Yarışma Projeleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası Mimari Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2010
Birincilik Ödülü


Proje Müellifi:

Ekip
Mehmet Kütükçüoğlu, Y. Mimar (ekip temsilcisi)

Ertuğ Uçar, Y. Mimar

Mert Üçer, Mimar

Onur Akın, Mimar

Yardımcı Ekip
Emiliano Bugatti, Y. Mimar
İrem Güçlü, Öğrenci
Ali Can Atabey, Öğrenci

Teknik Ekip - Danışman
Uğur Seymen, Y. İnş. Müh.
Serhan Çaycılar, Mak. Müh.
Serhan Bucak, Elk. Müh.
Aygen Kancı, Peyzaj Mimarı
Sorgun Akkor, Akustik Müh.

* İkinci kademede açılan ek kimlik zarfı

Ekip
Caner Bilgin

Teknik Ekip - Danışman
Anne Minors, Sahne ve Çevresi Danışmanı
John Risley - Paul Scott, Statik Danışmanı

Sorgun Akkor yerine
Robert Essert, Akustik Danışmanı

Proje Açıklama Raporu

Kentsel
Jüri raporundaki öneriler ışığında Opera binasının kent ile kurduğu ilişki bir üst seviyeye taşınmıştır. Bu sadece yaya/ kıyı değil, ulaşım/toplu taşım/opera binası ilişkisi üzerinden de gerçekleşmektedir. İlk hamle, binayı kıyıya doğru öne kaydırmak olmuştur. Böylelikle fuaye yola yaklaşmış, önündeki rampalı platform yolun üzerinden kıyıya doğru kesintisiz uzatılmıştır. Alt fuayenin araç ulaşımı ile yakınlaşması, şehirle bağlantısını daha da güçlendirmiştir. Şehrin tam bu noktası, araba, toplu taşım ve yayaların iç içe geçtiği bir düğüm noktası niteliğindedir. Opera'nın fuayesi, bu düğüme iki kotta açılan bir kent mekanıdır. Günün hemen hemen her saati açık kalacak bu mekana her yönden çeşitli şekillerde yaya ulaşımı sağlanmıştır. -Bu yüzden bilet kontrollü alanlar oditoryum yakın çevreleri ile sınırlandırılmıştır.- Kıyıdan rampa meydan üzerinden üst fuayeye; Mavi Şehir bağlantı yolundan alt fuayeye; Bulvardan rampalanarak üste ya da rampa altından alt fuayeye; arkadaki mahallere bağlanan çatı üzerinden fuayenin içine sokulan delik ya da yandaki rampa aracılığıyla üst fuayeye yaya bağlantıları ön görülmüştür. Alt fuayenin önünden geçen yol üzerinde otopark, toplu taşım durağı, araba ve taksi cepleri düzenlenmiş; burası Mavi Şehir ve kıyıdaki balıkçı barınağı için Opera içinden bir kapı niteliği kazanmıştır. Artık Operadan kıyıya uzanan meydan/park, alt yapısı hazırlanmış bir toplanma mekanıdır. Bu mekanın deniz ucunda, yeni bir balıkçı barınağı, deniz yolu istasyonu ve gölgelikli balık restoranları önerilmiştir.

Sistem Kesiti
Yapının çatısı yayalara açık olacağından inşai sistem olarak betonarme önerilmiştir. Açıklıkların daha fazla olduğu bölgelerde kaset ve nervürlü döşemeler kullanılmıştır. Bir tek sofitanın çatısı tamamıyla çeliktir. Ön cephedeki güneş kırıcı saçak derin konsol kirişlerden teşkil edilmiş; yayaların basmayacağı son 5 m si çelik ile uzatılmıştır. Cam cephenin konstrüksiyonu beton konsol kirişlerine ankre edilerek yukarıdan asılmıştır. Oditoryumun parter döşemesi, arası izole edilmiş çift betonarme döşemedir. Havalandırması döşemeden yapılacağından, alttaki mekanik tesisattan bu yolla yalıtılmıştır. Balkonlar ise beton kolon ve perdelere tutturulmuş çelik makaslardan inşa edilecektir. Makasların dengesi arka arkaya sıralanan beton kiriş ve perdeler ile sağlanacaktır.

Oditoryum
Ana salon için klasik at nalı şekil olarak benimsenmiştir. Burada amaç, seyircileri optik, akustik ve psikolojik olarak sahneye mümkün olduğunca yaklaştırabilmektir. Parapetlerin çerçevelediği hacim sahne ile yakın ilişki içerisindedir. Parterin sınırı bu hizanın bile içerisinde tutulmuş; sahneye daha da yaklaştırılmıştır. Parterin hemen arkasını bir parapet ardında hafif yükseltilmiş VIP bandı çevrelemiştir. Balkonların arka duvarında yer alan kontrol odaları ile sahne arasındaki görüş açıları hesaplanmıştır. Fuaye ile salon arasındaki çift tambur, salonun ses yalıtımını sağlarken farklı kotların bağlantısını ve tesisat hatlarını mümkün kılmaktadır. Her katta salonun farklı bölgelerine ulaşım, okunaklılık açısından birbirini tekrar eden bir düzen ile sağlanmıştır.

