Yarışma Projeleri

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2010
Üçüncülük Ödülü


Proje Müellifi:

Ekip Temsilcisi: Tuğrul Büyükkköken, Mimar(SÜ)

Yardımcı: Seda Büyükköken, Mimar (KTÜ)

İnşaat Mühendisi: Ethem Uygar Koçkan, İnş.Müh.(KTÜ)

Proje Açıklama Raporu

Mimari Açıklama Raporu
Düzce ticaret ve sanayi odası hizmet binası kent imarında tesadüfen oluşmuş alan dolayısıyla kısıtlamalara potansiyeldir. Kavram olarak alanın içinden geçen bir kamusal yırtık - nişin, binanın çoklu giriş sistemini destekleyen bir mimari eleman olarak kullanılması önerilmiştir. Bu mekan aslında konsepti oluşturmaktadır.

+1.80 kotuna konan su basmanı ile -1.20 kotunda bulunan kat, alt zemin - üst zemin çözümlemesini oluşturmuştur. Böylece alt zeminde üye girişi, çok amaçlı salon ve kafeterya tasarlanırken; üst zeminde genel sekreterlik, başkanlık ve restaurant girişi tasarlanmıştır. Böylece tüm girişler kamusal nişten sağlanmıştır. otopark için giriş batıdan önerilmiştir. Kamusal nişin yanındaki paralel iki kütle, zaman zaman kamusal nişin üzerinden buluşmakta, kamusal nişe yukarıdan asılan kütüphane, meclis salonu... ile yapı özelleşmektedir.

Katlar :
2.bodrum kat planı: -7.80 kotunda 57 araçlık kapalı otopark bulunmaktadır.

1.bodrum kat planı : -4.80 kotunda teknik merkez, matbaa, arşiv, santral, personel soyunma odaları, sığınak, mescid, genel depo, mutfak gibi mekanlar bulunmaktadır.

Alt zemin kat planı : -1.80 kotunda üye ile ilişkili alanlar (sicil servisi hizmet alanı,toplantı salonu, vezne, fotokopi, fax), çok amaçlı salon girişi, fuaye, personel ve üye sosyal alanlar, genelsekreter yardımıcı odası bulunmaktadır.

Üst zemin kat planı : +1.20 kotunda başkanlık girişi, personel ve üye sosyal alanları,muhasebe, yayın işleri birimleri bulunmaktadır.

+1.kat planı : +4.70 kotunda genel seketer çalışma ve makam odası, kütüphane, komite odaları, dış ticaret, yazı işleri, tahkikat ve istihbarat birimi, eğitim odası gibi mekanlar bulunmaktadır.

+2.kat planı : Yönetim kurulu başkanı çalışma ve dinlenme odası, müşavir odası, başkan yardımcıları, meclis salonu, meclis divan odası, meclis başkanı makamı çalışma ve dinlenme odaları bulunmaktadır. Kütle plastiği olarak kamusal nişin hissedilmesi ön planda tutularak farklılaştırılmış. yanındaki iki masif kütle de görsel cephe etüdü yapılmıştır. Kamusal niş çelik sistem olarak önerilirken kalan tüm yapı ekonomıklık ve sürdürülebilirlik açısından betonarme olarak tasarlanmıştır.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Ulusal Mimari Proje Yarışması İnşaat Mühendisliği Raporu
Düzce ticaret ve sanayi odası hizmet binası ile kapalı otopark kısmının ağırlıklı yer kapladığı -7.80 kotu bodrum kata sahip sosyal kullanım amaçlı bir binadır. Normal katlar da kat alanı 2100 metrekare civarlarında büyüklüktedir.

Kullanılacak Malzemeler
Bina yüksek nitelikli bir yapı olması nedeni ile betonarme betonu olarak c.25 ve beton çeliği olarak da s.420a düşünülmüştür. Binada kullanılabilecek çelik elemanlar için st.37 çeliği uygun olacaktır.

Kullanılacak Olan Yönetmelikler
Binanın taşıyıcı sistemi tasarlanırken gerek betonarme, çelik ve kompozit elemanların tasarımında aşağıdaki yönetmenlikler ve imar yönetmelikleri kullanılacaktır.

