Yarışma Projeleri

Beylikdüzü Cumhuriyet Caddesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması

Tarih: Mart 2006
2. Ödül



Beylikdüzü yerleşme bölgesi kentsel gelişim sürecinde, sosyal ve fiziksel anlamda bütünlük göstermesi beklenen alanlar arası oluşan kaotik durumun çözümü için temel düşüncemiz cumhuriyet caddesi boyunca e-5 ten başlayıp güneyde vadi sınırına kadar ulaşan eksende kentliyi rekreatif alanlarla buluşturacak ve kentsel artık alanları kente kazandıracak kentsel aktivite omurgası oluşturarak sürdürülebilir bir strateji izlemektir.

Tasarım süreci hareket sürekliliği ve kamusal kullanım belirleyiciliğinde gelişen proje, e 5 karayolu ve vadi arasında silikleşen yaya bağlantısını yaya hareketi üzerinden yeniden kurgular . ‘‘cumhuriyet caddesi kentsel aktivite omurgası” boyunca yaya akışını sağlayan tasarım çevre de oluşturulan ring yolu vasıtasıyla omurgaya geçişler sağlar. Bu geçişler planlanan kentsel mekanları yer altı otoparklarıyla destekler niteliktedir.

Mevcut doku üzerine serilen yeni katman kentsel dönüşümü tanımlayacak, mevcut katmanları uzlaştıracak yeni bir kimlik yaratacak bir kamusal kentsel dış mekan ağ sistemi olarak projenin tasarımında doğurgan düğüm noktasıdır.
Bu kültürel ve işlevsel ağ sistemi mevcut dokunun boşluklarına nüfuz ederek yeni meydanlar kent parkları, kentsel arayüzler oluşturur, peyzajın sürekliliğini sağlar.

Bu çerçevede tasarım süreci,

Kongre vadisinden başlayarak e-5 metro bağlantısına kadar uzanan eksene kentsel aktivite merkezi kimliği kazandırılması,

Kongre vadisi ve cumhuriyet caddeleri kesişiminde sosyal ve kültürel aktivite ihtiyaçlarına karşılık verecek kültür meydanı ile yaya akışının sürdürülebilirliği. Bu suretle rekreatif alanlarla yaya bağının güçlendirilmesi,

Cumhuriyet caddesi boyunca uzanan araç yolunun kongre vadisine ulaştığı noktada yer altına alınarak kuzeyde metro bağından başlayan yaya akışının hafif raylı sistem kullanmak suretiyle rekreasyon vadisine kadar ulaşımının sağlanması,

Doğa ve yapıyı bütünleştirerek yapı yüzeylerini kullanıma açmak yapı örtüsünü bitkilendirip dış mekan yaşantısını kamusal kullanımla destekleyerek doğanın etkisini vurgulamak. Doğanın sürekliliğini, çeşitliliğini ve

Dönüşümünü vurgulayarak yapı ve çevre arasında oluşturulacak dengeli birlikteliği mimari ürüne yansıtmak

Ekolojik mimari tasarım ilkeleri doğrultusunda topografik formlar yerin iklimsel verilerini kullanarak, enerji korunumlu tasarımlar yapmak suretiyle bina kullanım maliyetlerini en aza indirgemek.

Yerin ve doğanın ön verileriyle ilişki kurmak, yerin değerlerine ait iklim, topoğrafya ve peyzaj kullanımına bağlı olarak mimari formu oluşturmak

Öngörülen karma kullanımlar yardımıyla (ticaret, büro, konaklama, kongre merkezi, tiyatro, meydan, vista noktaları ve cumhuriyet caddesi tramvay izi ile kentsel bütün içinde yaya ulaşım yüklerini paylaşan bir “kentsel omurga odağı” na dönüşüm,

Öngörüleri doğrultusunda gerçekleşmiş, aranan çözüm önerileri ile mekan kullanım ve ulaşım kararları bu hedefler doğrultusunda alınmıştır.

Öneri çözümlere bağlı olarak söz konusu odak noktalarının taşıdıkları özellikler aşağıdaki gibidir:

Ticari rekreasyon odağı
E-5 karayolu ve metro baglantısı kent omurgasının kuzey kesimini önemli bir odak haline getirmektedir. Bu suretle bu bölgede yer alacak çarşı ve büro işlevlerini birarada barındıran karma kullanımlı bir proje önerilmiştir. Fatih sultan mehmet cami ve cevresinde oluşturulan yayalaştırılmış alanda bu kullanımla ilişki içindedir. Metrodan başlayan yaya akışı ticari rekreasyon odağını gecerek ana omurgaya eklemlenir.

