Yarışma Projeleri

Zorlu Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Yarışması

Tarih: Eylül 2008
ERA Şehircilik Mimarlık


Silüet İstanbul projesi, Zorlu GYO tarafından teslim edilmiş olan Temmuz 2007 tarihli yarışma şartnamesine göre düzenlenmiş olup proje konsepti herhangi bir değişikliğe uğramadan verilmiş olan yarışma yapı programına istinaden oluşturulmuştur.

Zorlu Center Yarışma Yapı Programı
Konut:
83.598 m2
Ofis: 23.885 m2
Lifestyle Hotel: 17.689 m2
Conference Hotel:  25.304 m2 (4.500 m2'lik oditoryum içeren)
Rezidanslar: 28.662 m2
Sosyo-kültürel: 23.885 m2 (Yaşlılar için konutlar, spor ve sağlık merkezi) 
Ticaret merkezi: 35.827 m2 (Zemin kotu üzeri), 70.000 m2 (Zemin kotu altı)

Silüet İstanbul projesini, İstanbul’a farklı bir imajı olan, kamusal alanda yenilik getirebilecek simgesel bir yapı olarak tasarlarken, Avrupa’dan Asya’ya, geçerken karşılaşılan son, Asya’dan Avrupa’ya geçerken ilk binalardan biri olması itibariyle, İstanbul Boğazı'nın ve şehrin topografik özelliklerinden hareketle oluşturularak kentin silüeti ile diyalog kuran, Büyükdere Caddesi üzerindeki kalıplaşmış mimari yaklaşım, düşey binalara karşıt bir duruş sergileyecek, enerji kullanımına duyarlı sistemlerin yer aldığı, iç sirkülasyonları Boğaz'ın sırtlarındaki şehir dokusundan yola çıkılarak yarı açık sokaklar ve manzaraya açılan yarı kamusal meydan ve bahçeler ile eklemleyerek farklı bir yaşam tarzı öneren çağdaş bir kent parçası deneyimi yaratarak, yeşilin hakim olduğu kamusal alanlar ve parkla kültürel aktiviteleri destekleyecek şekilde açık, yarı açık ve kapalı alan örgüsünü kuran iz bırakacak bir tasarım olarak özetlenebilir.

Konsept
Ortak kamusal alanların birer park ve aktivite alanı olarak teşkiline temel oluşturan analizler hazırlanmış ve arazinin bilinen büyük kamusal alanlar ile kentsel anlamda ölçek karşılaştırılması oluşturulmuştur. (Etoile Meydanı - Paris, Collesium - Roma, Topkapı Sarayı vb.)

İstanbul Boğazı kıyılarına bağlanan bir vadinin devamında eski dönemlerde bir tepe olan arazinin yeniden yeşil bir tepeye dönüştürülmesi ve topografyayı yeniden İstanbul’a geri kazandırmaktan yola çıkılmıştır.

Yarışma programında verilmiş olan alışveriş merkezi işlevleri bu tepenin içerisine yerleştirilmiştir. İstanbul Boğazı'nın şematik kesitinde de görüleceği gibi genel topografik karakter ile bir bağ kurularak tepenin ortası, parkın -bitki örtüsünün- içeriye doğru alınarak, kademeli bir yapıyla boşaltılarak kamusal alan yaratımı sağlanmaktadır.

Temel anlamda özel ve kamusal kullanımlar birbirlerinden ayrılmış ancak mekansal düzenlemeler ile hem kendi içerisinde, hem arazi ve çevresi ile ilişkilendirilerek düzenlenmiştir.

Zorlu GYO tarafından teslim edilmiş olan yarışma yapı programın farklı işlevlerini birbirlerinden bağımsız olarak kabul ederek, “Herbiri birer kule olarak tasarlanırsa nasıl bir görünüm oluşur?” sorusunun cevabı aranmıştır. 25 m x 25 m = 625 m2’lik kare tabanlı binalar oluşturarak programın yarattığı kitlesel etki gözlemlenmiş, bunun sonucunda oluşan kütlelerin yatay olarak nasıl ele alınabileceği sorusuna yanıt aranmıştır.

