Yarışma Projeleri

Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması

Tarih: Eylül 2009
Satın Alma - 7


Tasarım Ekibi

Seçkin Kutucu (Y. Mimar)
Ebru Yılmaz (Y. Mimar)
Yonca Kutucu (Mimar)
Rabia Bolposta (Şehir Plancısı)
Arzu Uçal (Peyzaj Mimarı)

Yardımcılar
Selçuk Balkan (Mimar)
Özenç Özdere (Mimar)

Mimari Proje Açıklama Raporu

Yerleşim Kararları

Kentsel Tasarım Proje alanı, kent içindeki konumundan dolayı yakın çevresinde yer alan diğer kentsel kültürel ve turizm odaklarının merkezinde yer almaktadır. Kuzeyde Kaleiçi, bir dönüşüm süreci içindeki Haller bölgesi, Kirişhane, Atatürk Evi; güneyde ise Gazi Mustafa Kemal Bulvarı boyunca kümelenmiş, Belediyenin de katıldığı ticari ve kültürel kullanımların yoğunluklu olduğu kentsel akslar üzerinde bulunmaktadır. Bu sebeple kuzey güney aksı doğrultusu, proje alanının dışında kalan Denizlinin diğer kentsel kültür unsurlarıyla da bir bağlantı sağlar.

Proje alanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na paralel kuzey-güney doğrultusunda yaya, dolaşım ve rekreasyon öncelikli bir kentsel omurga üzerinde kurgulanmıştır. Alan, bu omurganın doğu-batı doğrultusunda Kaleiçi-Hastane-Otogar-Kirişhane odaklı diğer kentsel aksın kesiştiği ve birbirini güçlendirdiği bir lokasyonda bulunmaktadır. Bu kentsel akslar proje alanına yaya promenadları, kültürel yaya aksları olarak yansımış, merkezinde de Valilik Binası ve Denizli kent merkezinin resmi tören alanı ve açık kamusal alan kullanımlarını barındırır.

Kullanım Kararları

Proje alanında Endüstri Meslek Lisesi Atölye yapısı ve Eski Valilik Binası korunarak ve yeniden işlevlendirilerek kültürel aksın bir parçası olarak tasarlanmıştır. Denizli Kent Meydanı kimliğini, meydanın çevresinde yer alan yapıların programı oluşturmaktadır. Denizli Kent Müzesi ve Arşivi olarak işlevlendirilmiş olan eski Valilik Binası, Sanayi ve Tekstil Müzesi olarak işlevlendirilmiş olan Endüstri Meslek Lisesi binası ve Kültür Merkezi, kent merkezinde olması gereken kültürel işlevler ve programları içermekte, alandaki kentsel ve tarihsel kimliği ön plana çıkartarak idari merkeze eklemlenen bir kültür-turizm-yönetim kullanımlı mekansal kurguyu oluşturmaktadır.

Bu sebeple yeni hükümet konağının güney kısmında, yer alan öneri "Kültür Merkezi Yapısı" Denizli'nin tarihsel kimliğinin yanında, çağdaş bir birliktelik kurar. Bu birliktelik, mekansal ve yapısal olarak mimari dile de yansıtılmıştır. Yeni Hükümet Konağı ile Kültür merkezi yapıları bir kanopi (kentsel giriş saçağı) ile bağlanır. Böylelikle doğu batı yönündeki kentsel süreklilik, kentin ve kültür yapılarının bulunduğu alanın içine girerken sembolik ve mekansal bir öğe ile simgeleşir. 900 kişilik büyük salon, 300 kişilik küçük salon, sergileme mekanları ile Denizli kentinde ihtiyaç olan kültürel aktiviteleri içermektedir. Yapı, topoğrafyanın ve park alanı düzenlemesinin bir parçası olarak tasarlanmış, çatısı açık alan düzenlemesinin bir uzanımı olarak ele alınmıştır. Çatı aynı zamanda tüm alana hakim bir kent balkonu işlevi görmektedir.

Kent Müzesi ve Arşivi kentsel belleğin oluşturulması için gerekli tüm arşiv, sergileme, araştırma mekanlarını içermektedir. Kent tarihine ve yaşamına ilişkin görsel ve yazınsal malzemenin biraraya getirildiği ve kentliye sunulduğu bir araştırma merkezi olarak tasarlanmıştır.

Sanayi ve Tekstil Müzesi, Denizli'nin geçmişinden gelen tarihsel kimliğinin yansıtıldığı bir yapı olarak işlevlendirilmiştir. Tekstil ve sanayinin kentte ürettiği teknolojinin, ürünün, sürecin aktarıldığı sergileme mekanları ve çok amaçlı salon ile içeriğine uygun ticari birimleri barındırmaktadır.

