Yarışma Projeleri

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2010
Satın Alma Ödülü


Proje Müellifi:

Hakan Evkaya Mimar (GÜ), Kutlu İnanç Bal Mimar (GÜ)

İnşaat Mühendisi: Ahmet Altan Eryılmaz İnş.Müh. (UÜ)

Proje Açıklama Raporu

Boşluğu Sürdürmek, Ölçeği Korumak
Düzce hem M.Ö 14. Yüzyıllara dayanan tarihi ile hemde iki metropol arasındaki konumu ile geleceğin önemli kentlerinden biridir. Bu yüzden Düzce kenti nüfus ve ekonomik olarak sürekli bir büyüme içerisinde bulunmaktadır.

1999 depreminde onbinlerce ev ve işyerinin yıkılmasından bu yana kent, adeta yeniden inşa edilmektedir. Bu yeniden yapılanma, kentte halihazırda oluşan dağınık odak noktalarının kurgulanabilir oluşu ve yapılan tüm kamu binalarında kentsel kültürel eylemlilik mekanlarının oluşması potansiyelini taşımaktadır.

Yarışma alanı, Kentin yogunluklu bölgeleri olan Valilik Konağı çevresi , Avni Akyol Parkı civarlarının batısında, şehrin ana arterlerinden biri olan İstanbul(Hastane) caddesi yle ,kuzeyde Ankara-İstanbul karayoluna baglanan (olimpiyat bölgesi) Nezih Tütüncüoğlu Caddesi'nin kesişimi olan köşe parseldedir. Düzce'nin batıya dogru genişlemesi ve gelişmesi göz önüne alındığında İstanbul caddesinin kentin ana arterlerinden biri olacağı muhtemel görünmektedir.

Mevcut durumda düşük yoğunluktaki trafik ve yaya akışlarının ilerleyen zamanda, güçleneceği öngörülmüş, yapısal anlamda bir değişiklik önerilmemiştir. Hali hazırdaki güzergahlar ve akslara göre parselde ve bina yüzeyinde gerekli gördüğümüz düzenlemeler yapılmıştır.

Arsanın gelecekte göbek olacağı öngörülen üç yol ağzında yer alışı ve karşısında konumlanan Orman Fidanlık Müdürlüğü geniş yeşil alanlarıyla oluşan algısal boşluğa nasıl tavır alınacağı önemlidir. Bu bağlamda, ihtiyaç programından gelen kütleselliği minimize ederek, boşluğun zemin kotunda nasıl maximize edileceğinin yolu aranmıştır. Genelde kent planlamasına hakim olan paralel hareket, boşluğu açılı bir yüzeyle disipline ederek kırılmaya çalışılmış, bu sayede hem bina ana yaklaşımlarının kentsel boşluğun devamında yeralabilmesi sağlanmıştır.

Binanın sadece üyelerinin kullandığı bir kurum binası olmaktan öte kentsel eylemlilikleri de barındıran, kültürel bir boşluk tanımlayan, şehir ve cadde ölçeğinde yabancılaşmayan ya da fütursuzca bir hegamonya kurmayan, paylaşımcı ve etkileşimci özellikler barındırması temel amacımız olmuştur.

Giriş yaklaşımında yer alan sergi duvarları, parselin güney batı köşesine doğru ara kotta konumlanan , yazlık sinema ve ufak çaplı gösteri-konser etkinliklerine imkan tanıyacak amfitiyatro, önerdiğimiz başlıca kentsel eylemliliklerdendir. Caddeye yüzey veren, ana giriş ve sergi alanlarına saçak görevi gören "sosyal blok", cephesindeki steel mesh yüzeye entegre calışması öngörülen LED sistemiyle, kentle, kurum arasındaki iletişimi kuracak bir kentsel ekrana dönüşecektir. Ticaret ve Sanayi Odasının her tür duyurusunun yanı sıra, kent içindeki kültürel aktivitelerle ilgili , düzcelileri haberdar edeceği varsayılan bu ekran, bina ölçeğindeki kurgunun kente verdiği hediyelerinden biridir.

Blokların konumlanışında fonksiyon farklılıkları esas alınmıştır. Ofis ve makam odaları genel olarak arka kütlede , çoklu eylemliliklerin gerçekleşeceği sosyal mekanlar( kütüphane, eğitim salonu, meclis salonu,dinlenmeler gibi) caddeyle ilişkili ön kütleye yani "Sosyal blok" a yerleştirilmiştir. Bu iki bloğu birleştiren şeffaf adaptör blok , hem zemin kot girişlerini, hemde ana çekirdekleri taşımaktadır. Tasarımın genel parçalı yapısı, kütlesel ölçeğinin kırılabilmesinin yanında, mekanların hemen hepsine doğal ışık alınabilmesi sağlanmıştır.

Bina içerisinde gündelik yoğunluğun büyük kısmına sahip olan sicil işleri, çok amaçlı salon ile birlikte bir alt kotta kendi iç bahçesini yaratarak konumlanmaktadır. Böylece sicilin ve bağımsız çalışabilmesi de öngörülen salonun yoğunluğu , genel sekreterlik ve yönetim katlarından koparılmıştır. Sicil ve Salona bina ana çekirdeğinden ulaşılabilindiği gibi, amfitiyatronun iki yanından inen geniş merdivenlerle dışarıdan ulaşmakta mümkün kılınmıştır. Amfitiyatronun, ön yüzeyinde sinema projeksiyonuna imkan veren sahne duvarı, aynı zamanda iki kot arasındaki farklı eylemlilkleri de birbirinden ayrıştırabilmekte ve iç bahçenin mekansal-algısal sınırlarını çizmektedir.

Kütüphane, eğitim salonu, personel dinlenme salonu Meclis salonu fuayesi ile ilişkili olarak "Sosyal blok"da, +4.50 kotunda konumlanmıştır. Personel ve Üye sosyal alanı zemin kotunda tanımlı eylemlerle birebir örtüşmeyeceği öngörülüp, yeşil vistaya sahip geniş açık alan imkanı ile "sosyal blok" un terasında çözülmesi tercih edilmiştir. Programda, üyeler ve personel tarafından kullanılacağı belirtildilen mekanın, üst kotta çözümlenmesinde bir sakınca görülmemiştir.

Protokol girişi binanın doğu cephesinde yer almaktadır. Kendi çekirdeği ile her kata ulaşabilen düşey bir bölge halinde düşünülmüştür. Otopark 2. ve 3. Bodrumlarda kapalı olarak düşünülmüş bina çekirdeğiyle birebir ilişkili tutulmuştur. acil çıkışlar ve kaçış merdivenleri yönetmeliklere uygun olarak ofis kütlesinin batı ve doğu ucunda konumlandırılmıştır. Taşıyıcı sistem önerisi de Düzce imar yönetmeliğine uygun önerilmiş, bu konuda bina statiğini zorlayacak hareketlerden kaçınılmıştır.

Kendi fonksiyonel gereksinimlerin kentsel bir kurguyla karşılarken, çevresiyle iletişime geçen,rasyonel , insacıl, hem ekonomik hem statik zorlamalardan kaçınan bir tasarımdır. önünü meydanlaştıran, boşluğu sürdüren, ölçeği koruyandır...

Hem iddialı, hem mütevazı olabilmektir bizce kıymetli olan..

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.