Yarışma Projeleri

Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması

Tarih: Eylül 2008
1. Ödül Hakkında


Proje Müellifi

Ervin Garip (Ekip Başı)
Banu Garip
Alev Özkan
Kamer Özaydan

Yardımcı
M.Türker Emeklier

Kent ölçeğinde oluşturulan kütlesel kompozisyon tipolojiye ait bir tasarım rehberi ortaya koyar. Yapı ölçeğinde oluşturulan ilişkiler bütünü, büyük ölçekte kentsel bütünü tanımlar. Alt ölçek kararları ile üst ölçek kararları birbirini desteklemekte ve bütüne ait tasarım ilkelerini oluşturmaktadır.

Üst Ölçek
Çevre ile İlişkiler

Oluşturulan kent parçası hem kendine, hem de çevresine hizmet eder. Merkezin görevi çevreyi beslemek ve difüzyonu sağlamaktır. Çevre ile entegrasyon derecesi yüksek, ölçekli, meydanlar ve alt meydanlarla birbirine bağlanan, sokaklar ve kentsel galerilerle desteklenen, kentsel imajı yüksek bir kurgu oluşturmaktır. Kendisine ve çevresine hizmet verebilecek, zengin bir sosyal ve kültürel kent yaşantıyı içinde barındıran bir yaşam senaryosu oluşturmak amaçlanmıştır.

Alan içi bölgelemeleri birleştiren kesintisiz iç dolaşım ağı (bağlayıcı omurga ile) sürekli ve çağdaş bir kentsel yaşam sunulmaktadır. Proje, araç ve yaya ile kolay ulaşılabilen, araç yolunun yaya yolunu mümkün olduğunca kesmediği, bunun aksine beslediği ve desteklediği bir ulaşım şeması ortaya koymaktadır.

Odaklar ve Odaklar Arasındaki İlişkiler
Proje birbirine ve çevresine kullanım ve mekansal açıdan güçlü bağlarla bağlanmış odaklardan oluşmaktadır. Bu odaklar alt açılımları paftalarda yer almakla birlikte ana başlıklarıyla şu şekildedir:

- Yönetim Merkezi,
- Halkalı Kültür Meydanı,
- Aktif Kentsel Park,
- Korunan Yoğun Yeşil Doku,
- Konut ve Karma Kullanım İçeren Bloklar,
- Fuar ve Gösteri Alanı,
- Ofis ve Ticaret Blokları,
- Spor Odağı,
- Gençlik Merkezi,
- Pazar Yeri,
ve tüm odakları bağlayan Sürekli Kentsel Park (Kent Bağlantı Omurgası).

Yeşil
Yeşil alanlar, açık alan-kapalı alan ilişkilerinde süreklilik göstermektedir. Kent parkları, kentsel koridorları besleyen, zaman zaman konutların ve yapıların içlerine giren ve çatılarına çıkan, aktivite alanları, kafe, çayır ve botanik parkı içinde barındıran dolaşma, etkinlik ve aynı zamanda nefes alma mekanlarıdır.

Aktif Rekreasyon ve Peyzaj Kararları
Proje alanı içerisinde yeşil için ayrılan alanlar, kent yaşamı ve aktiviteleri gözönünde bulundurularak kent insanının kullanımına sunulan ve sadece dinlenmek ve temiz hava almak için değil, çeşitli aktivitelere olanak sağlayan mekanlardan oluşan bir organizasyonla ele alınmıştır:

- Göletler
- Koşu parkurları
- Açık antrenman alanları
- Spor alanları
- Açık sergiler
- Gösteriler
- Üzerine basılabilir çayırlar

Ulaşım ile İlgili Kararlar
Proje, yoğun ticaret ve konut dokusunu barındıran Sefaköy ile Halkalı toplu konut bölgesi arasında güçlü bir bağ önermektedir. Kentsel bir yeşil ve sürekli bir park ile oluşturulan bu bağ, alanın çevre ile ilişkisini güçlendirmekte, sadece kendi içine değil, içinde olduğu çevreye de hizmet verecek ve yaşantısını zenginleştirecektir.

Proje kapsamında Halkalı-Sefaköy arasında yapılması düşünülen hava-ray projesinin projenin insan ölçeğinde ve yaya ağırlıklı yapısını bozacağı düşünüldüğünden hava-ray yerine “hafif metro”, bağlayıcı omurga parkı ekseninde önerilmiştir.

