Etkinlik Dosyası

"Architecture of the Night - Luminous Buildings" Sergisi

Tarih: Mart 2007
Sergi Hakkında

Bugün şehirler ışıkla banyo yapıyorlar. Yapay aydınlatma şehirlere büyük değişim getirdi. "Architecture of the Night - Luminous Buildings" sergisi son yüzyılda yapay aydınlatmanın kullanımının tasarım ve inşayı nasıl değiştirdiğini tabi ki gece çevremizin nasıl inşa edileceğini görmemizi sağlıyor.

Yapay Aydınlatma
Yapay aydınlatmanın ilk kez büyük bir kesim ile buluşması 1889 yılında Paris’teki Dünya Sergisi ile oldu. Eyfel Kulesi’nin aydınlatma kareografisi için eşi benzeri olmayan yapay aydınlatma hazırlanmıştı. Yapay aydınlatmadaki en son düzenlemeler Dünya sergilerinde başarı getirmiştir. 20. yy’nın başlangıcında mimarlar yapay aydınlatmayı mekan yaratmak için kullandılar. Rotterdam’daki Brinkman & Van der Vlugt’un tasarladığı Van Nelle Fabrikası ve Lahey’deki Jan Buys’ın tasarladığı Volharding bunun muhteşem örnekleriydi. Mimarlar 50’ler ve 60’larda yapay aydınlatmayı binalarının içinde ve dışında yavaş yavaş kullanmaya başladılar. Yükselen yaşam standartı reklamlarda yapay aydınlatmanın kullanımında itici kuvvet oldu. Bunun ileri düzeyde uygulamaları Las Vegas’ta ve New York’ta görülebilir. 70’lerdeki Avrupa ve ABD’deki ekonomik kısıtlamalar mimaride uygulamalara geçici bir son nokta koydu.

Sıcak Konular
Cephe ve kamusal mekanlardaki yapay aydınlatma uygulanmalarındaki tartışmalar yeniden başladı. Teknolojik gelişmeler örneğin çevreye dost LED, mimarlara daha fazla imkan sağlamasına rağmen bundan sonra yönümüzü nereye çevirmeliyiz?

Yapay aydınlatma güven getirdi: gün ışığında yapılmaya cesaret edilmeyen aktiviteler gece yapay aydınlatmadan cesaret aldı. Gece şehir turları daha fazla eğlenceli, binalar daha güzelce aydınlatılıyor ve dram hissi katıyor. Ayrıca, yapay aydınlatma bizim bioritmimizi ve tabi ki hayvanları ve bitkilerinkini de etkiliyor. Işık kirliliği günümüzde politikbir konu. Ve enerji sıkıntısı aydınlatmada elektriğin kullanım miktarını daha fazla düşünmemizi sağlamalı.

Sergi
"Architecture of the Night" sergisi mimaride yapay aydınlatma kullanımının tarihini sunuyor ve tabi ki bu kullanıma bağlı olarak güncel konuları aktarıyor. NAI bu sergi ile bina tasarımında, şehrin bir bölgerinde ya da bütün şehirde ışığın nasıl bir rol oynaması gerektiğini, halkın etkisini tekrar harekete geçirmeyi planlıyor. Karanlık mekandaki aydınlatılmış maketler sergide özel bir yer tutuyor. Ayrıca farklı sanat çalışmaları, aydınlatma tasarımları, klasik ve modern binalar, bulvarlar gece fotoğrafları ile sunuluyor. Sergi 27 Ocak - 6 Mayıs 2007 tarihleri arasında NAI Gallery 1'de gezilebilir.

"Architecture of the Night - Luminous Buildings" Sergisi
"Architecture of the Night - Luminous Buildings" Sergisi
Etkinlik Dosyası Arşivi
Dönem içinde gerçekleştirilen etkinlik dosyalarının listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinlik dosyasını listeden seçiniz.