Yarışma Projeleri

ODTÜ Öğrenci Merkezi Binası ve ODTÜ Meydanı Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2010
Beşinci Mansiyon


Proje Müellifi:

Alişan Çırakoğlu, Yüksek Mimar - ODTÜ

Ilgın Avcı, Mimar - İTÜ

Yardımcılar:
Çağrı Helvacıoğlu, Mimarlık Öğrencisi - İTÜ

Yıldız İpek Mehmetoğlu, Mimarlık Öğrencisi - ODTÜ

Proje Açıklama Raporu

ODTÜ yerleşkesinin ana kurgusunda yaya dolaşımı oldukça baskındır. Fiziksel çevrenin ve açık alan düzeninin bu yaya akışı ile güçlü bir bağlantısı vardır.

Fakülte yapılarını birbirine bağlayan "alle" tek bir güçlü odak yaratmak yerine çizgisel bir hat üzerinde açık alanlar silsilesi oluşturmakta ve yaya olma deneyimini bu biçimde karakterize etmektedir.

Alle, topoğrafya ile oldukça kararlı bir tutumla ilişki kurmakta, geniş basamak dizileri , platformlar ve setler Odtü yerleşkesinin açık alanlarının tipik unsurlarını oluşturmaktadır.

Önerilen projede, Odtü meydanının mevcut açık alanlar dizisine doğal biçimde katılması amaçlanmıştır. Bir bitiş noktası ya da merkezi bir odak olmak yerine yaya dolaşım hattı üzerinde bir etkinlik istasyonu olarak ele alınmıştır. Stadyumun Doğu kenarından yurtlar bölgesine bağlantıyı sağlayan yaya yolu en baskın aks olarak göze çarpmaktadır. Kapalı spor salonunu stadyumun girişine bağlayan aks da meydanın kurgusunda önem kazanmaktadır.

Meydan ve öğrenci merkezinin güçlü mekansal ilişkisi etkinlik odaklı bir anlayışla desteklenmiştir. Meydan için belirlenen alanın daralan ucundaki üçgen kısım eğimli bir yüzey haline getirilerek basamaklı seyir alanı olarak düzenlenmiştir. Oldukça vurgulu bir "landmark" olması hedeflenen bu "kama" biçimli kütle, arazinin meydandan algılanan batı kanadında zemine oturan tek yapıdır. Aslında bir kütleden çok, arazinin doğal eğiminin keskin hatlı, heykelsi bir forma dönüştürüldüğü eğik bir düzlemdir. Ana yaya aksına teğet kalacak şekilde yerleştirilen bu kamanın altında performans salonu ve etkinlik amfisi yer almaktadır.




Odtü'deki sosyal ve kültürel zenginliğin kaynaklarından olduğu vurgulanan, etkinlik jeneratörleri denebilecek öğrenci topluluklarının mekanları, meydanla doğrudan etkileşim içinde, üçgenin hemen önünde yerden yükseltilmiş şekilde konumlandırılmıştır. Topluluk mekanlarının devingenliği ve mimari esneklik gerektiren yapısı meydanın yaşamasına ve her saat hareketli kalmasına destek olacaktır. Sözü edilen devingenliği vurgulamak için topluluk ofisleri değişime uygun hafif, renkli "kutular" olarak şekillenmektedir.



Bu kutuları içine alan şeffaf bir prizma meydana saçak yaparak kapalı spor salonunun arkasına doğru uzanmakta ve toplulukların toplantı odası ve derslik gibi ortak kullanım alanlarına mekan oluşturmaktadır. Bu prizma ile kapalı spor salonu arasında kalan geçit ise yarı açık bir etkinlik koridoruna dönüşmekte, spor salonunun dramatik saçağını bir sokak sahnesi olarak kullanmaya imkan verecek bir seyir alanı oluşturmaktadır. Kapalı spor salonunun arkasındaki tenis kortu ise daha sakin bir avlu olarak düzenlenmiştir. Etkinlik geçidi bir alt meydan olan bu avluyu ana meydana bağlamaktadır.

Şeffaf prizma dümdüz cephesi ile kapalı spor salonun özgün heykelsi duruşuna bir arkaplan oluşturmakta, ve spor salonu yapısının bu durumunu vurgulamaktadır.



Üçgen seyir alanı ve şeffaf prizma dışında kalan yüm yapılaşma zemin seviyesinde yer almakta ve eğimden faydalanarak toprak içinde bırakılmaktadır.

Zemin kat, giriş holü ve fuaye çevresinde kurgulanmış bütün etkinlik alanlarını barındırmaktadır. Büyük performans salonu, etkinlik amfileri, plastik sanatlar atlyesi, ortak çalışma salonları ve müzik kayıt stüdyoları zemin kattadır. Toprak altına doğru uzanan bu mekanların çatıları yeşil teras olarak düzenlenmiş, böylece arkadaki yurt binası ile öğrenci merkezi arasınadaki yeşil bantın sürekliliği korunmuştur. Araziyi ortadan ikiye bölen ağaçlık alan ise fuaye, giriş holü ve kafenin oluşturduğu V şeklindeki alanla sarılarak binanın iç avlularından biri halini almaktadır. Ana performans salonu dışındaki etkinlik amfileri formal amfi düzeninden çok esnek ve deneysel kullanımlara da olanak sağlayacak şekilde fuaye ve ortak alanlarla bütünleşecek şekilde tasarlanmıştır. Benzer bir tutum açık alanlarlardaki seyir platformları ve açık amfilerde de sergilenmektedir.

ODTÜ Öğrenci Merkezi Binası ve ODTÜ Meydanı Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
ODTÜ Öğrenci Merkezi Binası ve ODTÜ Meydanı Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.