Etkinlik Dosyası

"Architecture of the Night - Luminous Buildings" Sergisi

Tarih: Mart 2007
Ana Sayfa

Güzel Bir Kadının Baştan Çıkarıcılığı


Sergi sırasında gece NAI'nin fotoğrafı
Fotoğraf: Alifil


Siyah duvarlardaki binlerce ufak ışık NAI’de 6 Mayıs’a kadar açık kalacak "Architecture of the Night - Luminous Buildings" sergisinin sahnesini oluşturuyor. Fondaki aydınlatılmış maketler, sanat çalışmaları, fotoğraflar, çizimler ve metinler yapay aydınlatmanın tarihini ve onun gece mimariye olan etkisini anlatıyorlar. Bizler mimari eserleri gündüz görmeye alışığız fakat son yüzyılda mimarlar gece binalarına dikkat çekmek için çok para harcıyorlar. Bugün pekçok mimar binalarının cepheleri için ayrı gece tasarımları yapıyorlar.

Aydınlatma teknolojisindeki gelişmeler sürekli ilgiyi çekme işini daha mümkün kıldı. En son teknolojilerin halkın daha büyük kesimiyle buluştuğu Dünya Sergileri bunda büyük rol oynuyorlar. 20. yy’nın ilk yıllarında, aydınlatma tasarımcıları anıtsal binalarda dramatik koreografiler oluştumak için yeni akkor lambalar kullandılar. Örneğin André Granet, 1937’deki Dünya Sergisi’ni kutlamak için Eyfel Kulesi için farklı aydınlatma kareografileri tasarladı.

20’ler ve 30’larda camda, çelikte ve betonarmedeki yeni inşa teknolojileri fazla güneş ışığından faydalanmasını sağlamadı ayrıca penceleri parlak bir şekilde aydınlattı. Bu prensibi ilk kez uygulayan tasarımcı Ludwig Mies van der Rohe’ydi. 1929 yılında Barselona’daki Dünya Sergisi’nde Alman Pavyonu’nu tasarladı. Dışarıdan aydınlatılmak yerine binanı çekirdeğindeki tek parça cam duvarı beyaz ışık ile aydınlatıyordu. Rotterdam’daki Van Nelle Fabrikası (1931) ve Lahey’deki De Volharding (1929) örneklerinin maketleri de sergide yer alıyor.

1970’lerde cephe aydınlatmasında kesin bir dönüş oldu. LED ışıklarında keşfedilmesi ile binanın cephesi bir ışık kaynağına dönüştü. Mimarlar yüzlerce hatta binlerce LED ışığını binaların cephesine uyguladılar. Örneğin, 1983 yılında OMA’nın tasarladığı Almanya Karlsruhe’deki modern sanat ve medya merkezi ZKM’de bunun örneği olarak görülebilir. Müzenin cephesindeki LED’ler ile arşivden sanat filimleri gösterilebiliyordu. Tasarım ölmemesine rağmen, multimedya cepheler doğdu.

Makyaj
Teknik imkanlar sayesinde mimarlar cepheleri değişik şekilde aydınlatarak bizi şaşırtmaya devam ediyorlar. Serginin küratörü Saskia van Stein’e göre ışık fazlaca baştan çıkarıcı olabilir, fakat mimarlık ile cephe aydınlatması arasında denge olmalı. “Bina bir kadın ve yapay aydınlatma da onun makyajı.”

"Architecture of the Night - Luminous Buildings" Sergisi
"Architecture of the Night - Luminous Buildings" Sergisi
Etkinlik Dosyası Arşivi
Dönem içinde gerçekleştirilen etkinlik dosyalarının listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinlik dosyasını listeden seçiniz.