Yarışma Projeleri

Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması

Tarih: Eylül 2008
Mansiyon (Erhan Vural-Hasan Gümüşsoy-Demet Karaoğlu-O. Can Özübal)


Proje Müellifi

Erhan Vural (Ekip Başı)
Hasan Gümüşsoy
Demet Karaoğlu
Ozan Can Özübal

Yardımcılar
Ozan Özdilek
Gökhan Kodalak
Çigdem Karamürsel

Mimari Rapor
1. Makro Analiz
Kentin büyümesi ile artık periferi olmaktan çıkarak kent merkezi statüsüne erişmiş bu alan, bünyesinden çıkarılmak üzere olan bir sanayi bölgesini beklerken, kuzeyde kalan Halkalı çevresindeki toplu konut gelişiminin yoğun etkisinde kalmaktadır. Bunun yanında alana paralel uzanan, üst düzey ticaret alanı, ulaşım avantajları doğrultusunda, bölge içindeki ticari donatıların konumlandırılmasında belirleyicidir.

Kuzeyde yer alan Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve Atatürk Havalimanı arasında bir köprü niteliğinde olan bölge, yerel dinamikleri dışında, uluslararası etkilere de maruz kalacaktır. Bu doğrultuda kuzey-güney iletişimi ve işlev aktarımı önemlidir.

2. Ekolojik Süreklilik Stratejisi
Atatürk Stadyumu'nu kapsayarak devam eden ekolojik koridor, Küçükçekmece Gölü eşiğinden etkilenerek, alanı bir devamlılık köprüsü gibi kullanma eğilimindedir. Bu koridorun kıyıya kadar uzanma potansiyelleri, alanı bu düşey gerilime duyarsız kalamayarak, kendi yeşil bulvarlarını oluşturmasını sağlamıştır.

3. Ticari Etkinlik Gelişim Stratejisi
Ticari etkinlik aksı üst düzey ticaret ve hizmet merkezi ile verimli ulaşım ilişkileri kurabilecek bir alana yerleşmiştir. Halkalı merkezde yoğunlaşan ticari aktivite, belirli bir yapılaşma aksından uzanarak tüm kent odaklarına hizmet eder.

4. İleri Teknoloji Kullanımlı Sanayi Gelişim Stratejisi
Kuzey-güney doğrultusunda öngörülen monoray hattı, İkitelli Sanayi Bölgesi'nden başlayarak E5 Karayolu ve havalimanı ile sonlanır. Bu durum Sefaköy alanının mevcut sanayisini, üniversiteyi araç olarak kullanarak, ileri teknoloji sanayisine dönüştürür. Bu dönüşüm ürünlerinin sunumu için oluşan gereklilik, fuar ve kongre merkezi ile karşılanır. Kongre merkezi ile üniversite arasında oluşan yapılaşma aksı teknokentden başlayarak Ar-Ge ofisleri ve ileri teknoloji kullanımlı sanayi üretimine dönüşür. Üretim aynı zamanda kendi showroomlarıyla kendi ürünlerini sergileyen ve pazarlayan bir formatta düşünülmüştür.

5. Konut Gelişim Stratejisi
Halkalı merkezin kuzeyinde gelişmeye devam eden konut dokusu, Halkalı odağı için karşılıklı talebi doğurur. Güneyde kalan merkezlerin sınırlarında kurgulanan konut dokusu ise yoğun konut dokusu ile merkezi aktivite alanları arasındaki geçiş ve iletişim unsurunu sağlar. Mevcut niteliksiz konut dokusunun da bu bağlamda karşılarına kurgulanan yeni konut dokuları onları da zamanla içlerine alarak dönüşümlerine katkıda bulunacaklardır.

6. Makro Konsept
Bölgedeki ulaşım sistemi alanı enine kesen yollar ve merkezden geçen ana yol referans alınırak yeniden kurgulanmıştır. Bu durum kent merkezi fonksiyonunu yüklenecek alana esnek bir gridal sistem ve ihtiyaç doğrultusunda farklı büyüklüklerde adalar sağlamıştır.

Bütün ağırlığı üzerinde toplayan anayol, tek başına alanın ihtiyacı olan donatıları karşılayamaz, anayolun ikiye böldüğü kent parçaları, ihtiyaç duydukları donatılara, geometrik merkezlerinde oluşturdukları rekreatif bulvar ile kavuşurlar. Gridal sistemin yapısı gereği merkezde kesintiye uğrayan bulvarlar, sonlandıkları ve başladıkları odakları bağlama eğilimindedirler. Bunu gerçekleştirebilmek için bu düğümde yeni bir odak düzenlenmelidir.

