Yarışma Projeleri

Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması

Tarih: Mart 2009
1. Mansiyon


Proje Müellifi

İbrahim Bayram (Mimar, Uludağ Üniversitesi)
M.Salih Çıkman (Mimar, Uludağ Üniversitesi)
Safa Altuntaş (Mimar, Uludağ Üniversitesi)

Yardımcı Mimar
Semih Arslan (Mimar, Uludağ Üniversitesi)

Danışman
Taha Alkan (Mimar, Uludağ Üniversitesi)

Konteks/Bağlam
Proje alanı Denizli merkezde Atatürk Caddesi,Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Lise Caddesi ve İstiklal Caddesi'nin kesiştiği bir çarpışma noktasındadır. Bölge Denizli'nin kalbi diyebileceğimiz stratejik bir konuma sahiptir. Mevcut Belediye binası merkezin kompleks yapısı içinde var olmaya çalışan bir meydana açılır ve buradan beslenir. Mevcut Belediye Binasının kent için anlamı sadece hizmet üretilebilen bir yapı olmasıdır. Kentliyle bütünleşemeyen ve kentin malı olamamış bir yapı yenilenen, kentliyle bir olmak isteyen ve sürekli gelişim içinde olan Denizli'ye hitap etmemektedir.

Meydan kentsel bellek için önemli bir girdidir. Kentlinin nefes alacağı bir meydan ihtiyacının varlığı şehirde belirgindir. Kentte böyle alanların eksikliği sosyo-kültürel sürdürülebilirliğin sağlanmasının önünü tıkamaktadır. Kentliyi buluşturmak,etkileşime sokmak ve kentli kimliğini oluşturmak gerekmektedir. Mevcut yapılaşma ise bu ilişkilerin kurulamamasının sebebidir.

Bölge her yaş grubundan insanın bulunduğu, günün çeşitli vakitlerinde kullanıcı gruplarının değişebildiği ama genel olarak karma kullanıcı olarak görünen bir bölgedir. Bütün katmanlar burada üst üstedir. Eğlenmek isteyen gençler, dershaneye giden öğrenciler, alışverişe gelmiş insanlar, cami cemaati... Bunların hepsi bölge kullanıcısıdır. Cadde dış konturları ticari yapılar olarak gözükse de içlere girdikçe konut dokusu hakimdir. Bu girdiler gösteriyor ki bu bölgeyi gece gündüz yaşatabilecek bir Denizli var.

Gözenek Meydan
Kentsel bellek için önemli bir girdi olan belediye meydanı ise proje kapsamında yeniden ele alınmaktadır. Şehir merkezi hem işlevsel olarak hem de kullanıcı grubu olarak son derece kozmopolit bir yapıya sahiptir. Bu kompleks yapının oluşturduğu çok boyutlu işlevsel diyagram yapının tasarımına yansır. Noktasal bir meydan oluşturmak yerine öneri belediye binasına kadar kenti akıtan, dağıtan, toplayan bir düzenleme öngörülmüştür. Meydan salt bir zemin olarak değil karmaşık ilişkileri barındıran bir öngörü olduğu için farklı kotlarda çok zeminli ketsel bir imge olarak tasarlanmıştır. Zeminin altına giren rampa kentsel girdilerin mimari forma dönüştürülmesi açısından önemlidir. Bu bağlantı ile Çaybaşı Caddesi meydana açılan diğer caddelerle (Atatürk, Gazi Mustafa Kemal, Lise) yaya trafiği olarak birbirine bağlanacaktır. Zemin altınta bunları bağlayan yol ise yer yer ticari yer yer sosyo kültürel mekan alternatifleriyle yaya allesini zenginleştirecektir.

Belediye Binası
Öneri yapılaşmadaki temel girdi ise yaya hareketleridir. Kent ve kentli için varolan kentlinin beslediği bir yapı için yaya hareketleri yadsınamaz. Keskin hatlar yerine yumuşak hatlar çizen yapı formuyla dışa kapalı olmadığını gösterip niyetini belli ederken farklı yapısıyla da bölgede anomali oluşturup yeniliği ve simgeselliği temsil eder.

Yapı temelde bir elipsten oluşmaktadır. Elipsin içi boşaltılarak bir atrium oluşturulmuştur. Bu atrium da yer yer döşemeler kaydırılarak üst-alt kot görsel ilişkisini sağlamıştır. Belediye binası kentin değerlerini ve simgelerini postmodern biçimlenişler olarak değil modern imgesel öykünmeler olarak alır. Elipsin dışarı çıkıntılar yapması ise metaforik olarak Denizli'nin Pamukkale Travertenleri'ne öykünmektedir. Simgesel bir özelliktedir ve projenin geneli gibi kentin ileriye dönük modern yüzünü gösterirken tarihe ve kent kimliğine göndermeler yapmakta ve bu zenginliklerle bütünleşmektedir. Yapı meydandan ve diğer yollardan gelen insanların akışını kesmeyecek bir şemada tasarlanmıştır. Kesitteki süreklilik plandaki süreklilikle güçlenir.

Yaya Allesi
Halk için hizmet üreten bir yapıyı halkın kullandığı, beslediği ve katkı koyduğu çok katmanlı ve çok boyutlu ilişkileri barındıran bir forma sokmak tasarımın temel amacıdır. İnsana hizmet üreten bir yapıyla birlikte insanlara kapalı,açık ve yarı açık mekanlarla alternatif sosyo-kültürel ve ticari imkanlar ve mekanlar sunmak tasarımın amaçlarndan birisidir. İnsanlara kestirme oluşturularak bu alenin yaşatılması hedeflenmiştir.

-2 kotunda da alle anfi bazasıyla buluşur. Alle ile zeminin altına inen insanlar burada çarpıştırılır. Bu çarpışma da sosyo kültürel sürdürülebilirlik için değerlidir.

Kent Sahnesi
Proje 2 kademeli olarak düşünülmüştür. 1. kademede yeni belediye binası ve alle inşa edilecek, meydan düzenlenecek ve kullanıma açılacaktır. 2. aşamada ise mevcut belediye binası yıkılacak ve bunu yerine çökertilmiş düzlem anfi yapılacaktır. Bu çökertilmiş düzlem görsel ilişkiyi koparmayacak bir anfi olacaktır. Çökertilmiş düzlem anfi ise mimari biçimleniş olarak Hierapolis'ten esinlenmektedir.
Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.