Yarışma Projeleri

Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması

Tarih: Eylül 2008
Satınalma (Hakan Bağcı-Nazlı Tınaztepe-Aysun Kuyumcu-Aliye Filik)


Proje Müellifi

Hakan Bağcı (Ekip Başı)
Nazlı Tınaztepe
Aysun Kuyumcu
Aliye Filik

Yardımcı
Gökçe Nazan Gündüz

Küçükçekmece İlçesi’nin mevcut yoğun yapı örüntüsü, projenin konseptine ilham vermiştir. Yarışma alanını çevreleyen plansız ve yoğun konut alanları, tasarımın kentin nefes almasını sağlayan bir dokuda olması gerektiğine işaret etmiştir. Alanın sunduğu tüm çevresel faktörler doğrultusunda şekillenen tasarımın hedefi, Küçükçekmece ve çevresinin tüm kentsel ihtiyaçlarına cevap verecek programa sahip yapılaşma kurgusuyla kentin nefes alabileceği bir alanı yaratmaktır.

Bu bağlamda tasarımın omurgasını oluşturan rekreatif hareket alanları sahip olduğu yeşil dokunun sürekliliğini sağlamak adına zemin kotunda bulunan yapılaşmanın çatısına taşınmıştır. Kentin ihtiyacı olan tüm fonksiyonlar zemin kotunda tasarlanmıştır. Bütünsel yeşil dokunun yarışma alanı haricinde kentin güneyindeki E-5 otoyoluna kadar uzaması önerilmiş bu sayede havaalanından Halkalı-Altınşehir yoluna kadar yeşil süreklilik sağlanmıştır. Kente en yoğun ulaşımın sağlandığı E-5 otoyolunu kullanan kentli proje alanını farkeder hale gelmiştir. Tasarlanan bütünsel yeşil örtü zemin kotundan başlamakta ve kuzeye doğru gidildikçe yapıların çatısını oluşturmaktadır. Bu sayede yeşil çatı olarak tanımlanan alan yeşilin yalnızca kuşbakışı izlendiği bir alan olmaktan çıkıp peyzaj sürekliliğine sahip kültürel ve işlevsel kent parkı haline gelmekte ve alana bir ağ sistemi gibi yayılmaktadır. Bu kültürel ve işlevsel ağ sistemi mevcut dokunun boşluklarına nüfuz ederek kent meydanları, kentsel arayüzler oluşturmaktadır. Alanın doğal topografyasının katkısıyla, kent parkı Küçükçekmece Gölü’ne doğru meyillenmekte ve göl manzaralı doğal seyir terasları oluşmaktadır.

Projenin genel dokusu, alanın doğusu ile batısında bulunan yoğun konut alanları arasında akıcılığı sağlayacak aksların tasarlanan alanı parçalara ayırmasıyla ortaya çıkmıştır. Genel ulaşım kriterleri gözönüne alınarak sabit tutulması planlanmış Halkalı Caddesi, alanı kuzey-güney aksında ikiye bölmektedir. Bu iki yönlü akslar yaklaşık büyüklükteki yapı adalarını ve projenin grid sistemini doğurmuştur. Sistemin oluşturduğu yapı adaları bölgeye hakim olan çarpık yapı örüntüsü içinde planlama bakımından da nefes alan bir duruma sahiptir.

Gridal sistemin kuzey-güney aksını oluşturan Halkalı Caddesi, projenin sosyal ve fiziksel yapısının atardamarıdır. Mimari bir karar olarak bu cadde, alanın E-5 girişinden kuzey sınırına kadar kentliyi kente dair ihtiyaçların karşılandığı yapılarla buluşturmakta ve “kent koridoru”nu oluşturmaktadır. Halkalı Caddesi boyunca zemin kotunda yaya ve araç hareketini sağlayacak ulaşım bağlantıları tasarlanmıştır. Kentsel mekanlar altında bulunan yeraltı otoparkları da bu ulaşım bağlantılarını desteklemektedir. Kent koridoru boyunca sosyal ve fiziksel olarak süreklilik gösteren yapı, projenin genel konseptine hakim olan sirkülasyonda akışkanlık kavramını çatı kotundaki kentsel park ile zemin kotundaki günlük yaşam zonlarında da sağlamıştır.İmaj Galerisi
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.