Oditoryum tavanında 3 ışık köprüsü bulunmaktadır. Sahneye en uzak olan köprü planda at nalı formunu tekrarlayarak tüm köprüleri birbirine bağlarken, kesitte de 2 seyirci balkonunun hizasını izleyerek ana salonu kompaktlaştırır.

İlk zamanlardakilere kıyasla çok daha büyük aydınlatma değerleri ile çalışan günümüz opera ve tiyatrolarında kullanılan ışık sistemi ve göz alan projektörler nedeniyle sanatçıların seyirci ile bağlantısı kopmuştur. Koyu renkli oditoryumlarda bu mahrumiyet hissi daha da artabilmektedir. Bu nedenle nispeten açık renk ve dokulardan oluşan bir renk kompozisyonu öngörülmüştür. Bu tip yüzeyler aynı zamanda led teknolojileri ile her an farklı renklere dönüşebilirler. Özellikle perde aralarında oyun ve ortama göre değişik renk kompozisyonlarının yaratılabileceği düşünülmüştür.

Sahne ve Çevresi
4lü sahne kurgusu içerisinde küçük sahne ötekinin yan ve arka sahnesi ile ilişkilendirilmiştir. Arada bırakılan koridorlar hem sanatçı geçişlerini hem de çift duvarlı akustik izolasyonu mümkün kılmaktadır. Orkestra çukurları, sahnenin bir alt kotundaki ortak orkestra kulisi aracılığıyla birbirlerine bağlanmışlardır. Ana sahne servisi iki ayrı kottan sağlanmıştır. Şehir kotunda, yan sahneye direkt irtibatlı yükleme avlusu içerisinde 4m x 16m ebatlarındaki büyük lift kotlar arasındaki irtibatı sağlarken alttaki atölyelere de sevis verebilmektedir. Öte yandan, Mavi Şehir tarafındaki sokaktan alınan rampa ile -6.00 kotundaki yükleme avlusuna da ulaşılabilmektedir. Burası montaj holü, alt sahne, dekor deposu ve atölyeler ile direkt irtibatlıdır. Aynı şekilde bu birimler, montaj holü etrafında birbirleri ile ilişkilendirilmişlerdir.

+4.00 kotuna kurulmuş sahneler, +- 0.00, +4.00 ve +8.00 kotlarına yerleşen 3 katlı kulis sokağının tam ortasına hizalanmış; böylelikle temsil sırası trafik asgari seviyede tutulmuştur. Sahneler ile hem plan hem de kesit düzleminde olası en yakın ilişkiyi sağlayan bu sokak üzerinde soyunma odaları, kulis ve temsil sırası kulanılacak teknik ve lojistik birimler yer almıştır.

Sahne Arkası Avlusu (PRODÜKSİYON AVLUSU)
Opera Binasının sahne arkası bölümleri kuzey tarafındaki bir avlu etrafında öbeklenirler. İdari birimler, Ana hizmet birimleri ve atölyeler farklı kotlarda bu avluya açılır, oradan ışık ve hava alırlar.

Kuzey tarafındaki çalışan girişi bir galeriyle çalışan yemekhanesine ve oradan da bu avluya açılır.

Güney tarafında, sahne ve avlu arasında opera balenin sahne ile ilişkili birimleri yer almaktadır. Bu birimler sahne ile aralarına aldıkları bir iç sokak vasıtasıyla birbirlerine ve sahneye bağlanır. Bu iç sokak temsil esnasında hareketlenir. Kulis sahne kotunda, sahneyle avlu arasında konumlanır. Kulisin alt kotunda sanatçıların kullanacağı bir dinlenme-lounge alanı yine avluya açılır.

Atölyeler birbirleriyle ilişkilerini içeride koridor vasıtasıyla kurdukları gibi, önde avludan da kurarlar.

Avlu kamusal çatı yüzeyinde bir yarık, opera mutfağının şehirliyle, temsil günleri dışında karşılaştığı bir arayüzdür. Avlu dibinde atölye ve lounge kotları arasında hareket edebilen deneysel açıkhava sahnesi nde sergilenenleri sanatçıların kendi arkadaşları alt amfiden, şehirliler de çatı yüzeyinden sarkan amfiden seyredebilir.

