Yarışma Projeleri

İzmir Konak Belediyesi Uzundere Rekreasyon Vadisi Proje Yarışması

Tarih: Nisan 2006
4. Mansiyon

Kazananlar:Can Kaya, Erdem Yıldırım, Işın Can, S.Bahar Durmaz

Göç - Çöküntü Alanları - Yetersiz Kentsel Donatı - Eğitimsiz Çocuklar
Çocuk Müzesi: Çocuğa Hizmet - Kültürel Buluşma - Toplumsal Aydınlanma ve Gelişim

Günümüzde kent yaşamından mağdur olan gruplardan biri de çocuklardır. Kent bütününde ve özellikle çöküntü alanlarında, kent yaşamı çocuklara yeterli oyun alanları sunmamaktadır. Oyundan uzak yetişen çocukların kişisel gelişimi eksik kalacaktır. Çocuğa hizmet kavramından yola çıkan bu proje çocuk ve kent ilişkisinde var olan boşlukları, yetersizlikleri doldurmak amacını güder. Toplumsal aydınlanma ve gelişim için, özellikle çocuğun eğitimi şarttır. Çocuk müzesi, geleneksel aile yapısının değişmesiyle ortaya çıkan kreş kavramının bir alternatifi olmaktan öte, kreşin çocuklarda yarattığı olumsuz etkilerin çözümüdür.

İzmir Çocuk Müzesi alışılageldik bir “müze” değildir. Çocukların farklı kültürlerle buluşmasına olanak sağlayan bir araç olan müze, önerdiği rekreatif alanlarla da İzmir kent bütünü içinde odak noktası oluşturacaktır. Müze, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeyi, amaçlar. Kentin içindedir, ama kent gerilimlerinden uzaktır. Çocukları doğal yaşamla bütünleştirerek eğitir.
İzmir Çocuk Müzesi ve Parkında çocuklar mekanın efendileri olacaktır. Proje alanın çevresinde konut alanları yoğundur. Müze, bir cazibe noktası olacak ve yatırımcıları bölgeye çekerek çevresindeki kent yenileme projesine hız kazandıracaktır.
İzmir’de mevcutta bir çocuk müzesi yer almaktadır. Yeterli açık ve kapalı alanlar olmamasından dolayı müze tam olarak bir faaliyet alanı bulamayıp İzmir bütününe hitap eden bir müze olamamıştır.

Tasarım
İzmir Çocuk Müzesi ve Parkı iki ana aks üzerinde tasarlanmıştır. Kuzeybatı-güneydoğu aksında çocuk müzesi, kuzeydoğu-güneydoğu aksında ise spor alanları konumlandırılmıştır. İki aksın buluştuğu yerde de etkinlik alanı yer almaktadır. Bu akslar dışında alanın batısında yer alan bölge uçurtma tepesi ve güneşlenme terası olarak değerlendirilmiştir. Bu akslar üzerinde yer alan tüm aktivite alanları (Çocuk müzesi, etkinlik alanı, spor alanları) araziye en az müdahale ile yerleştirilmiştir.

Araziye taşıt alınmayacaktır. Ancak gerektiğinde spor alanı aksı acil durumlarda servis yolu olarak da kullanılabilecektir. Üç noktadan erişim olanağı bulunan alanda, otoparklar alan dışında konumlanacaktır. Uçurtma tepesi ve güneşlenme terasında model uçak gösterileri, paintball, uçurtma şenlikleri gibi çok amaçlı aktiviteler düzenlenmesi amaçlanmıştır. Çocuk müzesi ile etkinlik alanı arasında kalan ve doğal eğimin oluşturduğu vadi, oyun vadisi olarak önerilmiştir. Müzenin ortasından inen yol, ahşap bir köprü ile etkinlik alanına bağlanmaktadır.

Çocuk Müzesi
Çocuk müzesi çocukların rahat , özgür ve güvenli hareket etmelerine olanak sağlamaktadır. Araziyle bütünleşen kurgu sonucunda oluşan teras ve avlular çocukların doğal yeşille buluştuğu mekanlar olarak tasarlanmıştır. Müze ana etkinlik aksı çevresinde yer alan ve farklı kotlarda yerleştirilen 8x8 metrelik birimlerden oluşmaktadır. Bu sayede çocukların algısını kuvvetlendirecek net bir dolaşım elde edilmiştir. Etaplanmaya olanak sağlayan 8x8 metrelik modüler sistem tünel kalıp yöntemiyle inşa edilecektir. Farklı aktivitelere olanak sağlayan esnek plan şeması zaman içinde eklemlenecek yeni fonksiyonlara göre de farklı iç mekanlar tasarlanabilecektir.