Büyükdere Caddesi aksındaki yapılaşma gözlemlendiğinde, topografik konum ne olursa olsun binalar üzerinde bulundukları arazi ile bile farklı bir ilişki kurmamaktadırlar. Şehirle kurulan ilişki de düşeylikle sınırlı kalmaktadır. “Silüet İstanbul” projesinin bu mimari yaklaşıma karşı geliştirdiği tutum binanın şehir ile kurduğu diyaloğun bir yansıması olarak Boğaz'dan ve farklı akslardan aynı şekilde algılanmamasındadır. Bina görünümüyle İstanbul’a birden fazla farklı bina ekleyerek yapısal çevreye de bir zenginlik katmayı hedeflemiştir.

“Silüet İstanbul” projesinin Karayolları Binası arkasından yükselen kısmı, Büyükdere Caddesi'ne Tatlıcı Kuleleri ile birlikte bir eşik oluşturmaktadır. Mecidiyeköy aksından çevreyolundan Boğaz Köprüsü'ne doğru yaklaşımda ise Asya-Avrupa aksında simgesel olarak kent için bir röper noktası teşkil etmektedir. Ayrıca yapı Boğaz silüetiyle bütünleşen, onun özelliklerini yansıtacak şekilde tasarlanmıştır.

Metro bağlantısı, arazi dışından yaya yaklaşım ve ulaşım akslarının kuvvetlendirilmesiyle ilgili öneriler geliştirilmiştir. Ayrıca arazide düzenlenen parkın Boğaz Köprüsü aksından şehre geçişte toplu taşıma duraklarıyla ilişkilendirilerek kullanılması önerilmektedir.

Binanın üst kütlesinde özellikle “özel” işlevler biraraya alınarak yatay olarak gruplanmıştır. (Konut birimleri, hoteller, ofisler, vb.) Ticaret merkezi ve sosyo-kültürel aktiviteler ise farklı kotlarda tasarlanmış ve değişik noktalardan içeriye alınmış olan, Boğaz'ın kademeli yapısına öykünerek tasarlanmış park ile ilişkilendirilmiştir.

Üst kütlenin iç sirkülasyonları Boğaz'ın sırtlarındaki şehir dokusundan yola çıkılarak yarı açık sokaklar ve manzaraya açılan yarı-kamusal meydan ve bahçeler ile eklemlenerek farklı bir yaşam tarzı öneren çağdaş bir kent parçası deneyimi yaratmayı hedeflemektedir.

En alt ticaret-rekreasyon katında ise açık hava organizasyonlarına imkan tanıyan (konser, sinema, vb.) alanlar park dokusu içerisine yerleştirilerek kamusal alanlar zenginleştirilmiştir.

Zeminden kalkıp yükselen yapı bir bütünlük etkisi, yeşil ve Boğaz ile kurduğu ilişkiyle Silüet İstanbul şehrine yeni bir buluşma mekanı katmaya çalışmaktadır.

Binanın yükselen katlarınında ortak kullanıma açık tüm İstanbul’a ve Ortaköy’e doğru akan vadiye açılan restoranlar ve gece kulübü ile toplantı salonları planlanmıştır.

Bina, şehir ile ilişkisinde, Boğaz’a, vadiye farklı kotlardan açılan bir avlu davranışı göstermektedir. En alt kotlarda kamusal alanlarda bir yönden park ve Boğaz, diğer taraftan Tatlıcı Kuleleri ve Karayolları Binası ile görsel ilişki kurdurarak ziyaretçilere kent ile ilişkisini koparmadan farklı bir dünyaya giriş yapması sağlanmaktadır. Ancak Büyükdere Caddesi kotunda yansımalarıyla zeminden çıkan kütlenin etkisini pekiştiren bir su elemanı içerisinden başlamaktadır. Bu noktada açık ve kapalı sergi alanları, dijital performans sanatlarına ayrılabilecek yerleşimler düzenlemiştir.

Bitki dokusunun, özellikle de Boğaz’ın simgesi olan erguvanların ağırlıkta olduğu bir örtü gibi tepeyi kamusal ve özel alanları sarması tasarlanmıştır.İmaj Galerisi
Zorlu Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Zorlu Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.