Orta odakta gridin bozulması ile düğümlenen iki bulvar, bu düğüm noktasının iki farklı karakterin buluşmasını sağlayan ve ulaşım hatları tarafından beslenen bir kent merkezi oluşmasına olanak verir. Bu merkez düşeyde çalışan karşılıklı iki paralel rekreatif kültürel ve sosyal donatı omurgalarının yatayda birleşmesi ve kesişmesine olanak verir. Gridin bu alanda esnemesi ve arazinin tamamını hakimiyeti altına alması bu yeni omurgayı çevreye yeni fonksiyonlar sıçratmaya iter ve kent kendi merkezinden kendisini örmeye başlar.

7. Fonksiyon Dağılımı
Anayol boyunca sanayi ve ticaret işlevi ağırlıklı yer alırken, alanın sınırlarına doğru konut işlevi, çevre konut dokusu ile iletişim kurmaya çabalar. Bu işlevlerin arasında kalan rekreatif bulvar ise tüm etkinliklere kaynak oluşturur. Sanayi kendini yenileyen, eğitim ve araştırma geliştirme bölümleriyle beraber çalışan, sergileme ve pazarlama stratejilerini de kendi içinde çözen yepyeni bir kimliğe kavuşmuştur.

8. Ulaşım Kararları
Gridal sistemin sunduğu olanaklar doğrultusunda, ulaşım yoğunluğu, yoğun araç trafiğinden, az yoğuna ve kontrollü yaya yoluna kadar değişen bir hiyerarşi izler. Havaray ve hafif metro hatlarının alana katkısı büyüktür. Alanın en önemli ulaşım omurgası olan anayol ve havaray boyunca 3 farklı nitelikte terminal / mikro transfer merkezi tüm alanın ulaşım ağını kontrol altında tutar.

9. Etaplama
Süreci, talebin daha yoğun olduğu Halkalı merkezden başlatarak, öncelikle ticari işlev yerleştirilmiştir. Bunun devamı olarak, ana yol boyunca tekrar ticari işlev ile birlikte sanayİ de kurulumuna başlar. Bu aynı zamanda tarihi Ziraat Mektebi'nin de dönüşerek sanayiyle birleşen yeni bir eğitim-araştırma geliştirme-üretim aksı oluşturur. Bu istihdamı doyuracak yeterli çevre konut dokusu bulunduğundan, konut bölgesi sürecin sonunda yer almıştır. Böylece rekreatif bulvar, çevresinde yer alan komşu yapım çalışmalarına paralel olarak, yeterli ihtiyacı karşılayacak şekilde, sürecin tamamına yayılır.

10. Peyzaj Rehberi
Bölge içinde odak noktaları boyunca, Halkalı Meydanı ve Sefaköy arasında uzanan rekreasyon bulvarı, tüm alana hakim ve her fonksiyona hizmet etmeyi amaçlayan bir karma sistemdir. Bu sistem birbirini takip eden yeşil alanlardan oluşarak, içine kapanmış bölümler oluşturmak yerine, açık ve yarı açık mekanlarla iletişimi teşvik eden sürekli bir yeşil omurga olmayı hedefler. Mekan kalitesini korumak amacıyla ana araç yolundan uzaklaşarak yolun ikiye böldüğü iki ayrı alanın merkezine yerleşir. Bu durumda oluşan iki ayrı rekreatif bulvar, Halkalı ve Sefaköy arasında kalan kent meydanında düğümlenerek, birbirleri içine akarlar. Birbirinden farklı komşuları ve işlevleri barındıran rekreatif bulvarlar buluştukları aynı zamanda makro bir ulaşım odağı olan kent meydanında işlevlerini paylaşarak zenginleşirler.

Rekreatif bulvarlar, sürekli bir sert zemin ve kabuk mekan prensibi ile organize edilir. Belirli adalarda yarıaçık mekanları düzenleyen kabuk sistemi, oluşturdukları yarı açık mekanları, sosya-kültürel yapı stoğu ile kenetleyerek, işlevlerin dışavurumunu sağlar. Bu dışavurum kentsel mekanı zenginleştirerek, bulvar boyunca devamlılığa katkıda bulunur. Serbest dolaşım olanakları sunan sürekli sert zemin, belirli adalarda yerden yükselerek kabuk sistemine dönüşür. Bu keskin olmayan dönüşüm, yayayı zemin kotundan yükselterek, farklı kotlarda mekan algıları sunar. Sürekli sertzeminde sunulan iki farklı şerit, reflekte su ve sıra ağaç dizilerini içerir.

Böylece sosyal ve kültürel donatılar rekreasyonla içiçe geçer ve tüm projenin omurgasını oluşturarak kentsel fonksiyonlar arasında harç işlevi görürler.

Projeye ait paftalara www.aboutblank.cc adresinden ulaşılabilmektedir.İmaj Galerisi
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.