Yarışma Projeleri

İzmir Konak Belediyesi Uzundere Rekreasyon Vadisi Proje Yarışması

Tarih: Nisan 2006
1. Mansiyon


Kazanan: Nimet Aydın

Yarışma alanı Olimpiyat Köyü, Uzundere toplu konut alanı, Uzundere Köyü, yeni fuar alanı ve Uzundere sosyal konut alanı ile çevrelenmiş çok hareketli, çanak şeklindeki konumu ile tüm bu bölge için mıknatıs çekiciliğine sahiptir.

Makro tasarım kararı olarak bu kuytu, kendi sınırlarını doğal eğrilerle ayıran alanın yöre için önemli olan Olimpiyat Köyü, Uzundere toplu konut alanı ve yeni fuar alanı ile bir strateji içerisinde ilişkilendirilmesini amaçlanmaktadır.Gerek kent merkezi gerekse yakın çevresi ile olan ilişkilerinde hem oto hem yaya için çözümler önerilmiş, yakın çevresi için tüm tercihler yayadan yana kullanılmıştır.

Alanı çevreleyen hızlı çevre yolu alan için önemli kısıtlardan biridir.Yarışma alanının içinde bulunan mezarlık alanı ise diğer önemli kısıtlardan biri olarak görülmüştür.Topoğrafyanın hareketliliği tasarım için bir iç dinamik olarak ele alınmış, tüm tasarım insanların farklı kotlarda, farklı işlevlerle sürdürülebilir ve sürekli yaya sirkülasyonu üzerine örülmüştür. Alanın hem Olimpiyat Köyü, hem yolun öbür tarafındaki toplu konut alanı, hem de alana adını veren Uzundere Köyü arasında oluşturulan, oto tarafından kesintiye uğratılmayan üst yaya bağıyla tüm alan için rekreasyon üst kimliği önerilmiştir.Alan bu önemli referansları etrafında tutan bir nüve gibi yorumlanmıştır.Tasarım tüm bu alanlara yeşili, rekreasyonu, sporu , yaşam sevincini aşama aşama yaşatmaya potansiyeldir.

Alan içinde bulunan mezarlığın güney ucundan geçen imar planındaki yol mezarlığın kuzeyine kaydırılarak yeni bir kavşak önerilmiş ve alan ağırlıklı yayaya terk edilmiştir. Çevre oto yolu ile paralel geçen ikinci bir yolsa hem alanı otoyolun öbür tarafına alttan bağlamakta, hem de Cennet Çeşme ‘ye alternatif bir yol açmaktadır.Alanın çevresinde farklı bölgelerde yeni otoparklar önerilerek alana her yerden oto ile yaklaşım sağlanmıştır.Ayrıca hem yaya hem de oto karşıya geçmekte böylece önemli bir yaya potansiyeli olan yolun güney kısmı alanla bütünleşmektedir.

Alanın kuzeyindeki yeşilden başlayan promenad 175.00 kotuna çıkmakta buradan 198.00 kotuna tırmanarak karşıya Uzundere Köyü’ne geçmektedir. Bu üst kottaki yaya kullanım ağıdır.Alt kotta ise +130.00 kotundan başlayan spor alanından geçen alt promenad suyu da yanına alarak en fazla +165.00 kotuna çıkmakta ve tekrar topoğrafyadaki inişler ve çıkışlarla +140.00 kotuna bağlanmaktadır.Bu da alt kottaki yaya kullanım ağıdır.Bu iki yaya ağı birbirine mezarlığın kuzey batısından geçen bir yaya yolu ile bağlanmaktadır.

Üst promenad yanına aldığı zengin topoğrafya ve işlevlerle +175.00 kotundan 2 adet köprüyle yaya kullanımı için önerilen iki odağa bağlanmaktadır.Hem alt hem üst promenadın ikisi de alanın topoğrafyasından çıkmakta hiçbir dolgu ya da zorlama ile oluşmamaktadır.

