Yarışma Projeleri

Serik Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Bölgesel Mimari Proje Yarışması

Tarih: Haziran 2006
4. Mansiyon


Kazananlar: Merih Feza Yıldırım, Ramazan Avcı, Güray Karabağlı, Serdar Uslubaş, Alper Çiftçi

Le Corbusier Milletler Sarayı için açılan yarışmada “XX. sarayın amacı şatafat değil yönetimdir” demişti. XXI. yüzyılda da Sosyal Belediyecilik, demokratik katılım gibi söylemleri benimseyen belediye yönetimleri bu kavramı sahiplenmelidir. Belediye Binaları, kamu yapıları olmalarına rağmen seçimle iş başına gelmiş bir yönetimi barındıran ve halka daha yakın, özel konumlu binalardır. Diğer kamu yapılarına göre bu ilişki fiziksel ve psikolojik anlamda daha yoğun yaşanmaktadır. Programda yer alan Kültür Merkezi ise yine halkın kullanımının yoğun olduğu ve ihtiyaç programı itibari ile bir getirim tesisidir. Böyle olması da yatırım ve işletme maliyeti açısından doğrudur. Bu iki kavram aynı parselde nasıl yan yana gelmelidir tasarım asıl olarak buna çözüm aramıştır.

Serik, bugün olmasa bile yakın bir zamanda konumu ve önemi nedeni ile yoğun bir yapılaşmaya maruz kalacaktır. O zaman tasarımda yaratılmaya çalışılan boşluk, zaman içinde daha da gelişeceği ve kullanımının artarak kent hayatının bir parçası olacağı umulan Kız Deresi Parkı ile birlikte Serik Halkı için kent için de bir nefes alma ve buluşma noktası haline gelecektir.

Yeni bir düzenlemeyle ıslah edilen kız deresi parkı daha da gelişebilir, yol tamamen veya kısmen yayalaştırılabilir böylece park geniş bir refruj görünümden kurtularak kentin yaşayan bir aksı olur. Bir üst caddedeki yoğunluk bu sayede buraya kaydırılabilinir.

Kültür Merkezi ve Belediye bu boşluğu tanımlayarak tarifli bir dış mekân haline getirir. Meydan formu itibari ile kullanım çeşitliliğine imkân sağlar. Meydan mesai saatlerinde kullanılan kime yapıldığı belli olmayan anlamsız bir gösteriş meydanı değil, kentlinin her gün her saat kullanabildiği yaşayan yeşil bir kent parkı olarak hizmet verecektir.

Meydanın öğelerinden ahşap platform insanları Kültür Merkezine ve Belediye ulaştıran bir geçiş öğesidir. Belediye binası sıkıcı bir büro bloğu olarak değil çalışanlara ve ziyaretçilerine iç mekânda farklı perspektifler sunan galerisi sayesinde mekânları bütünleştiren doğal havalandırmaya olanak sağlayan bir yapıdır. Büro derinliği denetimsiz ışık derinliğine olanak vermeyen esnek modüler farklı kullanım düzenlemelerinin yapılabileceği mekânlardır. Halkın yoğun kullandığı birimler zemin ve I. katta konumlanmış böylece belediye dolaşımı gereksiz yere kalabalıklaştırılmamıştır. Mekanı hareketlendiren konstrüksiyon kullanıcılara keyifli perspektifler sunar. Galerinin üstünde aslı duran Meclis halkın iradesin bir sembolü olarak konumlanmıştır.

Kültür Merkezi formunu içindeki programdan almıştır. Çok amaçlı salonun arazi de yaratığı m2 yoğunluğu bu salonu zemin altına alarak çözümlenmiştir. Böylece meydan yaya kullanımına ve sosyal etkinliklere ayrılabilir. Çok hafif bir rampa ile inilen bu salonun girişi belediye meydanından izole edilmemekle beraber yoğunluğu nu hissettirmeyecek şekilde konumlanmıştır.

Zemin katta birçok şemada kullanılabilecek şekilde tasarlanmış dükkânlar vardır. Bu dükkânlar arkadlı bir mekâna açılır. Bu kat tek tek küçük dükkânlara tahsis edilebileceği gibi tek ve büyük bir markete de kiralanabilir. Arka yol daha çok servise ayrılmışsa da bu yoldan da kullanım mevcuttur. I.katta yer alan restoran ve kafeler, sinema salonu ile birlikte çalışacaktır ve bu yapı Serik’te eksikliği hissedilen bir yapıdır.

Kreş ve misafirhane girişleri yine arka yoldan alınarak sirkülâsyonda rahatlık sağlanmıştır. Ahşap ve beyaz bu bölgenin kimliğinde yer etmiş malzemelerdir. Güneşte ısınacak çok geniş beton yüzeyler yaratmaktansa ahşap ve çim parkın ana malzemeleri olarak kullanılmıştır. Etaplama bittiğinde ahşap platform belediye, kültür merkezi ve park arasında birlikteliği sağlayacaktır. Her iki binada dışarıyı içeri alan ve dolaşımı dışarı yayan tasarımlardır. Binalar daha çok güneş kırıcılar panjurlar balkonlar ve galeriler ile doğal olarak iklimlendirmeye çalışılmıştır. 

Serik Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Bölgesel Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Serik Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Bölgesel Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.