Bu zonda metronun varlığı düşünülerek metro bağı hafif raylı sistemle desteklenmiştir. Bu bölgede yer alan Barış Manço Parkı, Müzik Parkı olarak düşünülmüştür. Yeşik doku içinde eriyen performans pletformu ve müzik kutuları parkı besleyen donatı elemanlarıdır.

Aktarma odağı
Bu bölge rekreatif amaçlı bir geçiş odağıdır. Gölet mevcut doku içinde kentsel boşluklar yaratma düşüncesinden hareketle kapalı açık alan peyzaj düzenlemeleri ile kent için ortak bir etkinlik alanı önerilmiştir. Parkta yer alacak yapay gölet eksen boyunca süren su promenadını dik dogrultuda keserek batı kesiminde yer alan su adasına bağlanmaktadır. Kent parkında yer alacak kafeteryalar çocuk oyun alanları su öğesi (fıskiyeler, su oyunları), yeşi örtü, rekreasyonu destekleyici öğelerdir.

Su adası
Kentsel omurgaya su promenadıyla bağlanan su adası su ve ışık oyunlarına imkan veren gerekli durumlarda konser alanına dönüşebilen su adası, sırt kısımda yer alan yazlık sinema ve forum alanı, alışveriş üniteleri kafeteryalar spor alanları ve yer altı otoparkı ile kent içi ortak etkinlik alanı olarak düşünülmüştür. Bu alanda olusturulan boşluk kent içi aktivite meydanına dönüşür. Esnek bir planlama önerisi getirilen meydan konser alanı .su oyunları platformu, tören alanı, paten pisti uçurtma sahasına dönüşür.

Kent Parkı - Akvaryum
Aktarma odağında yer alan diğer zonda ise fiziksel çevrede yeşil yoğunluğunu arttırıldığı rekreasyon amaçlı kullanıma yönelik bir bütün bir kent parkı olarak ele alınmıştır. Akvaryum, sanat galerisi iç avlulu kafeteyalar, kütüphane, seminer odaları, belediye hizmet birimleri düşünülmüştür. Omurganın ortasında yer alan su promenadına bağlanan yırtıkla akvaryuma inilmektedir. Lineer olarak omurgaya eklemlenen bina bileşenleri sırt kısmında yeşil kuşakla birleşmektedir. Binanın tasarımında temel düşünce geçirgen bir ara kesit yakalıyarak mevcut kotlar içinde eriyen bir geçiş mekanı elde etmektir.

Aktarma odağında planlanan yer altı otoparkları gölet,su adası ve akvaryum zonlarında fonksiyonları destekleyici nitelikte düşnülmüştür.

Kültür Meydanı
Cumhuriyet caddesi boyunca devam eden yaya akışını kongre vadisine bir kent koridoruyla bağlayan mafsal noktası oluşturulması çevresinde yer alan kongre merkezi, kongre oteli, öneri tiyatro binası ve halihazırda yapımı süren kültür merkezi için kentsel fuaye alanı olarak düşünülmüştür.

Cumhuriyet caddesi çeperindeki yeşil kuşak yaya omurgasıyla desteklenmiş bu bölgede yer alan trafo binası yeni bir bina içine alınmak suretiyle görüntü olarak izole edilmeye çalışılmıştır.

Öneri kongre merkezi, otel ve tiyatro binasının tasarımında genel pirensip ufuk çizgisini kesmeyen arazinin doğal eğimi içinde eriyip giden üstünde yer alan yırtıklarla iç ve dış mekan arası geçirgen bir örtü elde etmektir. Kültür meydanına açılan yırtıklar yaya sirkülasyonunu içine çekmektedir.

Kent topoğrafyası üzerinde oluşturulan doğrusal yırtıklar yardımıyla topoğrafya altında planalanan mekanlar için ışık ve hava ve yaya dolaşımv sürekliliğini sağlamaktadır.

Kentsel topoğrafyasının altına yerleşmiş yapı kentsel bir ara kesittir. Bu ara kesit boyunca süregelen kent koridoru kent meydanı ve fuayeler arasında ilişkiyi kuvvetlendirmektedir. Bu koridor teleferik bağlantısıyla vadide hali hazırda yer alan rekreasyon alanlarına açılmaktadır. Otel, tiyatro ve kongre merkezi giriş çıkışları için ana yolla bağlantı kurulmuştur.