Ts 498 yapı elemanlarının tasarlanmasında alınacak yükler
Ts 500 betonarme elemanların hesap ve yapım kuralları
Ts 500 çelik elemanların hesap ve yapım kuralları
Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmenlik

Bina Taşıyıcı Sistemi
Binanın taşıyıcı sistemi betonarme sistem olarak tasarlanmıştır. Betonarme bölümlerde yatayda plak ve kirişlerden dikeyde ise kolon ve perdelerden meydana gelmektedir. Deprem yüklerinin tamamının çerçevelerle taşındığı binalar (ab.y.y.h.y 2.5.1.4 e göre) süneklik düzeyi yüksek sistemler olarak nitelendirilmiş ve buna göre: taşıyıcı sistem davranış katsayısı :r:7 alınacaktır.

Deprem parametreleri:
*Etkin yer ivmesi katsayısı, ao= 0,40 (türkiye eprem haritasına göre denizli 1.derece deprem bölgesidir)

*Bina önem katsayısı, ı= 1,50 (deprem sonrası kullanımı gereken binalar ve tehlikeli madde içeren binalar deprem sonrasında hemen kullanılması gerekli binalar(hastaneler, dispanserler, sağlık ocakları, itfaiye bina ve tesisleri, ptt ve diğer haberleşme tesisleri, ulaşım istasyonları ve terminalleri, enerji üretim ve dağıtım tesisleri; vilayet, kaymakamlık ve belediye yönetim binaları, ilk yardım ve afet planlama istasyonları) yapı yerel zemin sınıfı ve diğer parametreler (ta ve tb) yapılacak olan zemin etüdünden alınacaktır.

Hareketli yük katılım katsayısı, =0,30 düzensizliklerin incelenemesi :

a-Planda Düzensizlikler
a1:Burulma Düzensizliği : 3 boyutlu statik analiz sonucunda belirlenecektir.
a2:Döşeme Süreksizlikleri : a2 türü düzensizlik yoktur.
a3: Planda Çıkıntılar : a3 türü düzensizlik yoktur.

b-Düşey Doğrultuda Düzensizlikler
b1:Zayıf Kat : 3 boyutlu statik analiz sonucunda belirlenecektir.
b2:Yumuşak Kat : 3 boyutlu statik analiz sonucunda belirlenecektir.
b3:Taşıyıcı Sistemin Düşey Elemanlarının Süreksizliği : b3 türü düzensizlik yoktur.

Katlardaki Perde Taşıyıcı Betonarme Eleman Alanlarının İncelenmesi
Her iki yönde yatay etkileri almak üzere perde alanı/ kat alanı oranı 1,5 olacak şekilde tasarım yapılacak ve bina taşıyıcı sitem davranış katsayısı bu yüksek sünek olması gereken yapı olarak tasarlanacaktır.

Bina Yükleri
Binaya etkiyen ana yükler kendi zati ve dışardan gelen yüklerdir. Bu yüklerden kendi zati ağırlıkları duvar gibi yerinden kaldırılmayan yükleri de kapsamaktadır. Diğer hareketli yükler ise binanın kullanım amacından dolayı meydana gelen yüklerdir. Bu yüklerin tümü, yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak Yüklerin hesap değerleri hakkındaki yönetmenlik olan ts498'den alınacaktır. Diğer yandan dıştan gelen ve bu tür yapılarda etkin olan yanal yük olan deprem yükü ise deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkındaki yönetmenlikten alınacaktır.

Temel sistemi: Böylesi bir betonarme bina için ortalama kat ağırlığı için, 1.20 ton/m² önceki uygulamalardan gelen bir kabul olup, temele gelen yük ise en fazla yaklaşık 9.600 ton/m2 hesaplanabilir. Temel için öneri ve çözümlerimiz zemin etüdü yapıldıktan sonra belli olacaktır. Temel radye temel olarak tasarlanacak ve kalınlığı ise zemin etüd raporundaki veriler doğrultusunda 75-100 cm arasında olacaktır.ekstra zemin iyileştirmesi gereken durumlar var ise zemin etüd raporu doğrultusunda karar verilecektir.

* Yüzey sularına ve yeraltı sularına karşı temel drenajı ve temel altı ve yanlarını zemin seviyesine kadar bohçalama izolasyon yapılarak önlemler alınmasına gerekmektedir.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.