Yarışma Projeleri

Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması

Tarih: Mart 2009
4. Mansiyon


Proje Müellifi
Rıdvan Emre Öztürk (İTÜ)
Can Tamirci (ODTÜ)
Gül Ertekin (İTÜ)
Artan Hysa (ODTÜ)
Ali Güzel (ODTÜ)

İsmail Saka (İnş. müh. DMMA)
Namık Onmuş (Elk. müh. İDMM)
Murat Başaran (Mak. müh. DÜ)


"bir" belediye binası + "bir" kent meydanı +"bir" kent dokusu

1 Bina / 1 Meydan
Doluluk / Boşluk

Kullanışlı, simgesel gücü yüksek, en az bunlar kadar davetkar ve şeffaf bir belediye yapısının bütünlüğünü koruyacak şekilde, yine bir bütün olan boşlukla ilişkisi. Boşluk ve yapının kısmen iç içe geçişirken birbirlerini beslemeleri ve anlamlandırmaları. Binada lineer sirkülasyon boyunca meydanı görmek. Yukarıdan meydana uzanırken, aşağıdaki boşluğun binaya doğru yayılması. Bu geçişmenin tansiyonunun en yüksek olduğu çizgide bina ön cephesinin, tüm inceliği ve yüksekliğiyle meydana bakan yarı geçirgen bir ekrana dönüşmesi.

Meydanın tansiyonunu düşürmemek: "büyük-tek" boşluk olarak meydan. Yeni "meydancıklar" oluşturmamak. Bina içinde ya da çevresinde meydanla yarışabilecek boşaltmalara gidilmemesi. Meydanın düz bir platform olarak toplanma, kutlama alanını maksimize eden, çevreden hafifçe yükselen bir platform olarak ele alınması. Kot farkını bağlayan ara rekreasyon düzlemleri, rampa ve merdivenlerle etrafındaki kentsel boşluğun alelade değil tanımlı bir devamı olan kent meydanı.

Sokak / Meydan
Parça / Bütün

Denizli sokaklarının getirdiği parçalanmış ve daralmış ölçeğin kentin eski ve bilindik yerinde duran; ama önceden hiç olamadığı kadar büyümüş ve tasarlanmış meydanına akması. Yaya trafiği güçlü, sıkışık ve gölgelikli oluşlarıyla iklim şartlarına da cevap veren sokakların bir anda kendilerini boşluğa açmaları, ışığın, ölçeğin, algının ve seslerin birden değişmesiyle oluşan gerilimin tasarlanan düzenle sürdürülme isteği.

Bina / Sokak
Ofis / Sosyal

Çevresine göre bambaşka bir büyüklük ve bütünlük gerektiren yapının üç tarafını çeviren sokaklara karşı tutumu:

Kompakt ofisler yapısının üç tarafını çevreleyen parçalı dokuyla arasında maksimum mesafe bırakacak şekilde içe büzülmesi ve yükselmesi.

Sosyal birimlerin ise çevredeki sokak ölçeğini bir anlamda yeniden üreterek, birbirleriyle, belediye yapısıyla ve güneş ışığıyla ilişkileri doğrultusunda yerleşmeleri. Mesai saatleri dışında da açık olan birimlerin sokak yaşantısını destekleyecek şekilde çevredeki insan trafiğini içeri emerek meydana pompalayacak bir katalizör olarak ele alınması.

Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.