Valilik Binası 12494 m2, Kültür Merkezi 9615 m2, Kent Müzesi ve Arşivi 4500 m2, Sanayi ve Tekstil Müzesi 5185 m2'dir. 53000 m2'lik arazide 31794 m2 inşaat alanı oluşturulmuş, 0,6 emsal değerine ulaşılmıştır.

Mekansal Düzen

Yeni Hükümet Konağı kütlesi, kuzey-güney kültür aksına paralel şekilde konumlandırılmış olup çizgisel plan şemalarına sahip katlardan ve birbiri içine akan ortak dolaşım alanlı galerilerden oluşmaktadır. Hükümet Binası, mimarisi ve konuşlandığı konum itibarı ile Doğu ve Batı cephelerinde, girişlerinin her iki yönünde açık ve yarı açık tanımlı kamusal alanlar tarifler. İlkinde, yapının batısında yer alan ve tören alanı olarak da kullanılacak olan kuzey-güney kültür aksı ve doğu-batı yaya promenadları yer alır. İkincisinde ise Binanın doğusunda yer alan vip girişiyle birlikte ikincil bir meydan-park oluşumu yer almaktadır. Batı cephesi tören alanını karşılarken, kütle oranlarında dengeli ve insan ölçeğinde bir yaklaşımla ,modern ve çağdaş bir mimari dil önerisi getirir.

Taşıtla yaklaşım ve otopark girişi yine doğuda yer alan Kayalık caddesi üzerinden 552 sokak doğrultusunda gerçekleşmektedir, ve mevcut trafik düzeni çerçevesinde ele alınmıştır. Kayalık caddesi üzerinde bulunan yapı grupları, doğu batı ekseni üzerinde alanın kente açılımında bir engel oluşturduğu düşüncesi ile kaldırılmış ve buralarda açık alan ve park kullanımları önerilmiştir. Söz konusu yapıların özel mülkiyette olmasından dolayı kamulaştırma yapılamaması durumunda yine de uygulama projelerini hiç bir şekilde etkilemeyecek şekilde bir yerleşime özen gösterilmiştir.

Kotlar yarışma şartnamesinde verilen arazinin "0" (sıfır kotu) ile bağlanmıştır. Hükümet Konağı Binası -15.60m bodrum kotunda yer alan, otopark sığınak ve teknik alanları içeren bodrum katında taban alarak, toplam 6 kattan oluşur ve 2 katı (-12,60m ve -9.00m ) binaya giriş katlarını oluşturur. İç mekanda katlar galeri boşluğu içinde birbiri içine akar. Galeri boşluğu bütünlük ve ahenk içinde çalışan devletin ana organlarını bütünleştiren mekansal öğe ve vatandaşların ortak kullanımında olan total kamusal iç mekandır.

Çizgisel şemaya paralel olarak yerleşen birimleri bağlayan dolaşım ve galeri boşlukları mekansal olarak farklı noktalarda sürpriz boşluklar açar. Orta dilim içinde yer alan ve boşluğa bakan birimler arasında rezerv alanlar ve boşluklar bırakılmıştır. Yapının batı cephesinde daha çok giriş ile ilgili boşluklar ve çatı bahçesi yer alırken doğu cephesinde kat aralarında teras ve kentsel balkonlar düşünülmüştür. -12.60 kotunda yer alan toplantı salonu ve yemekhane fuayeleriyle dış mekana açılmaktadır. Bu alanlar dış mekana açılabilmesinden dolayı ofis saati dışı kullanımlar içinde de olanak sağlar. Binanın şeması geleceğe dönük mekanların kolaylıkla eklenebilmesine olanak tanırken iç mekanda %10 genişleyebilme ve büyüme potansiyeline sahiptir. Bu sebeple kullanım ve ölçeklendirilebilme açısından sürdürülebilirdir.

Yapı çatı bahçesinin yanı sıra çeşitli kotlarda iç bahçeler ile bütünlüklü olarak kurgulanmıştır. Bahçelerin kitle içindeki organizasyonu aynı zamanda kamusal ortak yaşam alanlarının çoğalmasına, iç-dış mekan ilişkilerinin güçlendirilmesine olanak sağlar. Çatı bahçesi kurgusu içinde yer alan güneş panelleri, çatı terasının mimari çözümüne sağladığı katkı yanında yapının enerji üretiminde de sürdürülebilir bir yaklaşıma olanak sağlamaktadır.

 

İmaj Galerisi Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.