Üst promenad alanın kuzeyini güneyine bağlayan karakterde, alt promenad ise alana doğudan yaklaşımları alıp tekrar doğuya bırakmaktadır.

Alanın batısında bulunan Cennet Çeşme ve Uzundere sosyal konut alanı 3 önemli noktadan beslenmekte, öncelikle üst promenadı yakalamakta sonra odaklarla alt promenada geçmektedir.

Alanın yeşil, su ve sert zemin ilişkisi yeşilden yana kullanılmıştır. Sert zemin minimumda tutularak kalan alanlar yeşile terk edilmiştir.

Alan için ciddi potansiyel teşkil eden Uzundere nehir yatağı şeklen görünse bile hoyratça kullanımdan dolayı kuru bir dere yatağıdır.Ancak yatak izleri korunarak yaya ulaşımı bu yatak izleri etrafından sağlanmıştır.

Alanda +140.00 kotuyla +165.00 kotu arasında yaratılan kaskatlı gölet beton bir havuz mantığıyla değil, alanın topoğrafyasında barınan çanaklarda zeminin sıkıştırılmasıyla elde edilen ekolojik bir gölettir. 5’er metrelik kaskatlarla oluşan gölet alanın morfolojisinden çıkan mezarlığı yeşil ada gibi içine alan, içinde ekolojik rekreatif olarak çoklu kullanıma imkan veren, biçimini topoğrafyadan alan farklı kotlarda farklı ilişkilere imkan tanıyan ve tüm alanın merkezini teşkil eden konumda ekonomik, sürdürülebilir ve ekolojik gölettir.

Gölet içine 3 ada almakta ve bu adalarda küçük yeme içme üniteleri barındırmaktadır.Gölet, her kotta insanların içine girip yürüyebileceği, balık tutabileceği, suyla yakın temas kurabileceği güvenlikli bir konumda tasarlanmıştır.

Alanın morfolojisinden çıkan iki iz arasına sıkıştırılmış küçük yapılar ve bu yapılan iki kılcal köprü ile vadide oluşan yamaçlara taşınan iki yapı odağı, bu odaklardaki çok parçalı ve içine yeşil alan yapılar tasarımın ana girdisidir.
Yapılar alt ve üst promenadın arasında hem alttan hem üstten kullanılabilen basit ama güçlü bir dili olan yapılar olarak tasarlanmıştır.Bu yapılar 175 kotundan beslenmekte, 175 kotundan karşıya geçen iki adet köprüyle oluşturulan iki odakta farklı işlevi barındırmakta ve böylece tüm yapılar için düğüm 175 kotunda çözülmektedir.

Tüm yapıları besleyen üst promenad iki odağa açılmakta bu odakların biri akvaryum diğeri ise kapalı bir bitki müzesini tema olarak içine almaktadır.Alt ve üst promenad arasına sıkıştırılan yapılar ise imar planında görülen sağlık ocağını barındıran bir idari yapının yanı sıra 3 sinema ,sergi salonları, butik alışverişler, suya yaklaştıkça yeme içmeye dönüşen yapılardır.175 kotundan beslenen iki odaksa yeme içme, okuma salonları, dinlenme ve eğlence mekanlarını barındırmaktadır.

Odakların 175.00-198.00 arasında konumlanmasının üst kotları beslemedeki kolaylığı vurgulanmıştır.Cennet Çeşme,toplu konut alanı ve Uzundere sosyal konut alanını beslemedeki kolaylığından ötürü yapılmıştır.

Alt ve üst promenad arasına sıkıştırılan yapılar ise alanın kuzey ve doğusuyla, sosyal konut alanının alt kotlarındaki bölgeye ulaşım kolaylığı sağlamaktadır.Alan için gerekli olan teknik birimler, kapalı yüzme havuzu, kapalı spor birimleri yarışma alanının kuzey tarafındaki bölümde kottan da faydalanarak yer altına alınmıştır.