Çocuk Müzesi yapı itibariyle üç aşamadan oluşmaktadır:
Birincisi, atölyelerden oluşan eğitim birimleri; İkincisi sinema, konferans , gibi görsel-kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği mekanlar; Üçüncüsü ise binanın bütününe yayılan sergi alanları ve eğitim sürecinde üretilen, oyuncak, resim, heykel, seramik gibi ürünlerin satışa sunulduğu birimlerden oluşmaktadır. Sergi alanlarında ayrıca yurt içi ve yurtdışında çocukların merakını uyandıran eğitici sergilerin getirilmesi amaçlanmıştır.

Oyuncak, çocuğun psikolojik ve sosyal gelişiminde çok önemli yer tutar. Çocuğun kendi oyuncağını kendisinin üretmesi, oyuncağıyla kurduğu ilişkiyi kuvvetlendirir. Bu amaçla atölyelerde çocukların oyuncaklarını üretmeleri sağlanacaktır. Ayrıca atölyelerde resim, heykel, müzik gibi çağdaş sanatlar öğretilecektir.

Çocuk Müzesi ve parkında kapalı alan kullanımları aşağıdaki gibidir:
Kapalı Alan: 5.957 m²
Çocuk Müzesi: 4.800 m²
Etkinlik Alanı: 237 m²
Spor Alanı: 920 m²

Bitkilendirme Projesi
Bitkilendirme projesi ana kararları, proje iskeletini oluşturan iki ana aks baz alınarak alınmıştır. Her iki aksa yüklenen farklı fonksiyonlar bu alanlardaki bitkisel tasarımı da yönlendirmiştir. Alan genel olarak müze aksı, spor aksı, odak noktası olarak etkinlik alanı, güneşlenme terası ve uçurtma tepesi ve mezarlık alanı olmak üzere 5 farklı karakterdeki düzenlemeden oluşmaktadır.

Alanın odak noktası niteliğindeki meydan çevresinde görsel değer yaratacak çeşitli bitkisel aranjmanlar oluşturularak ilgi çekici ve heyecan verici bir mekan oluşturma amacı güdülmüştür. Bu alanda alçak boylu çalı ve yer örtücüler kullanılarak yapılacak aranjman güzel bir potbori sunarken çevre algısını engellemeyecektir. Cotonester horizontalis, clematis, bambusa, agaphantus gibi cinsler kullanılabilir.

Meydanı çocuk müzesine bağlayan aks, çeşitli renk ve türlerde çalı grupları ile çevrelenerek, fonksiyona bir yönelim sağlaması hedeflenmiştir. Bu aksı tanımlayacak Cercis siliquastrum (Erguvan) ve Cedrus libani ( Sedir) iki ana ağaç türü alan bütünlüğünü oluştururken, alanda kullanılacak diğer ağaççık ve boylu çalılar bitki türleri arasındaki kitle boşluk ilişkisini tanımlayacaktır. Bu alanda özellikle çocukların ilgisini çekecek bol renkli ve dolgun türler tercih edilirken çocuklar için zararlı olabilecek türler seçilmesinden kaçınılmalıdır. Kullanılabilecek türler; Viburnum opulus, Kerria japonica, Hibiscus syriacus, Rhododendron hybridum, azalea japonicadır.

Alanın batısında yer alan güneşlenme terası ve uçurtma tepesi olarak kullanılacak alan basmaya ve güneşlenmeye dayanıklı çim karışımı kullanılarak geniş boşluk etkisi yaratacak ve etrafında herhangi bir bitkisel materyal kullanılmayarak alan ön plana çıkarılacaktır.

Projenin ikinci bel kemiğini oluşturan spor alanı aksı, Phoneix canariensis (Palmiye) ile tanımlanacak ve alanda diğer alanlardan farklı olarak tek renk dominant olarak kullanılacaktır. Aks dışındaki alanlar yolun belirli bir mesafesinden sonra, yapraklı ve ibreli türlerin birlikte kullanıldığı yoğun ağaç kitleleri ile ağaçlandırılarak kullanıma uygun gölge alanlar oluşmasını sağlayacaktır. Proje alanı içinde yer alan mezarlık alanı korunurken alandan bitkisel perdeleme ile ayrılacak böylece görsel açıdan alana sadece ağaç yoğunluğu katacaktır.

İzmir Konak Belediyesi Uzundere Rekreasyon Vadisi Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
İzmir Konak Belediyesi Uzundere Rekreasyon Vadisi Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.