Kent omurgası üzerinde açık alan çeşitlemeleri yaratılarak kamusal kullanımı yönlendirmek, kent meydanı için her an farklı kullanımlara açık bir kent platformu oluşturarak tören ,gösteri ve kültürel etkinlikler için bir buluşma noktası ortaya konmak istenmiştir.

Tasarlanan kent omurgasının peyzaj kararlarının alınmasında göz önünde bulundurulan en önemli kriter yöre zonuna ait bitkilerin yaya sürekliliğine engel teşkil etmeyecek şekilde kullanılmalarıdır. Ayrıca yumuşak peyzaj elemanları olan ağaç ve çalı gruplarının oluşturulmasında istanbul’un yoğun kentsel dokusu içinde her geçen gün azalan, bir o kadar da eski istanbul’un yeşil kimliğine katkı koymuş bitki türlerinin kentliye hatırlatılması esas alınmıştır. Bu bağlamda, öncelikli olarak peyzajın ana elemanı olan ağaçlar, omurganın farklı fonksiyonlar üstlenmiş olan bölümlerinde farklı türler olarak kullanıcıyla buluşturulmuş, böylelikle tasarımda tekdüzelik önlenirken, yönlenmede kolaylık sağlanmıştır. Ana omurgada sert alanlar üzerinde robınıa pseudoacacıa, acer platanoıdes ‘crımson kıng’, gibi koku ve renk etkisi olan yaprak döken türler kullanılmış, böylelikle yaya mevsimsel etkilerden korunurken, ağaç altı kullanımına da olanak sağlanmıştır. Aynı şekilde spor meydanında da quercus rubra ve aılanthus altıssıma gibi türler kullanılarak sert zeminler yumuşatılmıştır.
Çeşitli hizmet birimlerini ve akvaryumu içinde barındıran kent parkının peyzaj tasarımında bitki türlerinin zenginleştirilmesiyle ve grup kullanımlarla kentsel çevre içinde yoğun ve baskın bir yeşil doku elde edilmiştir. Bu vesileyle photınıa fraserı, chaenomeles japonıca, cornus alba, forsythıa ıntermedıa, Pıttosporum tobıra, nandına domestıca, nerıum oleander gibi renk, koku, doku etkisi olan çalı türlerinin yanı sıra magnolıa grandıflora, malus florıbunda, albızzıa julıbrıssın, lagerstroemıa ındıca gibi herdemyeşil ve yaprak döken ağaç türleri de toprak altı yapılara engel teşkil etmeyecek şekilde kent parkında yer bulmuşlardır. Ağaç ve çalı grupları dışında yer örtücü türlerden olan chrysanthemum maxıma, lavandula angustıfolıa, verbena lacınıata gibi bitkiler ve diğer mevsimlik çiçekler için de bir çiçek adası oluşturulmuş, mevsim ve renk etkileriyle bir cazibe odağı yaratılmıştır.

peyzajın önemli elemanlarından biri olan su öğesi, geometrik ve tekrarlanan su izleri dışında bir de gölet olarak tasarlanan kent omurgasında yer bulmuştur. Salıx alba, phormıum tenax, cortaderıa selloana, laurus nobılıs, ırıs sp. Gibi ağaç, çalı ve yer örtücü türlerinin de kullanımıyla gölet ve çevresi kullanıcıya sunulmuştur.

Peyzaj tasarımında ağaç, çalı ve yer örtücü gruplarının kullanımı kadar, çim açıklıkların da önemli rol üstlenmesinden yola çıkılarak, kent omurgası olarak tasarlanan alanda toprak altı yapıların örtülerinin yoğunluklu olarak yeşil açıklıklar olarak bırakılması ile sert / yumuşak peyzaj dengesinin oluşması sağlanmıştır.

Ayrıca yarışma alanının güney sınırını belirleyen, kent omurgasının devamı niteliğindeki vadinin uygun bölümlerinin de cedrus deodora, cercıs sılıquastrum, tılıa tomentosa, abıes sp., fagus sp. Gibi türlerle zenginleştirilmesi öngörülerek, vadinin halihazırdaki bitkiden yoksun görünümünün giderilmesi amaçlanmış, böylelikle yarışma alanı salt kendi içinde değil çevresiyle de bir bütün olarak ele alınmıştır.

Beylikdüzü Cumhuriyet Caddesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Beylikdüzü Cumhuriyet Caddesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.