Alan için güncel rekreasyon mantığıyla yörenin de ihtiyaç duyabileceği bir çim kayağı önerilmiştir. % 20’ye yakın eğime rahatlıkla çıkabilecek çim kayağı; alanın kuzeyinde önerilen tenis, voleybol, basketbol, futbol,yüzme (açık,kapalı), koşu parkuru, yürüyüş yolları, bisiklet binme alanları ilr pekiştirlmiştir.

Alan, göletin içinde oluşturulan su sporları merkezi, vadinin üstünde oluşturulan 2500 kişilik gösteri ve konser amfisi, balık tutma, yamaç paraşütü gibi işlevlerle donatılmıştır.

İki odağı birbirine bağlayan arboretum (açık bitki müzesi), meyvelik gibi ana peyzaj elemanları ile güçlendirilmiştir.
Uzundere sosyal konut alanındaki niteliği düşük sosyal konutların alana katacağı görsel kirlilik yeşil bir tampon ile minimalize edilmiş ancak bu yeşil tampon geçirgen kimliğiyle tüm çevreyi içine almıştır.

Alanın peyzaj tasarım mantığı kente açılan bir yeşil tablo gibi boydan boya uzanan büyük yamaçların kesintisiz yeşil yorumudur.Otoyola bakan yamaç ise bir renk paleti olarak yorumlanmış, her mevsim değişen renkleri ile alan için bir potansiyel olarak değerlendirilmiştir. Oto yoldan geçenlerin bu tabloyu görebilmesi için geniş vistalar yaratılmış, bu vistalarla alanın cazibesi arttırılmıştır.

Alan için önerilen akvaryum, açık bitki müzesi, kapalı bitki müzesi ile kültürel ve eğitsel yapısı oluşturulmış böylece alanın tüm kent tarafından kullanılması da sağlanmıştır. Küçük kültürel aktiviteler ( sinema, sergi) daha çok alanın yakın çevresi tarafından kullanılacak birimler olarak önerilmiştir.

Tasarımda çok etkili görülen yakın çevre ve kent için hem yakın çevre kullanımı hem de kent kullanımına uygun işlevler önerilmiş böylece hem İzmir için yeni bir yaşama alternatifi hem de yakın çevresindeki önemli referanslar için bir cazibe merkezi oluşturulmuştur.Yeni fuar alanı, Olimpiyat Köyü ve toplu konut alanının bile yaya ilişkileri ile kullanabileceği alan tüm yörenin günlük hayatında yer teşkil eden bir merkez olarak yorumlanmıştır.

Konsept; alanın morfolojisindeki topoğrafik izlerle suyu, yapıyı, yeşili tasarlama ve bu izleri yaya etkin bir mantıkla çevreye taşımaktadır.
Konsept; kurutulmuş bir nehir yatağının izini alarak yeni ekolojik arayışlardır.
Konsept; bir mıknatısın etrafında oluşacak tüm alanların ‘landart’ oluşturma çabasıdır.
Konsept; alandaki kısıtların tasarıma katılmasını sağlayarak yeni yaşam senaryosu eşliğinde tüm alanı daha doğal daha yaşanılabilinir bir çevreye dönüştürme isteğidir.

Tasarımda ilk olarak flora-fauna, yeşil-sert zemin dengeleri kurulmuş, kente yeni bir ekolojik yaşam alanı kazandırılmaya çalışılmıştır. Bitkilendirmede yön gösterme, tanımlama, vurgulama, sınırlandırma ve gizleme işlevlerinden yararlanılmış;peyzaj düzenlemede ana konsept, alanın yaz-kış ve birbirini takip eden periyotlar halinde sürekli çiçekli bir görünüm taşıması olmuştur.
Gölge sağlamak ve yönlendirme amacı ile araç yollarının her iki tarafında ya da ortasında gölge etkili ağaçlar kullanılmıştır.
Otopark ağaçlandırmasında, araçların zarar görmeyeceği türler seçilmiştir.