Kullanıcılar
İzmir Opera Binası seyirciler, şehirliler, sanatçılar, yöneticiler ve teknik ekip tarafından farklı şekillerde kullanılmaktadır. Bu farklı rotalar genelde sahnelerde kesişmektedir. Temsil olan günlerde, temsil öncesi hazırlık esnasında ve temsil anında aynı gruplar tarafından kullanılan mekanlar farklı; normal çalışma günlerinde kullanılan mekanlar ve kullanılma şekilleri farklıdır.

*Temsil Günleri Kullanımı
Temsil günlerinde biletli seyirciler, oditoryumun hemen etrafındaki balkon fuayesi altında tanımlanmış biletli alana geçerler. Balkon fuayeleri ancak biletli seyircilerin kullanımına açık olur. Şehirliler bu akşamlarda da biletli alan dışındaki fuayenin tadını çıkarabilirler. Çatı restoranı, alt fuaye bistrosu, opera dükkanı ve bar, herkese açıktır.
Seyirciler O1, O2 otoparklarını kullanırlar. Sanatçılar ve teknik ekip O3 otoparkını kullanır.

Temsil günleri opera ve bale sanatçıları avlu ile sahne arasında kalan iç sokağı doldurur; soyunma ve makyaj odaları ile sahne arasında mekik dokurlar.

Orkestra sanatçıları temsil günü son hazırlıklarını, sahne ve avlu arasında kalan iç sokağın en alt kotunda, orkestra çukuruna doğrudan bağlantılı bir konumda yaparlar.

Teknik ekip ise temsil öncesi hazırlık esnasında ve temsil sırasında sahne altı, yan sahneler ve salon arkasındaki mekanları kullanırlar. Bu mekanlar merdiven ve asansörlerle dikey olarak, köprü ve geçitlerle yatay olarak birbirlerine bağlanırlar.

*Normal Çalışma Günleri Kullanımı
İzmir Opera Fuayesi temsil olmadığı günlerde de şehirlilerin kullanımına açıktır. Balkon fuayesindeki(+9.50) kafesi, üst fuayedeki(+6.00) barı, alt fuayedeki bistro, opera dükkanı ve çatı restoranıyla hizmet verir. Fuaye farklı kotlarda cadde, meydan ve çatı üzerinden fiziksel ve görsel olarak kıyıya bağlanır.

Şehirliler fuayeye geldiklerinde O1 otoparkıyla, yarışma alanının hemen batısında oluşturulmuş otopark alanını kullanırlar. Opera çalışanlarıysa O2 ve O3 otoparklarını kullanırlar.

Sahnelerin hemen arkasında kalan ve binayı dikine kesen yastık bölge temsil olmayan günlerde sessizdir. Sanatçılar normal çalışma günlerinde iki kat yüksekliğindeki prova salonları ve destek mekanları kullanırlar. Binanın çalışan girişi kuzey tarafındaki meydandandır. Bir galeriyle yemekhaneye açılan giriş buradan avluya uzanır. Avlu normal günlerde şehirlilerin de çatıdan seyrine açık bir deneysel sahneye ev sahipliği yapmaktadır.

Atölyeler -6.00 kotunda, iç avlu etrafında toplanır. Servis girişi, montaj alanı, depolar ve sahne altı aynı kota sıkı ilişkilerle yerleşir.

Prodüksiyon Avlusu
Opera Binasının sahne arkası bölümleri kuzey tarafındaki bir avlu etrafında öbeklenirler. İdari birimler, Ana hizmet birimleri ve atölyeler farklı kotlarda bu avluya açılır, oradan ışık ve hava alırlar.

Kuzey tarafındaki çalışan girişi bir galeriyle çalışan yemekhanesine ve oradan da bu avluya açılır.

Güney tarafında, sahne ve avlu arasında opera balenin sahne ile ilişkili birimleri yer almaktadır. Bu birimler sahne ile aralarına aldıkları bir iç sokak vasıtasıyla birbirlerine ve sahneye bağlanır. Bu iç sokak temsil esnasında hareketlenir. Kulis sahne kotunda, sahneyle avlu arasında konumlanır. Kulisin alt kotunda sanatçıların kullanacağı bir dinlenme-lounge alanı yine avluya açılır.

Atölyeler birbirleriyle ilişkilerini içeride koridor vasıtasıyla kurdukları gibi, önde avludan da kurarlar.

Avlu kamusal çatı yüzeyinde bir yarık, opera mutfağının şehirliyle, temsil günleri dışında karşılaştığı bir arayüzdür.

Avlu dibinde atölye ve lounge kotları arasında hareket edebilen deneysel açıkhava sahnesinde sergilenenleri sanatçıların kendi arkadaşları alt amfiden, şehirliler de çatı yüzeyinden sarkan amfiden seyredebilir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.