu
Ertuğrul Yurdakul

Ana araç trafik yolu ve kampüs batı gelişim yaya aksıyla tariflenen ve diğer teknokent yapılarıyla çevrelenen alanda tasarlanan merkezi araştırma binasının, teknokent kavramının prensipleri çerçevesinde güçlü ve çağdaş bir imge yaratması hedeflenmiştir. Binaya ana yaklaşımın araç trafik yolunun bulunduğu batı cephesinden olması ve ihtiyaç programında ağırlıklı olarak var olan ofislerin kontrollü ışığa gereksinim duyması nedeniyle bina zarf içine alınmıştır. Binanın genellikle hızlı hareket eden araçlardan anlık olarak algılanması ise yalın ve güçlü bir kütle etkisi yaratma gereğini ortaya çıkartmıştır.

Buna karşın batı cephesindeki ana girişi ile doğu cephesindeki kampüs batı gelişim yaya aksı arasında şeffaf bir yırtık oluşturulmuştur. Batı cephesinde prestijli girişi tanımlayan, doğu cephesinde ise atölyelere ulaşan bu yırtık zemin katta sosyal kullanım alanlarının (kafe, sergi, kokteyl alanı vb.) Yer aldığı, ofislerin ve laboratuvarların görsel ilişki kurduğu, yeşili içine alan bir iç avlu oluşturmaktadır.

Batı ve doğu cephelerindeki yırtıklar, binada ofis ve laboratuvar kullanımlarının yer aldığı nispeten dış cephede kapalı, iç avlunun birleştirdiği iki ayrı blok oluşturmuştur. Bloklardaki ofisler ve laboratuvarlar iç avlu cephesinden kontrollü ışık almaktadır. Ayrıca binanın iç avlu çevresinde iki blok olarak tasarlanması işletme ekonomisinin sağlanmasına ve mekanik tesisat zonlamasına olanak sağlayacaktır.

Güçlü ve çağdaş bir imge yaratma fikrinin yanı sıra batı güneşinin etkisini azaltmak ve soğutma grupları için çatıda hacim yaratmak amacıyla kütlenin batı, doğu cephesi ve çatısı açılı formda tasarlanmıştır.

Program
Projede yalın bir imge oluşturma fikri dolaşım alanlarının verimli kullanılması ve ofislerin esnek kullanımı ve bölünebilir olmasında kolaylık sağlamaktadır. Zemin + 2 kattan oluşan binada ana giriş mekanındaki ana merdiven ve asansör kovası her iki bloğa dağılımı sağlamaktadır ve iç avluyla görsel ilişki kurulabilmesi için cam ve çelik konstrüksiyonlu olarak tasarlanmıştır. Ayrıca her iki blokta katlar arası dikey dolaşımı sağlayan merdivenler kullanılmıştır. Yangın merdivenleri her iki blokta katlarda koridorların sonlarında yer alan servis alanlarında konumlandırılmıştır. Ofislere dağılımı sağlayan koridorların çatı ışıklığından katlarda yapılan galerilerle aydınlatılması düşünülmüştür.

Laboratuvarlar avluya bakan kuzey cephesinde +4.00 m ve +3.00 m kotlarında 4 adet olarak tasarlanmıştır. Laboratuvarların bulunduğu kütle zemin katta avluya dahil edilerek, diğer katlarda ise ışıklıklarla ana bloktan ayrıştırılarak ayrı bir kütle olarak algılanması sağlanmıştır. Her laboratuvara 3’er adet çeker ocak ve bunların havalandırma şaftları yerleştirilmiştir.

Binanın kuzey cephesinde bodrum katta arazideki meyilden yararlanarak ışık ve hava alacak şekilde teknik mekanlara yer verilmiştir. Servis girişi bu cepheden, servis avlusu ve diğer teknik mahallere ulaşmaktadır. Soğutma grupları için teknik hacim çatı arasında kalan boşlukta çatıdan ve yan cepheden geniş menfezlerle havalandırılacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece kampüs batı gelişim yaya aksından algılanan çatıda oluşacak kötü görüntü engellenmiş olacaktır. Her katta koridor sonlarında servis alanları oluşturulmuş, yeterli sayıda wc, çay ve temizlik odası, vs. Kullanımlarına bu alanlarda yer verilmiştir. Binada gerekli adet ve boyutlarda mekanik tesisat şaftları (çatıda soğutma gruplarıyla ilişkili) ve elektrik tesisat şaftları servis alanlarının bulunduğu mahallerde tasarlanmıştır. Bodrum katta güney tarafındaki bloğun altında inşaat maliyetini çok arttırmayacağı düşünülerek rezerv alanlara yer verilmiştir.

Atölyeler
Binanın doğusunda konumlandırılan atölyeler ana kütlenin yapı dilinin devam ettirildiği tek ve yalın bir yapı olarak tasarlanmıştır. Bu yapı ana kütledeki iki blok arasındaki boşluktan iç avluyla ilişki kurmaktadır. Bu yapıyla iç avlu arasında tanımlanan meydan kampüs batı gelişim yaya aksına bağlanmaktadır.

Malzemeler
Ofislerin bulunduğu blokların dışa bakan cephelerinde güçlü, yalın ve çağdaş bir imge yaratma fikrine uygun olarak, bakır malzemenin muadili, maliyet yönünden avantajlı bir malzeme olan özel patine boyalı (bakır yeşili) kenetli alüminyum levha kullanılması düşünülmüştür. Bu malzeme, binayı, batı cephesi, çatı ve doğu cephesinde kesintisiz olarak sarmaktadır. Kampüsun farklı noktalarından çatısıyla birlikte algılanan yapıda cephe karakterinin çatıda da sürekliliğinin sağlanması düşünülmüştür. Ofislerin pencerelerinde ve giriş mekanının cephesinde giydirme yarı kapaklı alüminyum doğramalar ve hamurundan renkli (yeşil) lamine cam kullanılmıştır. Ayrıca batı cephesinde ofislerin pencerelerinde güneş kırıcılar kullanılmıştır. İç avluya bakan cephelerde dış cephelerin aksine cam yüzeylere ağırlık verilmiştir. Bu cephelerde cam yüzeylerin sürekli olması düşünülmüş, giydirme yarı kapaklı alüminyum doğramalar ve ofislerdeki ışık gereksinimlerine göre opak, yarı opak ve şeffaf hamurundan renkli (yeşil) lamine cam kullanılmıştır.

Laboratuvarların bulunduğu iç avluya bakan kütlede kullanımdaki farklılaşmayı vurgulamak için beyaz kompozit dekostone kaplama yapılması öngörülmüştür. Yine iç avluya bakan laboratuvar kütlesinin karşı cephesinde özel ahşap kaplama kullanılmıştır.İmaj Galerisi
ODTÜ Merkezi Araştırma Binası Davetli Mimari Tasarım Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
ODTÜ Merkezi Araştırma Binası Davetli Mimari Tasarım Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.