Yaya yolları boyunca belli aralıklarla oturma elemanlarının bulunduğu dinlenme mekanları oluşturulmuş ve buralarda gölge etkili ağaçlar kullanılmıştır.

Yoğun kullanım ve dolaşım alanlarının yakınlarında çiçekli, güzel kokan ve değişik renklerde bitkilerin kullanılmasıyla alan içinde görsel olarak etkili kompozisyonlar oluşturulmuştur.

Alanın araç yollarından ayrılması, gürültü, kirlilik vb. etkilerden korunması için, yoğun yeşil dokular oluşturulurken, herdem yeşil ağaçlar ve yaprak döken ağaçlar, dengeli bir şekilde kullanılmış olup, mevcut konutların, kışın faydalanacağı güneş ışınlarını engellememek için o bölgedeki tampon yeşilde , yaprak döken ağaçların kullanımına önem verilmiştir.
Üst promenadda oluşturulan çizgisel parterler, nilüfer havuzları ve bitki parterlerinden oluşamakta ve bu çizgisellik, yarışma alanı dışındaki büyük yeşil alana uzanmaktadır.

Su kıyısında oluşturulan su kıyısı bitkiler bahçesi ve suyun içindeki sazlıklar, projedeki ekolojik bütünlüğü desteklemektedir.

Göletin kıyısındaki bitkilendirmede, her mevsim rengarenk bir görünüm hayal edilerek ilgi çekici renklere sahip bitkilere yer verilmiş ve su kenarındaki gölgeli dinlenme mekanları oluşturulmuştur.

Alan içindeki mezarlık, oluşturulan göletin içine alınarak, serviler ile yeşil bir ada haline getirilerek, görsel etkisi azaltılmıştır.Servilerin altında kıyı boyunca oluşturulan gül bahçesi, güllerin açtığı mevsimde adaya bambaşka bir görünüm sağlayacaktır.

Arboretum bitkilendirmesinde ,İzmir’de yetişebilen ama her yerde çok fazla rastlanmayan bitkilerin kullanımına özen gösterilmiştir.

Alan İçin Önerilen İhtiyaç Programı ve m² Dökümü
1-Alt ve üst promenad arasında oluşturulan yapı adası
sağlık ocağı 217 m²
idari bölüm 195 m²
sinema ve sergi salonları 1200 m²
kafeterya ve oturma odaları 553 m²
alışveriş 1258 m²
2-Odak 1 (Akvaryumlu odak)
yeme-içme
oyun salonları 1906 m²
3-Odak 2 (Bitki müzesini barındıran odak)
yeme-içme
okuma salonu
eğlence 1816 m²
4-Kapalı spor salonu ve teknik merkez 1300 m² olmak üzere
toplam 8445 m² yapı vardır.
Yapılar açık, yarı açık ve kapalı alanlar olmak üzere tasarlanmış, yarı açık alanlar için +175.00 kotunda teraslar, gölgelikli alanlar tasarlanmıştır.

Yaklaşık Maliyet Hesabı
1-Yapılar 8445m2 x 530 YTL= 4.475.850 YTL.
2-Yapısal peyzaj 25.000 x 210 YTL= 5.250.000 YTL.
3-Bitkisel peyzaj 150.000 x  60 YTL = 9.000.000 YTL.
4- Gölet peyzajı 20.000 x 210 YTL= 4.200.000 YTL.
5-Alt yapı(yol, alt ve üst geçitler) 22.925.850 YTL x %15= 3.438.877 YTL.

Toplam = 26.364.727 YTL

İzmir Konak Belediyesi Uzundere Rekreasyon Vadisi Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
İzmir Konak Belediyesi Uzundere Rekreasyon Vadisi Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.