Alt Ölçek
Merkez Kimliği ve Kentsel Hafıza ile İlgili Kararlar
Geleneksel kentlerde kamusal alanı kullanım biçimi, kentleri ve kent formunu oluşturan önemli bir özellik olmuştur. Oluşturulan kent parçası çevre ile güçlü ilişkiler içerisinde çevreyi besleyen, anıtsal ve hükmedici olmaktan ziyade insancıl ve kentsel hafızayı güçlendiren nitelikte bir tavırla ele alınmıştır. Farklı odaklarda meydanlar ve toplanma mekanları oluşturulmuş, bunlar ise kendi nirengi noktalarını oluşturmuştur. Örneğin oluşturulan yönetim merkezi ile birlikte yer alan “Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi”, alana hakim konumuyla sanatı ve sosyal etkileşimi desteklerken, aynı zamanda merkez kimliği içerisinde önemli bir nirengi noktası oluşturmaktadır. Günümüzde İstanbul gibi bir kentte büyük bir eksiklik olan sanatsal aktiviteleri destekleyen yaklaşımların olmadığı düşünüldüğünde, sanat ile ilgili aktivitelerin yoğun olarak yer alması ve bunun mimariye yansıması da oldukça önemlidir.

Farklı özellikteki toplanma ve dağılma mekanları mevcut çevreden ve projenin kurgusal düzeninden ileri gelen farklı özelliklere sahiptirler. Farklı mimari kimlik ve çevresel unsurların zengin kıldığı bu mekanlar proje içinde kendi kimliklerini oluştururlar. Alt ölçekteki bu özellikler kentsel ölçekte kent parçasına özgün, kendine has bir kent imajı oluşturur. Burada amaç kentliye çağdaş bir günlük kent yaşantısı oluşturmaktır.

Mekanın Örgütlenmesi
Kompakt ve dışa kapalı bir çözümlemeden ziyade daha parçacıl ve zengin ara mekanlı bir çözümleme ortaya konmuştur. Zeminde zengin iç ve dış dolaşım kurgusu oluşturulmuş, bu kurgu 3. boyutta bağlantılarla desteklenmiştir. Dış mekanları besleyici fonksiyonlarla (yeme-içme, kafe, sosyal aktivite, vb.) alternatif dolaşım alanları oluşturulmuş ve yapıların üzerine takılan saçaklar ve arkadlarla korunaklı yaya mekanları geliştirilmiştir.

Mekansal örgütlenmenin oluşumunda sosyal entegrasyon derecesi yüksek mekanlar oluşturmak, algılanabilir olmakla birlikte süprizli ve kentsel hafızayı güçlendirici yaklaşımda bulunmak projenin ana kararlarından biri olmuştur.

Soğuktan ve sıcaktan korunma yöntemleri üst ölçekte yapı formuna yansıyarak, alt ölçekte de sistem detaylarını ve örgütlenme biçimini etkilemiştir. Yaratılan mekanlar, geniş saçaklarla örtülmüş konfor derecesi yüksek yarı açık mekanlara olanak vermiştir. Bu ana karar, yapı formunu etkilemiştir.

Koruma Tavrı
Alan içerisinde farklı bölgelerde yer alan unsurlar proje yaklaşımı çerçevesinde korunmuş ve genel kurguda tasarıma dahil edilmiştir.

1. Bölge: Maliye mülkiyeti içerisinde yer alan Halkalı Ziraat Mektebi, yapım teknikleri ile ilgili özellikleri (konstrüksiyon özellikleri), kent içindeki anıtsallığı ile beraber insani ölçeksel durumu, zengin mimari değerleri dolayısıyla korunmuş ve halka açılarak halk merkezi olarak yeniden işlevlendirilmiştir. Yapı, kent parkı ve Halkalı Meydanı ile bütünleştirilerek genel kurgunun önemli bir belirleyicisi haline gelmiştir.

2. Bölge: Mevcut yeşil doku doğal özelliklerinden dolayı korunmuş ve kent içerisinde bir dinlenme yeri -yoğun yeşil bir niş- olarak yer almıştır.

3. Bölge: Eski Deterjan Fabrikası sahip olduğu, mimari özellikler (bina grupları arasında oluşan zengin mekansal özellikler, cephe özellikleri), kentsel hafızasal özellikler nedeniyle korunmuş ve kentsel yaşam kurgusu içerisinde yerini almıştır.

Ara mekanlarda oluşan meydancıklar ve sokaklar vurgulanarak açık atelye çalışmalarına, fuar ve gösteri aktivitelerine ev sahipliği yapacak şekilde yeniden organize edilmiştir. Bina grupları, bölünebilir sergi ve fuar holleri, kiralanabilir ofisler, kafeler ve restoranlar olarak yeniden işlevlendirilmiş ve nirengi noktası olma özelliğini korumuştur.Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.