Yarışma Projeleri

Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Temmuz 2008
Satınalma (Işık Gürel Keskinler-Hüseyin Karakaş)


Proje Müellifi

Işık Gürel Keskinler
Hüseyin Karakaş

Yardımcı
Nihan Muş

Kültür ve zamanın etkisiyle farklılaşarak değişmiş olan toplanma ve buluşma mekanlarının işlevini günümüzde karşılayan mekanlarda biri de alışveriş merkezleridir. Ülkemizde tasarlanan alışveriş merkezleri ticari kaygıların öne çıkmasından dolayı kendi içine kapalı bir tavır sergilemekte, kentin ve kentlinin sosyo-kültürel ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap verememektedir. Alışveriş merkezlerinin geçmişimizde karşılığı sayılabilcek çarşının, kendiliğinden oluşan bir gelişim süreci gösterdiği, kent bütününün bir parçası olduğu ve sosyo- kültürel ihtiyaçlara cevap verebildiği görülmüştür. Bu veriler doğrultusunda tasarımdaki amaç salt ticari kaygıların güdüldüğü bir mekan oluşturmaktan ziyade her yaştan ve her kesimden insanın buluşup, bütün gününü geçirebileceği kentin bir parçası olan kamusal bir mekan örgütlemektir.

Tasarımın çıkış noktası olan ilkelerden birincisi bir alışveriş merkezinde sosyo-kültürel etkinliklere cevap verebilecek yeşil ve açık alan gereksinimini dikkate almak, ikincisi ise alışveriş merkezinin gün boyu kullanım süresini ve yoğunluğunu artıracak programlamaya özen göstererek karma kullanımlı bir alışveriş merkezi tasarlamaktır. Bu süreçte açık ve kapalı alanların dengesi belirleyici bir faktör olarak öne çıkmıştır.

Bu ilkeler doğrultusunda tasarımın ana kurgusu buluşma mekanı özelliği taşıyabilen çeşitli işlevlerle cevrili bir meydan oluşturmak ve bu meydanı alanın güneyindeki parkla ilişkilendirmek olmuştur. Bu meydan mekansal tasarımı ile kentlilerin sanat etkinlikleri, eğlenme, dinlenme, yeme-içme ve serbest zaman etkinliklerine yer oluşturan merkezi yapısı ile kent meydanı ve kent parkı özelliklerinin tümünü bünyesinde barındırmaktadır.

Proje alanının ana girişi Ölüdeniz Caddesi üzerinden düşünüldü ve bu kısımda sinemanın kendi kesiti kullanılarak giriş saçağı oluşturuldu. Diğer girişler ise arsa alanı etrafındaki mevcut yaya akslarını karşılayan pasajalar şeklinde düzenlendi bu pasajlardaki mağzalara ise ihtiyaç programında servis dükkanları olarak adlandırılan işlevler yüklendi. Girişin ardından gelen meydanın kuzeyinde ve batısında mağazalar güneyinde ise market düzenlendi. Market ve mağazaların servis ihtiyacı arsanın batısındaki yol üzerinden sağlandı.

Proje alanında meydanı tasarlarken hakim rüzgar yönüne açık, rüzgarın doğal havalandırmayı sağladığı bir yönelim tercih edilmiştir. Meydanı proje alanının güneyindeki parkla ilişkilendirme sürecinde etkili olan faktörlerden en önemlisi ihtiyaç programında istenen market olmuştur. Marketin yerinin proje alanının güneyinde ve zemin katta cözülmesi kararı insan trafiğini ayırmak, kolay ulaşılabilirliği sağlamak ve 3.500 m² lik bir marketin servis ihtiyacının zemin katta daha rahat karşılanabilmesi ilkelerinin üzerine oturtulmuştur. İlk aşamada bu durum meydan ile park arasındaki ilişkiyi sınırlandıran bir etken olmuştur. Ancak meydan ile marketin üstünü bağlayan meydana dönük bir amfi tasarlanmış ve bu amfinin önünde performans alanı oluşturulmuştur. Bu performans alanında deneysel tiyatro bireysel performanslar ve yazlık açık hava sineması işlevleri öngörülmüştür. Marketin üzerinde yeme-içme bölümü düzenlenerek proje alanının güneyindeki dağ manzarasına ve kuzeyinde olan performans alanına yönelinmiştir. Proje alanının güneyinde (marketin önünde) açık otopark düzenlendi ve bu otoparka bağlanan yol aksı üzerinde kapalı otopark girişi konumlandırıldı. Park ile meydan ilşkisi parktan başlayan ve bu yol üzerindeki açık otoparkın üzerine gölge yapan bir güneşlenme ve dinlenme terası ile yeme içme bölümüne bağlandı. Böylelikle proje alanının güneyinden park ile başlayan güneşlenme ve dinlenme terası, yeme içme bölümü, amfi ve performans alanı boyunca uzanarak meydanla son bulan kentle bütünleşmiş bir yaşam alanı oluşturuldu. Oluşturduğumuz bu meydan alanının üzerini örtmek için içerdeki doğal ortamı bozmayacak ve hava sirkülasyonuna imkan sağlayacak yaşayan bir örtü oluşturmak istendi. Bu yüzden meydanın üzerinde çelik halatlardan bir ağ oluşturuldu ve bu ağ sarmaşıklarla sarılarak meydanda gölgeli bir mekan elde edildi.

Yaşam alanını sonlandıran meydan kısmında haftanın çeşitli günlerinde Fethiye'ye özgü ürünlerin satılabileceği bir pazar alanı kurulabileceği düşünülmüştür. Bu pazar alanını oluşturacak taşınabilir satış donatılarının ayrıca tasarlanması gerekmektedir. Bina cepheleri arka kısmında kalan servis koridorlarını havalandırmak için delikli bir malzeme olarak tasarlandı. Aynı zamanda kullanılan bu malzeme bina cephelerinin akşamları ışık ile bir kent ekranı oluşturmasına imkan sağlamaktadır.

Sonuç olarak kent bütünün bir parçası olan kentlinin sosyo-kültürel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik her yaştan ve her kesimden insanın buluşup bütün gününü geçirebileceği kamusal bir yaşam alanı oluşturma isteği çerçevesinde böyle bir tasarım yapılmıştır.İmaj Galerisi
Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.